Squeaking noise extruder :/  

  RSS
guillaume.d11
(@guillaume-d11)
New Member

Hi,

I have the mk3 for a few days and I am very happy. The editing went well and my first impressions perfect. However, I noticed that my extruder was making a sound like a "squeak" especially when he made a retraction. My impressions are not impacted by this problem but my ears yes: /

I can not know the solution: /

Has anyone ever experienced this problem?

PS: sorry for my english

Posted : 11/11/2018 9:16 pm
sascha.d3
(@sascha-d3)
New Member

I got the Same issue.
Did you solved the problem?

Posted : 25/03/2019 9:43 pm
bobstro
(@bobstro)
Illustrious Member

Be sure the extruder idler gear is properly seated. Check for any resistance rolling it. What filament are you printing with? Some PETG can be a bit noisy.

My notes and disclaimers on 3D printing and miscellaneous other tech projects
He is intelligent, but not experienced. His pattern indicates two dimensional thinking. -- Spock in Star Trek: The Wrath of Khan...
Posted : 25/03/2019 9:53 pm
wout
 wout
(@wout)
Active Member

I'm encountering a squeak, too. Usually not right away, and not consistently; it tends to start a few minutes into a print and seems somewhat related to retraction. Lots of small moves with retraction seem to get it going. It's a very "plasticky" squeak, as in, the word squeak is spot on.

Idler looks ok and the alignment seems alright, too. I've been playing with the tension, but it didn't make much of a difference. Still printing with the silver Prusa PLA that came with the kit.

I will continue trying to find out the exact source and will post should I find out. Meanwhile, any tips are welcome, of course.

Cheers

Posted : 04/04/2019 10:27 pm
fheinze
(@fheinze)
New Member

Hi all, i do have the same issue: "plasticky" squeak out of the Extruder which starts quite a while after print started. Any help highly welcome.

Posted : 06/09/2019 7:22 pm
bobof
(@bobof)
Active Member

I wonder if anyone got to the bottom of this - I've seem some posts about printing replacement extruder parts to make the filament path straighter through the extruder, but if that is really what is needed it seems ludicrous for the issue to have been there for so long.  I also have this squeak on my recently assembled mk3s.  Which side of the spool holder are you using?  It >seems< if I have my spool on the right side it makes less noise than the left, which does point at something to do with the extruder filament path.

Posted : 06/09/2019 7:45 pm
stephnjim01
(@stephnjim01)
Active Member

It could be because even if you line up the gears the filament has to bend round a tiny bit to enter the hole. I noticed that when building it. Might be that. Not sure 

Posted : 06/09/2019 10:06 pm
fheinze liked
s..a
 s-a
(@s-a)
New Member

I have recently built an MK3S kit.    I also experienced this squeak issue.    For me the cause was extruder gears contacting inside surface of gear housings.  Idler gear side was the worst but drive gear was also rubbing.    There should be more clearance designed into the housings, maybe prusa can make this revision.    You can see in first image that gear was wearing a pocket into the housing , eventually it would likely create a large enough groove on its own.  I  corrected the issue by trimming as much material off as i could using an exacto knife (i did not want to disassemble anything in order to remove the gears).  After trimming i blew out the chips with a can of keyboard cleaner air.    After this process the following print squeaked much less, and by the end of the next print squeak was entirely gone.  

I hope this can help 

Posted : 07/09/2019 2:46 pm
rick.v, fheinze and bobof liked
Share:

Please Login or Register