Notifications
Clear all

MK3S hot end replacement fail  

  RSS
stellr
(@stellr)
Eminent Member
MK3S hot end replacement fail

I replaced the hot end on an MK3S.  Everythings seems fine, self-test, calibration, loading filament.  When I run the first-layer calibration the head seems to move correctly, but no filament is fed.  It really was spewing filament on the load.  What to check/adjust?  TIA.

This topic was modified 2 years ago by stellr
Posted : 19/04/2020 3:21 pm
karl-herbert
(@karl-herbert)
Illustrious Member
RE: MK3S hot end replacement fail
Posted by: @stellr

I replaced the hot end on an MK3S.  Everythings seems fine, self-test, calibration, loading filament.  When I run the first-layer calibration the head seems to move correctly, but no filament is fed.  It really was spewing filament on the load.  What to check/adjust?  TIA.

Try loading the filament manually (activate automatic loading). If it does not run through, either the nozzle is clogged or the filament is attached to the PTFE or the heatbreak. It could also be that the idler's spring pressure is too low.

Statt zu klagen, dass wir nicht alles haben, was wir wollen, sollten wir lieber dankbar sein, dass wir nicht alles bekommen, was wir verdienen....
Posted : 19/04/2020 5:04 pm
stellr
(@stellr)
Eminent Member
Topic starter answered:
RE: MK3S hot end replacement fail

@karl-herbert

I don't understand "loading the filament manually (activate automatic loading)."  Is there a different filament load from the menu item "load filament?"  When I use the menu item, filament comes pouring out of the nozzle.  That' is what is confusing.  It is almost like the print job turns off the feed.   I'll check what you suggested, but it seems strange that filament comes out at one point and not another.  

 

Posted : 19/04/2020 6:08 pm
karl-herbert
(@karl-herbert)
Illustrious Member
RE: MK3S hot end replacement fail

@stellr

what happens if you try to print one of the prusa template gcodes from sd card?

Statt zu klagen, dass wir nicht alles haben, was wir wollen, sollten wir lieber dankbar sein, dass wir nicht alles bekommen, was wir verdienen....
Posted : 19/04/2020 11:04 pm
stellr
(@stellr)
Eminent Member
Topic starter answered:
RE: MK3S hot end replacement fail

I'm a newbie and it turns out I needed to fine adjust the Z axis.  Exturder was being blocked by the heat bed.  Duh...

Posted : 26/04/2020 1:13 pm
JoanTabb
(@joantabb)
Moderator
RE: MK3S hot end replacement fail

@stellr

Hi Stellr, 
when you start the printer, does it test nine points on the heatbed 3 rows of 3 test points?, or does it test 49 points (7 rows of 7 tests? ) 
if you are only testing 9 points (3x3 Mesh Bed Levelling) it would be beneficial to switch to 7x7 mesh bed levelling using the LCD  Menu option. 

regards Joan.

I try to make safe suggestions,You should understand the context and ensure you are happy that they are safe before attempting to apply my suggestions, what you do, is YOUR responsibility. Location Halifax UK...
Posted : 26/04/2020 1:24 pm
stellr
(@stellr)
Eminent Member
Topic starter answered:
RE: MK3S hot end replacement fail

Yes, only the 9 points.  I'll take a look at the 7x7.  I read somewhere that the fine tuning of the axis is in the users hands and after I did a fine tuning the filament started laying down.

Posted : 26/04/2020 1:57 pm
Share: