[Closed] Bent X rails, bed not leveling  

  RSS
mcloughlinjoe22
(@mcloughlinjoe22)
New Member

I have received and assembled the printer kit that I have received about two weeks ago, but I have encountered a problem with the x rails bending downwards and giving me layer shifts as well as problems with the crash noise when it tries to auto-level at the beginning of a print.

I am using the 7x7 grid instead of the default grid of 3x3 but when I change the grid back to the 3x3, it still encounters the same problem.

The nozzle is not rubbing on the bed, and my build surface is not warped.

Posted : 20/11/2019 9:42 pm
Tim
(@tim-m30)
Illustrious Member

Contact Prusa support using the store CHAT button.  They will help you figure out what is wrong with the printer.

I say this because your problem description defies logic and defies what the printer can do: e.g., the printer has no way of bending the X axis rods downward.  Where's the force coming from to do that??

And, assembly problems usually cause shifts, so something is too tight: or bearings weren't lubricated before assembly, etc.

And - without photos to show what the issues are - well - everything will be a total guess.

ps: grinding noises are normal during a HOME operation.  So how long it grinds, where it grinds, all are pertinent to the diagnosis.

This post was modified 11 months ago 2 times by Tim
It is always wise to get more than one opinion......
Posted : 21/11/2019 12:11 am
Robert-mm200
(@robert-rmm200)
Noble Member

Like Tim said - it is not possible to bend the frame members, and there is no force on the rails to make them bend.

Does your printer pass self test?

If you calibrated Z after that, post a picture of the result. Preferably use a calibration circle; not the built-in one.

And don't just hop in and try printing multi-layer objects before you have the basics down. You will just frustrate yourself.

Posted : 21/11/2019 12:53 am
Share:

Please Login or Register