X-Axis Random bumps  

  RSS
david.w91
(@david-w91)
New Member

Hi All,

I recently finished printing 1000 visors, ran out of material and went back to my usual PLA

My printer is currently at 2026 days print time (10588m filament) which means i have been printing using my MK3 for 5 1/2 years..... so thats garbage (I have an MMU2s, I think thats messed the numbers up)

Anyway I have recently started getting these single or double layer shifts

That Grey PLA is garbage but I have been seeing very similar behaviour with the last 3 full rolls i have fed through this week.

I have tried tightening the belts but I always get roughly the same values (284,284 at the moment)

I have swapped nozzle since the 40 odd rolls of PETG was fed through to make the visors and 2 more times trying to resolve this issue

On cylinders you can see it isnt a "fatter" layer rather that the layer is shifted to the side by 0.05-0.1 mm it then returns to position

I have also tried to ensure the x puly is clear of dirt

Please help 🙁

Firmwares
3.8.1

1.0.6

Posted : 14/05/2020 7:10 pm
Karl Herbert
(@karl-herbert)
Famed Member
Posted by: @david-w91

Hi All,

I recently finished printing 1000 visors, ran out of material and went back to my usual PLA

My printer is currently at 2026 days print time (10588m filament) which means i have been printing using my MK3 for 5 1/2 years..... so thats garbage (I have an MMU2s, I think thats messed the numbers up)

Anyway I have recently started getting these single or double layer shifts

 

That Grey PLA is garbage but I have been seeing very similar behaviour with the last 3 full rolls i have fed through this week.

I have tried tightening the belts but I always get roughly the same values (284,284 at the moment)

I have swapped nozzle since the 40 odd rolls of PETG was fed through to make the visors and 2 more times trying to resolve this issue

On cylinders you can see it isnt a "fatter" layer rather that the layer is shifted to the side by 0.05-0.1 mm it then returns to position

I have also tried to ensure the x puly is clear of dirt

Please help 🙁

Firmwares
3.8.1

1.0.6

the first thing that comes to my mind:

try to regulate the extrusion flow rate - reduce printtemp. - calibrate extruder - change nozzle to a new one - check filament diameter - Linear Advance tuned?

Statt zu klagen, dass wir nicht alles haben, was wir wollen, sollten wir lieber dankbar sein, dass wir nicht alles bekommen, was wir verdienen....
Posted : 14/05/2020 9:30 pm
david.w91
(@david-w91)
New Member

Hi,

Thanks for the reply, I have tried those suggestions over the last few weeks as originally I also thought it was over/under extrusion however looking at it up close now i can see it is layers shifting and turning as if there is some loose or worn part.

I have also rotated the smooth rods to stop any wear alligning with the bearings, but that hasnt helped either

Posted : 15/05/2020 8:06 am
Share:

Please Login or Register