Unknown USB device  

  RSS
mike.s33
(@mike-s33)
Active Member

I did my MK3S upgrade and now i need to do a firmware upgrade but i cant get the drivers to install correctly so there is no port assigned to my printer. I'm not sure what to try next. nothing seems to work. I have a new desktop windows 10 its up to date i tried the newest prusa software version and 2.5. any ideas would help. thanks

Posted : 01/08/2020 4:24 am
Bubblehead
(@jerry-v2)
Trusted Member

Try doing the installation as an administrator - right click on the installation file then select Run as Administrator.  Just a thought to try...

Jerry

Posted : 01/08/2020 5:34 am
towlerg
(@towlerg)
Honorable Member

Be careful that you get the right firmware, there a several posts by peeps with problems eventually chased down to wrong firmware.

Posted : 01/08/2020 2:47 pm
mike.s33
(@mike-s33)
Active Member

Running as admin didn't help and i can't even get the the firmware update part, but when i can ill make sure

Posted : 01/08/2020 3:59 pm
Bubblehead
(@jerry-v2)
Trusted Member

Are you getting any error messages during the install?  What are the symtoms you are seeing?  What does devicc manager tell you about the com ports?

 

Jerry

Posted : 01/08/2020 7:03 pm
mike.s33
(@mike-s33)
Active Member

no errors at all other than the device being unknown 

it says "unknown usb device device descriptor request failed"

which i think is a generic windows driver issue

Posted : 01/08/2020 7:11 pm
Bubblehead
(@jerry-v2)
Trusted Member

Have you installed the Prusa Drivers and Apps? You cannot install firmware until you do.

Your original description lead me to believe that was where you were having issues. Now it sounds like you are trying to update the firmware but Windows does not understand anything about the device. Once you have installed the drivers, in Device Manager you should see Original Prusa i3 MK3 (COM ?) where ? is some comport number.

Here is the link: https://cdn.prusa3d.com/downloads/drivers/prusa3D_win_2_3_0.exe

Posted : 02/08/2020 2:32 am
mike.s33
(@mike-s33)
Active Member

The goal is to update the firmware.

the problem is that the computer doesn't see the printer. all i get is an unknown device in device manager.

i have the new apps and drivers downloaded and installed but nothing ive done has helped windows see the printer correctly. there is no port assigned since the device isn't installed correctly. 

 

I just ordered a new board. there is nothing i can find thats helping me so a new board is the only other idea i could come up with. Thanks

Posted : 02/08/2020 3:41 am
joan.t
(@joantabb)
Veteran Member Moderator

Hi Mike, 

Have you tried deleting the Prusa  sections in Windows10 Settings  Apps and features

then re loading them? 

regards Joan 

I try to make safe suggestions,You should understand the context and ensure you are happy that they are safe before attempting to apply my suggestions, what you do, is YOUR responsibility. Location Halifax UK...
Posted : 02/08/2020 3:36 pm
mike.s33
(@mike-s33)
Active Member

@joantabb

You mean uninstall then reinstall everything right? yes ive done that a few times.

theres the regualr app and all the driver packages. ive removed all of them a few times

Posted : 02/08/2020 3:47 pm
joan.t
(@joantabb)
Veteran Member Moderator

@mike-s33

Doh!  

Windows10 sometimes is a world of pain. 

I bought a gaming laptop to get a discrete video card for some 3D modelling packages.... however I could never get them to work with the gaming laptop and win10, so that resides at home, largely unused

Best wishes, 

Joan

I try to make safe suggestions,You should understand the context and ensure you are happy that they are safe before attempting to apply my suggestions, what you do, is YOUR responsibility. Location Halifax UK...
Posted : 02/08/2020 3:51 pm
Bubblehead
(@jerry-v2)
Trusted Member

Have you tried either using the USB cable on another device or a different cable on the Prusa?

A different USB port on your computer?

Jerry

Posted : 02/08/2020 4:43 pm
mike.s33
(@mike-s33)
Active Member

Yes i have tried a windows 10 desktop and laptop and a windows 7 desktop with 3 different cables one of which is the original prusa cable that it used to work with.

Posted : 02/08/2020 8:19 pm
Bubblehead
(@jerry-v2)
Trusted Member

With all the new info it really does point to the board as being the problem.  A final thought, have you tried a full reset?

Good luck!

Jerry

Posted : 03/08/2020 6:22 am
Share:

Please Login or Register