Notifications
Clear all

Mini+, Octoprint, Serial Mode issues  

  RSS
matthewm1970
(@matthewm1970)
Active Member
Mini+, Octoprint, Serial Mode issues

When I have our Octoprint boxes (on RPi 3B+) connected to the Mini, I get an LCD screen with the Octoprint octopus logo and "SERIAL PRINT" listed at the top of the screen. We updated to the latest Octoprint about a week ago, but no change.

There are several problems I'm encountering in this mode.  I don't how much comes from Prusa or Octoprint, but I suspect Prusa because they seem more firmware related since they're triggered by the LCD interface, so I'm starting here:

  1. Under the "Tune" option within SERIAL PRINT mode, the "Change filament" menu option does nothing.  Absolutely nothing.
  2. When I use the "Disconnect" and then quickly choose Filament->Unload Filament->PLA, I can get the unload to run, but afterwards the LDC shows a blue screen and a loud error alert sounds.  After a moment the SERIAL PRINT mode returns to the screen, but the error alert continues to play until I reboot the box.
  3. I have to fairly quickly move through the menus to Unload and then Load filament, because the SERIAL PRINT mode comes back after a few seconds pause (2-3, I haven't timed exactly).  Sometimes, especially right after a reboot, before the temperatures have re-stabilized, it switches back so fast it's impossible to unload and reload filament.  Sometimes, after a try or two to get through the menus, the LCD locks up on the main interface. No control - cannot choose, change, etc., only reboot.

Finally, although it's not a bug, per se, on the MK3 there are still options to adjust settings such as Z axis, even in SERIAL PRINT mode.  This doesn't appear to be the case on the MINI+, although I hope I've just missed something and someone here can point out the obvious to me.  :^)

Thanks in advance for any suggestions!

Posted : 05/12/2021 1:24 pm
MysDawg
(@mysdawg)
Estimable Member
RE: Mini+, Octoprint, Serial Mode issues

I have the same setup. I just unplug my Pi and return to the normal menus to do the other routines. Sometimes I need to restart my mini to clear the screen.

Are you able to print ok when in serial mode?

Posted : 05/12/2021 5:59 pm
matthewm1970
(@matthewm1970)
Active Member
Topic starter answered:
RE: Mini+, Octoprint, Serial Mode issues

Thanks, MysDawg. Yep, printing works just fine and your solution is how I'm dealing with the problem, too. I feel it's a kludgy work-around though, which I'm hoping quickly becomes unnecessary. Any idea about the source of the problem, whether Prusa firmware or Octoprint? I don't want to be barking up the wrong tree.  🙂

Posted : 06/12/2021 4:26 am
Jemison
(@jemison)
Active Member
RE: Mini+, Octoprint, Serial Mode issues

Firmware: 4.3.4

Octoprint: 1.7.2

Hi @matthewm1970 - #1 is true for me - it does nothing. 

However, I can disconnect from Octoprint - usually the Mini moves the printhead slightly up and away from the printbed.  I do not experience the rapid reconnect you're describing.  I've used disconnect often when a print fails and I need to start from scratch - so I've never seen Octoprint reconnect on its own. 

I will say that sometimes after either a reconnect, or even a long delay between prints, the Mini will start a print (the purge line) - but it's almost like it's experiencing a buffer overload and it can only process the next gcode instruction after many seconds of delay.  Here again, I will disconnect, press the reset button, and start over.

No clue the source of the problem 🙂 .

Posted : 31/12/2021 10:34 pm
Share: