Notifications
Clear all

Print stops at 99% with huge blob on top layer  

  RSS
tremendous_weasel
(@tremendous_weasel)
Active Member
Print stops at 99% with huge blob on top layer

I would love some help. I haven't seen anything quite like this before!

I'm printing on a stock i3 MK3S+ using prusament PC blend, slicing with PrusaSlicer, using the Prusament PC Blend profile.

My print stopped at about 99%. The head just stopped moving or extruding. It did this twice in a row in the exact same spot in the print. It also left a huge blob behind (see picture). The printer appeared happy to just sit there at 99% not trying to finish or move.

This happened twice in a row trying to print the exact same gcode. It happened a third time before that as well on a different part using different slicer setting, but still using Prusament PC Blend and PrusaSlicer.

Like I said, this one is new to me. I don't have the faintest guess as to how to troubleshoot this. Any and all help is appreciated!

Posted : 22/11/2021 3:24 am
Zoltan
(@zoltan)
Moderator
RE: Print stops at 99% with huge blob on top layer

CAn you post the .mf3 project file for check?

even an old man can learn new things 🙂
Standard I3 mk3s, FW 3.10.1 RC1, MMU2S, no closed box, Fusion 360, PrusaSlicer, Windows 10
PRUSA MINI FW 4.3.4, Prusa Connect Beta...
Posted : 22/11/2021 7:35 am
Siegfried
(@siegfried)
Active Member
RE: Print stops at 99% with huge blob on top layer

Ich hatte mal genau das gleiche Problem und bei mir lag es an der SD-Karte. Obwohl ich die Karte neu formatierte, trat immer dieses Problem auf. Ich habe es dann mit einer anderen SD-Karte probiert und dann hat es funktioniert 😀 

Posted : 22/11/2021 9:53 am
tremendous_weasel
(@tremendous_weasel)
Active Member
Topic starter answered:
RE: Print stops at 99% with huge blob on top layer

@zoltan, @siegfried thanks both for the replies!

Zoltan, I accidentally saved over the 3mf file late yesterday. I resliced in PLA and saved over my PC blend file. I'll see if I can simply undo in PrusaSlicer to get back to the PC Blend version. I definitely have the gcode files if that is helpful.

Siegfried, ich finde die Idee, dass das Problem an der SD-Karte liegt, sehr interessant. Ich hab' gerade dasselbe STL auf PLA gedruckt, dieselbe SD-Karte benutzt, und kein Problem gesehen. Also, was ich gesehen hab' ist, drei Mal auf PC-Blend habe ich das Problem gesehen, und einmal auf PLA hatte ich kein Problem, und jedes mal habe ich dieselbe Karte benutzt. Hast du vielleicht etwas ähnlich gesehen, dass das Problem mit der Karte vielleicht etwas zufällig ist? (Entschuldigung, ich bin kein Muttersprachler.)

Posted : 22/11/2021 6:11 pm
tremendous_weasel
(@tremendous_weasel)
Active Member
Topic starter answered:
RE:

@Zoltan, here is a .3mf file that I believe would recreate the problem.

As I mentioned previously, I accidentally saved over the original .3mf file that generated the problem. What I attached here is the original STL sliced for PC Blend. Now, it is worth saying that I sliced the same STL twice and got the error with both gcode files. I'm reasonably confident therefore that this 3mf file would recreate the problem.

Posted : 22/11/2021 7:48 pm
tremendous_weasel
(@tremendous_weasel)
Active Member
Topic starter answered:
RE: Print stops at 99% with huge blob on top layer

In case it is helpful, here is the gcode that generated the part in the original picture.

Posted : 22/11/2021 7:51 pm
Swiss_Cheese
(@swiss_cheese)
Noble Member

@tremendous_weasel

 

The file has to be Zipped in order to post it on the forum.

 

Regards

 

Swiss_Cheese

The Filament Whisperer...
Posted : 22/11/2021 7:53 pm
tremendous_weasel
(@tremendous_weasel)
Active Member
Topic starter answered:
RE: Print stops at 99% with huge blob on top layer

centerfinderFDM-PCBLend

@swiss_cheese many thanks! The above link is to a zip file with both the 3mf file and the gcode that created the part in the picture.

Posted : 22/11/2021 8:00 pm
Share: