Notifications
Clear all

Stringing, Oozing, Dragging, Levelling issues  

  RSS
LightEmittingRobot
(@lightemittingrobot)
New Member
Stringing, Oozing, Dragging, Levelling issues

Since purchasing my MK3S+ I have had a couple of issues which have since been resolved. However, since updating to latest firmware, I have been having issues beyond issues to the point where I am considering the possibility of just selling it and moving on.

As a last ditch attempt to get these issues sorted before I make that decision, I wanted to throw it over to the guys and gals in here.

Before updating to 3.9.3, I had fairly decent prints with no stringing, oozing and no major issues with levelling. After updating (and losing all calibration settings), I recalibrated the printer and now I get huge amounts of oozing on prints, no matter what my Z-offset is at. On top of this, I have suddenly started experiencing stringing from the nozzle when pulling off excess filament. I have tried performing a cold pull and in the end swapped out the nozzle. Nothing is resolving these issues and I have no idea why they started.

I haven't done any major prints on this printer. In fact most of the stuff I have printed is either demo prints or very basic household storage designs. The print I was attempting when I noticed this issue was the LACK enclosure top corners. Every time I tried to print, it would fail in the same place on the left hand side of the bed. This didn't make sense to me as when leveling the bed, I had almost perfect results (before the stringing and oozing started). 

Lack Enclosure print failure.

 

After a whole load of testing, this was becoming the new norm. No matter what I have my PINDA height set to, or what my Z offset is set to, this is the result of every single print. Nozzle starts oozing/stringing and then dragging around already laid filament up from the bed. I have tried, hot soapy water, alcohol wipes, high percentage IPA as well as using the glue stick to see if it was an adhesion issue.

Even on the purge line, the end is always flicked up as if it is being stuck to the nozzle and pulled upwards. Retraction issue? This only started post-firmware update. On the latest attempt on the Lack parts, I noticed a little bit of what looked like burnt filament and I have no idea why all of these issues are just suddenly becoming a thing.

Bed level test fail

 

I'm out of ideas now. When you think you have it, something else messes up and knocks you back down again.

Posted : 02/03/2021 12:18 am
cwbullet
(@cwbullet)
Illustrious Member
RE: Stringing, Oozing, Dragging, Levelling issuesdd

Odd, parts look too low and other look too high.  I would go with too low and raise it a little.  

--------------------
Chuck H
3D Printer Review Blog...
Posted : 02/03/2021 1:02 am
LightEmittingRobot
(@lightemittingrobot)
New Member
Topic starter answered:
RE: Stringing, Oozing, Dragging, Levelling issues

@cwbullet

See this is the issue. If I go lower, I get jagged prints which most likely will crash with the nozzle. If I go higher, I get more oozing and stringing. 

Not to mention I think my bed might not be completely level but it hasn't been changed or messed with since my last successful print so I have no idea how that would have happened.

Posted : 02/03/2021 1:05 am
cwbullet
(@cwbullet)
Illustrious Member
RE: Stringing, Oozing, Dragging, Levelling issues

I guess then you might want to contact support.  

--------------------
Chuck H
3D Printer Review Blog...
Posted : 02/03/2021 1:09 am
John M.
(@john-m-2)
Active Member
RE: Stringing, Oozing, Dragging, Levelling issues

Which mesh bed leveling are you doing? I had some similar issues when doing 3x3. After moving to 7x7, and getting the first layer dialed in, things improved drastically.

I have a mini and MK3s. The MK3s is having a problem I'm having trouble figuring out. Before this problem, I've had a LOT of successful prints. I hope you figure out what's wrong. Once you get it working, these things are capable of quality output.

Posted : 02/03/2021 5:15 am
John M.
(@john-m-2)
Active Member
RE: Stringing, Oozing, Dragging, Levelling issues

Which mesh bed leveling are you doing? I had some similar issues when doing 3x3. After moving to 7x7, and getting the first layer dialed in, things improved drastically.

I have a mini and MK3s. The MK3s is having a problem I'm having trouble figuring out. Before this problem, I've had a LOT of successful prints. I hope you figure out what's wrong. Once you get it working, these things are capable of quality output.

Posted : 02/03/2021 5:15 am
Xanthe
(@xanthe)
Trusted Member
RE: Stringing, Oozing, Dragging, Levelling issues

The inconsistent Z offset persists using the 7x7 leveling matrix, then that suggests a possible issue with the PINDA probe.

Posted : 02/03/2021 10:50 am
Share: