Extruder suddenly colliding on the left side, not going all the way right
 
Notifications
Clear all

Extruder suddenly colliding on the left side, not going all the way right  

  RSS
Eri
 Eri
(@eri)
New Member
Extruder suddenly colliding on the left side, not going all the way right

Hi all,

after some wood PLA filament had clogged my hot end, I opened the idle door and most certainly also moved the extruder manually in the whole process.

It seems that somehow my i3 MK3s now has some kind of wrong "calibration" along the X axis that can't be fixed by the calibration feature. Even during the XYZ calibration the Extruder will go all the way left until it collides with the frame, then stop (e.g. at XYZ calibration point 1). When it goes to point 2 on the right side, it will not even go all the way to the left. It seems there is some kind of offset or it's "center" was shifted left.

When I just go through the whole process and then do a test print, it is exactly the same issue. The printer will go so far to the left that it almost leaves the print bed and collides with the frame, while on the right side, its not going all the way over.

Is there anything I can do to fix this? I don't even know how this happend in the first place. I bought the printer 2 months ago pre-assembled and until today I had no issues at all.

 

Thank you

Posted : 04/07/2021 9:10 pm
cwbullet
(@cwbullet)
Illustrious Member
RE: Extruder suddenly colliding on the left side, not going all the way right

I can think of two things to try: 

  1. Factory reset.
  2. Redo the set-up wizard. 
--------------------
Chuck H
3D Printer Review Blog...
Posted : 05/07/2021 11:29 am
karl-herbert
(@karl-herbert)
Illustrious Member
RE: Extruder suddenly colliding on the left side, not going all the way right
Posted by: @eri

Hi all,

after some wood PLA filament had clogged my hot end, I opened the idle door and most certainly also moved the extruder manually in the whole process.

It seems that somehow my i3 MK3s now has some kind of wrong "calibration" along the X axis that can't be fixed by the calibration feature. Even during the XYZ calibration the Extruder will go all the way left until it collides with the frame, then stop (e.g. at XYZ calibration point 1). When it goes to point 2 on the right side, it will not even go all the way to the left. It seems there is some kind of offset or it's "center" was shifted left.

When I just go through the whole process and then do a test print, it is exactly the same issue. The printer will go so far to the left that it almost leaves the print bed and collides with the frame, while on the right side, its not going all the way over.

Is there anything I can do to fix this? I don't even know how this happend in the first place. I bought the printer 2 months ago pre-assembled and until today I had no issues at all.

 

Thank you

Hello and welcome to the Prusaforum!

Did you change anything in the mechanics? maybe a defective or non lubricated bearing, an axle bent or some other problem (filament residue or zip tie) that could cause smooth running problems? Belt tension ok? As @cwbullet commented, a factory reset can often have a miraculous effect.

wbr,

Karl

Statt zu klagen, dass wir nicht alles haben, was wir wollen, sollten wir lieber dankbar sein, dass wir nicht alles bekommen, was wir verdienen....
Posted : 05/07/2021 11:46 am
Share: