Calibration failed! Check the axes and run again. Z-Axis failure
 
Notifications
Clear all

Calibration failed! Check the axes and run again. Z-Axis failure  

  RSS
nathasm
(@nathasm)
New Member
Calibration failed! Check the axes and run again. Z-Axis failure

Wizard Calibration fail

My printer was working but just powered it back up after a few months of non-use. I went through the calibration wizard, and on the first step of the wizard calibration (z-axis) I encounter the failure as seen in the video.

I lowered the extruder manually to set the nozzle so it is barely touching the bed, then pushed it from left to right to ensure a level bed. I then used a zip tie to set my PINDA height (I've done both the middle and the tip). I then went through the Z-axis calibration and then the extruder will stop just short of the bed with a calibration error. 

If the PINDA is too low (nearly even with the extruder) it will press into the bed and fail.

Any other suggestions or things to try?

Posted : 26/03/2020 1:30 pm
david.c65
(@david-c65)
New Member
RE: Calibration failed! Check the axes and run again. Z-Axis failure

For most people, the following seems to work:

Factory reset, if it fails again, power cycle and try again.  If it continues to fail, be sure to make sure that nothing is obstructing the calibration of the X or Y access that would prevent it the placement of the sensor from aligning with the monitoring point.  

I say "most people", because this hasn't fixed the issue for me as I can't find any obstructions (even re-oriented zip ties on the cable bundle to ensure this) and yet my X and Y alignment is off by -5mm from the monitoring point when attempting to calibrate Z, so my nozzle hits the bed every time, regardless of how low my PINDA is.

I haven't found a working recommendation yet and I'm about to chat with Prusa support (if they're available).

Posted : 26/03/2020 4:41 pm
jacobdegrooth
(@jacobdegrooth)
New Member
RE: Calibration failed! Check the axes and run again. Z-Axis failure

I have the same problem. Just assembled my printer, everything seems to work fine, except:

Calibration failed! Check the axes and run again.

The Pinda sensor is on the right height I think, but the X, Y, position seems off when the calibration fails, see picture.XYZ calibration failure

Posted : 31/03/2020 6:06 pm
jacobdegrooth
(@jacobdegrooth)
New Member
RE: Calibration failed! Check the axes and run again. Z-Axis failure

Picture of the failure position.

Posted : 31/03/2020 6:26 pm
JPLau001
(@jplau001)
Eminent Member
RE: Calibration failed! Check the axes and run again. Z-Axis failure

@nathasm

The Z-axis calibration error indicates that the length of z-axis travel from your top of Z-axis to the detection point for the bed is too short.

During the calibration process did the x-axis move to the top of your printer so that the tops the screws on both z-axis trapezoid nuts touched their corresponding z-axis rod top holders? If they stopped short check for an obstruction and remove it.

Posted : 04/04/2020 4:35 pm
jacobdegrooth
(@jacobdegrooth)
New Member
RE: Calibration failed! Check the axes and run again. Z-Axis failure

I loaded a previous firmware and then I could print.

Posted : 04/04/2020 7:37 pm
Share: