Notifications
Clear all

tisk křivky jednou vrstvou změna X,Y,Z  

  RSS
BoroviceZtepila
(@boroviceztepila)
New Member
tisk křivky jednou vrstvou změna X,Y,Z

Zdravím,
potřebuji natisknout jednu vrstvu lepidla na okraje krabičky, která členitá, na jednom konci je nižší, na druhém vyšší, má nějaký výstupek atd.  Krabička je nakreslená  v CADu  (3D model). Mohl by mi, prosím, někdo poradit, v jakém programu sejmout křivku, která mi bude popisovat pohyb nějakého nástroje a převedl by mi to na G-kód?
Umím ovládat tiskárnu přes G kódy, chápu jak se tvoří. Případně dokážu vygenerovaný kód softwarově poopravit, abych ho mohla napasovat náš dávkovač lepidla.  Krabička se tvarově může měnit a tak to nemám psát rovnou G kódu.
Děkuji za každou radu.

Posted : 22/06/2021 12:30 pm
Milos V.
(@milos-v)
Prominent Member
RE: tisk křivky jednou vrstvou změna X,Y,Z

No my tady na Prusa foru většinou používáme 3D tiskárny a pro tvorbu gcodu PrusaSlicer. Ne, že by to  byl jediný. Můžeš si ho ze stránek stáhnout. Stačí z toho tvého CADu vyexportovat rez toho modelu, například ve formátu STL. Ten vložíš do PrusaSliceru a on ti z toho vygeneruje gcode. Vlastně ti z toho gcodu bude stačit si vykopírovat jen ten obrys. PrusaSlicer má rovněž Preview mode, kde si můžeš vygenerovaný gcode skouknout. Ale otázka je, zda gcody pro 3D tiskárnu budou stejné s gcodem pro váš dávkovač lepidla.

Posted : 23/06/2021 1:59 pm
BoroviceZtepila
(@boroviceztepila)
New Member
Topic starter answered:
RE: tisk křivky jednou vrstvou změna X,Y,Z

Děkuji za odpověď.

Problém je, že ta krabka je členitá, a dávkovač by měl "kopírovat" terén. To jeden řez podle osy Z nezachráni....

Posted : 24/06/2021 5:34 am
Milos V.
(@milos-v)
Prominent Member
RE: tisk křivky jednou vrstvou změna X,Y,Z

Aha. Tak to bude větší oříšek. Pohyb ve všech třech osách se u 3D tisku fakt neřeší. Samozřejmě jde pouze o to, aby to nějaký software uměl vygenerovat. A ty pro 3D tisk těžko. Nejde jen o to ten pohyb provést, ale vymyslet ho tak, aby ten extrudér nebo dávkovací hlava nenarazila do vyššího bodu. A to bude poměrně těžké, protože i když začnu řekněmě dole a pojedu nahoru, kruh se musí uzavřít a tudíž musím zase dojet dolu. A tam bude kámen úrazu.

Posted : 24/06/2021 6:21 am
Share: