Notifications
Clear all

Sekvenční multimaterial tisk  

  RSS
Belveder
(@belveder)
New Member
Sekvenční multimaterial tisk

Ahoj, prosím o radu s multimaterial tiskem. Potřebuji vytisknout jednoduchý objekt, celý je z jednoho materiálu, pouze spodní 2 vrstvy obsahují tři materiály (viz screenshoty). Nejprve jsem zkoušel pouze 1. vrstvu, ale prosvítaly barvy z dalších vrstev, proto 2.

 

Když objekt vyslicuju, tiskárna chce 5x vyměnit filament. Nejprve vytiskne v 1. vrstvě - první barvu, pak druhou, třetí. Přesune se do druhé vrstvy - první barva, druhá, třetí. Další vrstvy tiskne už třetí barvou.

Představoval bych si, aby se nejprve vytiskly první dvě vrstvy první barvy, pak první dvě vrstvy druhé barvy, nakonec první dvě vrstvy třetí barvy a zbytek modelu. Celkem 2 výměny filamentu.

Nedá se v PrusaSliceru nastavit více vrstev, které tiskárna vytiskne před změnou filamentu? Dříve se mi něco podobného podařilo v Slic3ru, ale už to nemůžu nikde najít. Příp. jestli to nezvládne jiný slicer?

Pak už mě napadá jen manuální úprava g-codu.

Díky za každou radu.

 

Posted : 01/09/2021 8:42 pm
Milos V.
(@milos-v)
Prominent Member
nejspíš ne

Nepamatuju se, že by byla nějaká funkce, která by umožňovala po tisku vyšší vrstvy vrátit se zpět na vrstvu spodní. I když díky z-hopu by to asi u dvou vrstev nevadilo, z principu takto tisk nefunguje. Co multimateriál dělá, že pokud tiskne jednou barvou na závěr vrstvy, pokračuje tou samou barvou i na další vrstvě, netočí sekvenci 1,2,3,1,2,3 jak popisuješ, ale spíš 1,2,3,3,2,1. Mělo by to být teda něco jako černá, bílá, šedivá / šedivá, bílá, černá / černá.... Takže tvůj model bych viděl na 4 změny.

Kolik toho chceš tisknout? Protože jestli jeden výtisk, psaní toho dotazu je asi více práce než to vyměnit. Pokud těchto věciček budeš tisknout na jeden zátah třeba deset, pořád jsou to jen ty 4 výměny, takže tam už to není tak hrozné v poměru práce / výsledek.

Nemyslím, že PrusaSlicer "funkci" jakou chceš podporuje, vlastně k čemu by mu byla. U multimaterial tisku se struny mění automaticky. Takže pokud používáš algorimus pro multimaterial na tiskárně s jedním extruderem, hold musíš vyměňovat ručně.

Posted : 01/09/2021 9:02 pm
Share: