MINTEMP error  

Page 1 / 2
  RSS
funniebear
(@funniebear)
New Member

Hi, I have a preassembled MK3s purchased July 2019. Been working great so far. I upgraded the FW to 3.8.0 2684 two days ago. Printer printed fine. Then last night, got "MINTMP error", "MINTEMP fixed", "Please restart".  Nozzle heats up fine to 215, bed to 65.

So far, I've tried several Restarts, power off/power on, reflash to previous FW, flash to newest FW, disconnected/reconnected thermistor, all other connections look good. I don't know what else to try. 

Temp in room is 29 degrees Celsius, 45% humidity. I have two other Prusa's next to this one. Both were kits. Both latest FW. Both working fine.

I did find this - https://help.prusa3d.com/article/am4dykf2rw-mintemp. I haven't tried testing with multimeter yet.

Appreciate any help/suggestions/fixes. Let me know if more information is needed.

Thanks

Posted : 23/09/2019 11:12 pm
BngsIII
(@ben_grass2002)
Active Member

I was having same issues after 3.8 upgrade on my Mk3s.  Mine is a kit that is only a month old and under 100 hours.   I switched back to 3.7.2 . and have not had an issue since. I have already ordered new thermistors for extruder and heat bed being I also had to reorder smooth rods as min x axis is already scored.   Ordered Misumi bearings and rods from another vendor as well.

Posted : 01/10/2019 1:18 am
Graham liked
junkmail
(@junkmail)
New Member

I have a MK3S kit that has been running for 6d 7h, 282m of filament and am now running into "MINTEMP FIXED", "please restart".  I had flashed to 3.8.0-2684 when I got the printer kit last month.  Since that flash to v3.8, I've run a half dozen larger prints through the printer without real problems and now suddenly hit the MINTEMP FIXED error.  I flashed back to firmware v3.7.2-2363 and still got the error.  Looking at statistics, I have had 8 powerfails and 31 y-axis crashes.  No idea if this is normal or uncommon.

Guess I have to order replacement thermistors for extruder and heat bed.  Am anxiously awaiting a response from PRUSA support to see if they have any ideas.

Posted : 03/10/2019 2:21 am
BngsIII
(@ben_grass2002)
Active Member

@junkmail

forgot to mention that I did a factory reset before I flashed back to 3.7.2.  Have you tried that ?

Posted : 04/10/2019 12:49 am
mark.jarzynski
(@mark-jarzynski)
New Member

Also having the same problem a couple days after updating the firmware to 3.8.0. After doing a factory reset and then updating the firmware back to 3.7.2 it seems to be working again.

Posted : 07/10/2019 3:00 am
tobias.r8
(@tobias-r8)
New Member

Had the same error. It was a broken thermistor cable. Surprisingly it wasn't broken at the hot-end but near the control board. 

Might have been the cable inlet that caused the damage. 

So instead of ripping apart the extruder I'd give that cable a try:

- Hook up a multimeter and check the resistance. Should be around 100k R.

- Wiggle the cable until you find the weak spot.

- Remove broken part + solder. Done. 

Worked for me, BR

Posted : 09/10/2019 6:50 am
junkmail
(@junkmail)
New Member

I tried to solve the problem by purchasing a completely new, assembled hotend E3D/MK3S.  This did not fix the problem  My printer is dead.  I should go try the factory reset mentioned above.  Unfortunately, support isn't answering my email request that's over 24 hours old.  Part of the reason I bought this printer was a description of support, yet I have not heard something about my dead machine.  I don't know how to get more interest from Prusa about my printer.

"GREAT SUPPORT

We are providing full 24/7 customer support with live chat and e-mail in several languages."

Posted : 12/10/2019 3:27 am
junkmail
(@junkmail)
New Member

I did a factory reset of the printer, ran it through the wizard, and now I get "Err: MINTEMP BED".  I got as far as doing the paper-on-the-bed calibration.  The unit won't respond to any input.

Posted : 12/10/2019 4:18 am
Dave Avery
(@dave-avery)
Honorable Member

mintemp bed is usually the bed thermister failing or a broken wire to the bed thermister

Posted : 14/10/2019 5:31 pm
Graham
(@graham-2)
Trusted Member

Hi Guys

got my MK3S in the summer, all been going good, about 5kg of pla through and then MIN temp.

I have mine in a alcove with my CR10S next to it, the temp is never below 23 c

dont really know what is going on, need a answer fast as it is holding up production.

was thinking of changing the thermistor to a spare that i have, i have not checked it with a dvm as yet

Posted : 18/10/2019 11:12 pm
Nikolai
(@nikolai)
Noble Member
Posted by: @graham25fox

.... need a answer fast as it is holding up production....

We are not your paid service providers with SLA's to fulfill ...

First of all please describe your issue as detailed as possible. Maybe pics will also help.

Often linked posts:
Going small with MMU2
Real Multi Material
My prints on Instagram...
Posted : 19/10/2019 12:37 am
Graham
(@graham-2)
Trusted Member

@nikolai-r

Hi sorry if i have offended any one.

i can start a print and all looks fine, going well and them min temp error comes up.

this can be any thing from a minuet to a couple of hours, so very random.

so far i have watched the temp on the screen and have not seen it drop, which i thought it would drop first and then go to min temp.

i have a new thermistor on the way, but have not got the time to day to have a good look at the wire/ connections

will have a look later

Graham

Posted : 19/10/2019 9:10 am
Graham
(@graham-2)
Trusted Member

Think i might have solved it, while i was about to change the thermistor,I saw that it was sticking out a long way through the body.

i dont know where it reads the temp from, along the body or near the end. Can some one explain that?

anyway pulled it back so it was inside the body and now seems fine, only time will tell

All ok so far

Posted : 19/10/2019 7:14 pm
BngsIII
(@ben_grass2002)
Active Member

finally found my issue and it WAS the bed thermistor wire.  It was pinched at the cable cover replaced it and went ahead and replaced the power wire too and now running first print.  No error yet!!

Posted : 20/10/2019 5:45 am
Graham
(@graham-2)
Trusted Member

Hi  all 

still not got  to the bottom of it, just put a brand new thermistor in and 5  mins it was telling me MIN TEMP

now it has got to be software as i have change the thermistor 3 times now!

Thinking going back to 3.72 which came with the printer.

can any one tell me what temp correction is ? an should this be on or off, at the moment i have turned this off

Posted : 22/10/2019 1:38 pm
JoanTabb
(@joantabb)
Moderator

is this what you are looking for?
https://github.com/prusa3d/Prusa-Firmware/wiki/Manual-temperature-calibration

regards Joan

I try to make safe suggestions,You should understand the context and ensure you are happy that they are safe before attempting to apply my suggestions, what you do, is YOUR responsibility. Location Halifax UK...
Posted : 22/10/2019 4:12 pm
Graham
(@graham-2)
Trusted Member

H Joan

thanks for the reply, just had a look and sorry to say that G code is a bit beyond me at the moment.

have managed to print a benchy and all looks ok at the moment, but i am very unwilling to do some big prints of the 3D labprints  Mig 15 some of which can be up to 17 hours

Regards

Graham

Posted : 22/10/2019 4:32 pm
Graham
(@graham-2)
Trusted Member

Hi been onto Prusa. some ideas such a s a factory reset.

this i have done and re flashed 3.8 FW, dont know as yet seems to be holding up only time will tell

Regards

Graham

Posted : 23/10/2019 4:16 pm
Graham
(@graham-2)
Trusted Member

Hi still getting Min temp error done all the things that prusa has asked me to do, and still getting the errors

been on to live chat,for two days basicly asking if i have done PID and a factory reset which i have done.

so they say it has got to go back for repair.

Regards Graham

Posted : 25/10/2019 1:41 pm
donral
(@donral)
New Member

Hola buenas tardes 

espero que alguno me entienda en español 

tuve un corto en el extrusor o bueno vi una chispita me salió este error ya cambié él transmistor y sigue la falla al parecer es algo más grave alguno sabe o me puede ayudar 

Posted : 18/04/2020 10:57 pm
Page 1 / 2
Share:

Please Login or Register