Notifications
Clear all

offset tisku, který nemá být  

  RSS
Sewec
(@sewec)
New Member
offset tisku, který nemá být

Zdravím od posledního updatu sliceru  v určité výšce pokračuje tisk jinde. Stáhl jsem si i novou verze PrusaSlicer 2.3.0 a změnila se akorát výška, kde se tisk offsetuje někam jinam. Mohli by jste mi to někdo vysvětlit v čem je chyba? A netvrďte mi, že tiskárnou, jelikož u staré neupdatované verze to tisklo v pořádku. Ta je bohuže ta tam.

Posted : 01/02/2021 10:58 am
Milos V.
(@milos-v)
Prominent Member
RE: offset tisku, který nemá být

No nová verze PrusaSliceru za to určitě nemůže. Může za to buď nastavení tisku, nebo HW problém tiskárny.

Posun vrstvy osy není způsoben tím, že by tiskárna dostala pokyn tisknout jinde, ale tím, že se rozhodí aktuální pozice.

Většinou dojde k nárazu trysky nebo sondy to tisku při presunu po ose X. Zatímco tiskárna si myslí, že se extruder posunul na správné místo, on se zasekl o výtisk a neposunul se. A potom už tiskne posunutě pořád. Nárazu může pomoct třeba zkroucený okraj výtisku, který vyčnívá nahoru.

Další věc, která může zůsobit tento posun je nějaká mechanická porucha v pohybu extruderu. Ať už nějaký nepořádek na osy x, ložiska, nebo například uvolněná řemenice či kolečko posunu osy x.  Takže zkontrolovat, napnout, utáhnout.

U tisků vyšších modelů je vhodné vypnout tichý tisk. Tichý tisk znamená, že do motorů jde méně proudu. Ovšem čím těžší je tisknutý objekt, tím více potom hrozí, že se motor neotočí o požadovaný počet kroků. Na X by to ale takový vliv mít němělo.

Doporučují si přečíst celé odstavce o posunu vrstev. U sliceru problém nehledej.

Posted : 01/02/2021 12:12 pm
Sewec
(@sewec)
New Member
Topic starter answered:
RE: offset tisku, který nemá být

Mechanická závada to není, jelikož to začalo dělat až po updatu soft. 2.2.0 kdy chyby to dělalo v ose y ve výšce 60 mm, proto jsem nainstaloval poslední verzi. A nyní s novou verzí 2.3.0 v ose x ve výšce 75mm. A do té určité vrstvy to tisne dobře bez jakýkoliv chybiček, kroucení nebo záseku o výtisk. Jednoduše řečeno v dané vrstvě se to rozhodne tisnout jinde a vždy ve stejné výšce o stejný ofset. Totéž se dělo jen v jiné výšce a jiné ose po updatu 2.2.0. Je aspoň možné někde stáhnout staré verze sliceru? Navíc co jsem pátral po jiných forech, tak nejsem jedinný komu se to stalo. Ale je pravda, že se jim to dělo v jiných vrstev s jiným ofsetem a též jste jim odpovídali, stejně.

This post was modified 3 years ago by Sewec
Posted : 01/02/2021 12:57 pm
Milos V.
(@milos-v)
Prominent Member
RE: offset tisku, který nemá být

Asi takhle, to kde a co tisknárna tiskne je dáné gcodem. V gcodu jsou přesné odkazy na souřadnice, kam má tisknárna jet a kolik filamentu přitom vytlačit. Takže pokud si načteš GCODE do do nějakého "přehrávače" (je i součástí nového PrusaSliceru), uvidíš přesně, kde a co to bude tisknout. Pokud tomu co Preview v PrusaSlice ukazuje nevěříš, pořád se můžeš kouknout do gcodu ručně a podívat se, jaké souřadnice tam jsou. Ale pochybuju, že to vygenerovalo najednou od jedné vrstvy jiné souřadnice. A pokud jsou souřadnice v gcode správné, těžko to může být slicerem nebo jeho verzí. 

Běžně je to povolené ozubené kolečko na extruderu, to že to začne dělat po ugprade sliceru je spíš náhoda, taky ti to mohlo začít dělat po tom cos koupil nový filament, upravil FW nebo přemístil tiskárnu. Před každou závadou se dá identifikovat moment, kdy jsi něco změil a ne nutně to musí být toho důsledek.

Pokud chceš ale marnit čas tím, že posun vrstev někdy v ose X a někdy ose Y budeš přičtítat sliceru, bránit ti v tom nebudu. Staré verze půjdou určitě stáhnout na githubu v sekci PrusaSlicer ( https://github.com/prusa3d/PrusaSlicer)

Já být tebou bych se spíš podíval sem: https://help.prusa3d.com/cs/article/posun-vrstev_2020

Posted : 01/02/2021 3:39 pm
Sewec
(@sewec)
New Member
Topic starter answered:
RE: offset tisku, který nemá být

už jsem na to přišel. Ten zas..ný update a nová verze přepsala limity stroje...jen mi připadá divné, že u updatu to udělalo chybu v y ose a u nové verze v x ose, ale vypadá to, že už to fuguje

Posted : 01/02/2021 4:21 pm
Share: