Notifications
Clear all

Reakce Prusa resinu s dvousložkovým silikonem  

  RSS
David T.
(@david-t)
Noble Member
Reakce Prusa resinu s dvousložkovým silikonem

Zdravím kolegy, potřeboval bych informaci o tom, jestli máte někdo zkušenosti s odléváním silikonových objektů do formy vytištěné na SL1. Mám totiž podezření, že to spolu nějak chemicky reaguje.

Když vytisknu formu z PLA na i3 MK3, tak do ní bez problému naleju silikon a po vytvrzení pohodlně vytáhnu ven, krásně se to odděluje a forma jde používat opakovaně.

Když ale stejný silikon naleju do formy vytištěné na SL1, tak cca 1-2mm tenká vrstva silikonu v bezprostředním kontaktu s formou vůbec neztuhne a stane se naprosto čirou (normálně je ten silikon takový matný, jemně mléčný).

Používám dvousložkový silikon Ecoflex 00-30 nebo 00-50, na SL1 tisknu z Průšovy šedé tvrdé pryskyřice. V technickém listu k tomu silikonu píšou, že může mít problém s tuhnutím při kontaktu s nevytvrzeným epoxidem, ale já si nejsem vědom, že by ta forma byla špatně vytvrzená. Tvořil jsem ji jako tenkostěnnou (stěna 3mm) a prošla 3 cykly vytvrzení v CW1 pokaždé jinak orientovaná. Na dotek je zcela tvrdá a není z ní cítit nevytvrzený resin.

Napadá někoho z vás nějaká rada?

Posted : 02/12/2019 1:57 pm
David T.
(@david-t)
Noble Member
Topic starter answered:
RE: Reakce Prusa resinu s dvousložkovým silikonem

Problém vyřešen.

Aby byl výsledek uspokojivý, je potřeba použít separátor (já jsem použil separátor ve spreji Ease Release 200) a současně forma nesmí být úplně čerstvá, čerstvě vytažená z vytvrzovačky, v mém případě to začalo uspokojivě fungovat s výtisky až po více než 48 hodinách. Vypadá to, že se z hotového výtisku ještě nějakou dobu po vytištění a vytvrzení uvolňuje nějaká látka, která brání ztuhnutí dvousložkového silikonu.

Posted : 05/03/2020 7:12 am
Zoltan
(@zoltan)
Member Moderator
RE: Reakce Prusa resinu s dvousložkovým silikonem

Super, blahopreji k vyreseni problemu vlastnimi silami a take diky za sdileni zkusenosti.

even an old man can learn new things 🙂
Standard I3 mk3s, MMU2S, Prusa Enclosure, Fusion 360, PrusaSlicer, Windows 10
PRUSA MINI+ Prusalink + Prusa Connect

Posted : 14/03/2020 4:30 pm
Share: