Notifications
Clear all

[Solved] Loud noise while printing on back end of build plate  

  RSS
costonb
(@costonb)
New Member
Loud noise while printing on back end of build plate

My printer sounds like there's a minor demon inside. 
When printing on the front half of the plate, it sounds very normal. But when it moves to the back half, the sound is similar to a wind tunnel. 

Here's a video of the sound:

My assumption is the rods need to be lubricated, but that doesn't seem to be helping. Any suggestions?
Have a great day!

Best Answer by Diem:

The smooth rods do need lubrication, that's a given but it's not going to fix your current problem.

Something is loose.

From time to time it's always worth checking no screws have worked loose as part of regular maintenance.  Refer to the build manual, there are some that should not be overtightened ...

Check all the mounting screws on the Y carriage and the bearing mounts.

Cheerio,

Posted : 21/06/2021 11:39 pm
Diem
 Diem
(@diem)
Noble Member
RE: Loud noise while printing on back end of build plate

The smooth rods do need lubrication, that's a given but it's not going to fix your current problem.

Something is loose.

From time to time it's always worth checking no screws have worked loose as part of regular maintenance.  Refer to the build manual, there are some that should not be overtightened ...

Check all the mounting screws on the Y carriage and the bearing mounts.

Cheerio,

Posted : 22/06/2021 9:35 am
costonb liked
costonb
(@costonb)
New Member
Topic starter answered:
RE: Loud noise while printing on back end of build plate

@diem

Thanks love! I'll check that today and report back. Have a great day!

Posted : 22/06/2021 4:03 pm
costonb
(@costonb)
New Member
Topic starter answered:
RE: Loud noise while printing on back end of build plate

@diem

That seems to have done the trick! Thank you so much! 🙂

Posted : 22/06/2021 9:54 pm
Share: