"No SD card" fails while print is in progress  

  RSS
mikulas.sychra
(@mikulas-sychra)
New Member

Hello,

I'm using Prusa MK3 for 2 years, but few days ago it started to fail on every print after while with blinking LCD screen and showing "No SD card" error...

But the SD card reader works!

- I can browse contents and start any print from the card

- I have replaced SD card

- The failure happens few minutes after print starts (e.g. at 10% - 15% progress)

- It fails on every print

I ve updated the FW to latest 2.2.0, without any change.

Please, help 🙂

Posted : 07/08/2020 1:50 pm
jsw
 jsw
(@jsw)
Noble Member

Sounds to me like it could be dirty (hopefully) or worn (not good) contacts on the SD card slot on the board.  I would first try some contact cleaner.

Posted : 07/08/2020 5:15 pm
mikulas.sychra
(@mikulas-sychra)
New Member

Thanks for reply,

I have disassembled LCD module and cleaned the SD contacts with IPA.
The problem got a little worse as the card has to be inserted more carefully now.

So the issue is not solved, printer is still failing at the same point of progress = after first layer completion.
Brand new SD card fails with same issue, at the same time.

Mikulas

Posted : 10/08/2020 11:08 am
Neophyl
(@neophyl)
Noble Member

The Sd card slots are pretty flimsy.  There's a printable on thingiverse to reinforce the slot which might help https://www.thingiverse.com/thing:3345508

Posted : 10/08/2020 11:22 am
mikulas.sychra
(@mikulas-sychra)
New Member

@neophyl

Thanks, but our printer cannot finish any print ... and to be honest, I don't like the idea fixing it that way.
We need a reliable device for the price.

Will issue a complaint for SD reader fix or LCD module replacement.

Posted : 10/08/2020 11:41 am
mikulas.sychra
(@mikulas-sychra)
New Member

[PROBLEM SOLVED]

We have noticed there is a question-mark at Z-axis value on LCD.
XYZ calibration fixed the weird No SD card failure.

Will print the card fixture.

Thanks all!

Posted : 11/08/2020 4:53 pm
Share:

Please Login or Register