Did we lose auto-eject filament at runout in 3.9.0?
 
Notifications
Clear all

Did we lose auto-eject filament at runout in 3.9.0?  

  RSS
jon.a11
(@jon-a11)
New Member
Did we lose auto-eject filament at runout in 3.9.0?

Hi all,

I'm running 3.9.0 on the printer and 1.06 on the MMU - after the upgrade the auto-filament eject process has changed and no longer ejects the filament for easy removal at the MMU unit.. I tried posting a YouTube vid of this,  I guess that's not allowed. 

Was this on purpose? Am I missing a setting? the video is printing the exact same G-code file and off of the SD card with no USB attached. 

 

any help appreciated,

JP

 

Posted : 03/06/2020 10:22 pm
jon.a11
(@jon-a11)
New Member
Topic starter answered:
RE: Did we lose auto-eject filament at runout in 3.9.0?

Adding Video (hopefully)

 

https://forum.prusaprinters.org/wp-content/uploads/2020/06/Untitled-Project.mp4

This post was modified 2 years ago 2 times by jon.a11
Posted : 04/06/2020 12:01 am
christophe.garde
(@christophe-garde)
New Member
RE: Did we lose auto-eject filament at runout in 3.9.0?

I ran in exactly the same issue today, using prusa3d_fw_MK3S_3_9_0_3421.hex / prusa3d_fw_MMU2board_1_0_6.hex firmwares.

By opening the MMU Unit, I noticed that the filament was "on the pulley" and "ready to be ejected", so I could not find any mechanical reason of "why" it would not eject itself 🙁

So I :

  1. removed it by hand (the MMU unit needs to be opened)
  2. loaded a new filament
  3. press the MMU middle button
  4. press the knob on the LCD to resume printing

my printing resumed well.

like you, I was surprised that the "auto-eject" feature did not trigger...

 

 

 

Posted : 25/06/2020 12:56 pm
Yveske
(@yveske)
Estimable Member
RE: Did we lose auto-eject filament at runout in 3.9.0?

Just let the printer reload the old filament and push new filament behind until it is grabbed by the MMU.
Saves another 30cm of filament !

Having problems with bed adhesion every morning......
Posted : 26/06/2020 11:40 am
Share: