Notifications
Clear all

návrhy na vylepšení  

  RSS
Rety
 Rety
(@rety)
Eminent Member
návrhy na vylepšení

Protože jsem nenašel nic v těchto threadech, tak jsem založil tohle. Mám pár nějakých drobných nápadů a jestli by se nedali předat vývojářům jako další věci na vylepšení

Vypnínání podsvícení displaye. Spoustu lidí to štve, tisknou se krytky atd. Tahá to oči a sic minimum, žere elektriku 🙂 Někde jsem četl že ty piny které to ovládají jsou stejně použité a navedené do elektroniky, takže otázka softwaru.

Automatické vypnutí po tisku Bylo by možno nastavit aby třeba 10min po tisku přešla do nějakého standby režimu kdy nic nesvítilo, nejel ventilátor atd. ? Je to pro mě plýtvání energií

Příprava na LED Hodně lidí má udělané osvětlení. Nebylo by možno udělat přípravu kde by se LEDky daly zapnout, vypnout přímo z desky? nebo abe to aspoň spínalo nějaké relátko? JEště tak aby to umělo udělat tlačítko a fungovalo na dálku i přes octoprint

Doufám že píšu do dobrého topicu a neduplikuji už někde návrhy. Co mě napadne budu přidávat a ostatní by mohli taky
Díky

Posted : 08/10/2018 1:32 pm
Jarda D
(@jarda-d)
Estimable Member
Re: návrhy na vylepšení

všechny tři věci by byly velice užitečné. Osvětlení potřebuju taky dodělat, na vypnutí po tisku je octoprint připraven ale I3 to neumí

Posted : 08/10/2018 4:20 pm
Marián Kyral
(@marian-kyral)
Active Member
Re: návrhy na vylepšení

S tím vypínáním bude problém, tiskárna si ten manuální vypínač sama nezmáčkne 😀
Ale vypnutí podsvícení a přechod do standby režimu by se hodil.

Kouknul jsem na github a problém je prý v nepodpoře displeje: https://github.com/prusa3d/Prusa-Firmware/issues/644

Posted : 13/10/2018 4:47 pm
Rety
 Rety
(@rety)
Eminent Member
Topic starter answered:
Re: návrhy na vylepšení

Jasně. Proto jsem psal aby to přešlo do nějakého úsporného režimu a ne vypnout. Leda by přešli s tím že by udělali vypínač - tlačítko které by spínalo přes desku a ne přes zdroj. Potom by se teoreticky dalo ovládat zapnutí softwarově přes Octoprint

Posted : 14/10/2018 9:27 pm
Marián Kyral
(@marian-kyral)
Active Member
Re: návrhy na vylepšení

Tak to vypnutí lze zařídit chytrou zásuvkou. Trochu si hraji s domácí automatizací a tam jsou docela hit wifi vypínače Sonoff. Jsou levné a když se do nich naflashuje alternativní firmware, tak nepotřebují cloud a s dalšími systémy si povídají mqtt.

Nevím jak je na tom přímo Octopus, ale mnou používaný HomeAssistantu podporu má. Je tam sensor, který má stavy Tiskne/Netiskne a chyba tisku.
Takže není problém nastavit jednoduchou automatizaci - tisk ukončen a automatické vypnutí je zapnuto - počkej pár minut a vypni zásuvku.

Zatím nemám Octopus, ale někde na cestě z číny mám Sonoff POW R2 ( https://www.chytrevypinace.cz/Sonoff-POW-R2-d40.htm ), což je chytrý vypínač s měřičem spotřeby el. energie, tak plánuji, že si to vypínání nastavím přes něj. Když se dostiskne, přestane tiskárna hřát, poklesne odběr energie, homeassistant to pozná, počká pár minut a pokud se znova nezačne tisknout, tiskárnu vypne.

Posted : 14/10/2018 10:27 pm
Rety
 Rety
(@rety)
Eminent Member
Topic starter answered:
Re: návrhy na vylepšení

sonoff mám jeden v šuplíku a čeká než na něj budu mít čas. Taky si hraju s chytrou domácností Domoticz a Xiaomi. Otázka proč to dělat když by bylo fajn kdyby to měla tiskárna v sobě. Jak složité to je naprogramovat a jestli to umí elektronika je už mimo moje znalosti. Třeba to jednou bude mít a nebo budou prodávat hotové řešení jako mezikus přímo pro to.

Posted : 15/10/2018 2:55 pm
Rety
 Rety
(@rety)
Eminent Member
Topic starter answered:
Re: návrhy na vylepšení

Mám nějaké další nápady co bych někdy rád viděl

změna kalibračního tisku na seřízení výšky trysky Tiskne to odzadu a není pořádně na to vidět. Viděl bych to spíš na tisk odpředu a aby to vždy vykreslilo nějaký malý čtvereček - poznat jestli dotahuje tahy a nejsou mezery. A třeba 10 sec delay než by to začalo dělat další
S tím souvisí i možnost si vybrat typ materiálu kterým zrovna dělat kalibraci

Přeskakování Nevím jestli to je technicky možné, ale má krokový motor nějaké čidlo které určuje kde je? Když se ucpe tryska nebo je problém že nepodává, tak bondtech začne přeskakovat na stále stejném místě. Pokud je možno číst kde zrovna rotor je a třeba 10x ukáže že je na stejném místě - problém a zastavit.

Doufám že vymyslíte nějaké čidlo které dokáže poznat jestli se tisk daří nebo se urval, to by bylo bomba

Posted : 14/01/2019 4:59 pm
JohnDoe liked
TomasT
(@tomast)
Trusted Member
Re: návrhy na vylepšení

Krokové motory používané v 3D tiskárnách nemají čtení své polohy.

Posted : 15/01/2019 2:48 pm
mvano
(@mvano)
New Member
RE: návrhy na vylepšení

@mkyral

Ahoj. To není přesné. Moje jiná tiskárna (zatím, na průši to budu dělat taky), se vypne sama. A ano, zmáčkne si síťový vypínač a do dalšího ručního zapnutí čeká na obsluhu. 

Zjednodušeně: Po dotištění mám naprogramovanou prodlevu 5 minut, to kdybych jí chtěl spustil bez nutnosti automatického vypnutí a opětovného zapnutí. Po těch 5 min odjede na předprogramovanou polohu, kde na ní čeká síťový vypínač a celá se odpojí od napájení. Toť vše.

 

Martin

Posted : 13/10/2019 1:43 pm
Milos V.
(@milos-v)
Prominent Member
RE: návrhy na vylepšení

Nevím, co myslíte jako standby, ale tisknárna po tisku vypne nahřívání trysky i desky, ventilátory i motory. Jediné co svítí je ten display. Co byste chtěli ještě víc vypínat ve standby?

Pozor, vypnínat hned po tisku je blbý nápad, ten chladící ventilátor ještě chvíli běží a má běžet. Vypíná se automaticky, jakmile teplota trysky klesne pod 50°C.

Miloš

Posted : 13/10/2019 1:50 pm
miroslav83
(@miroslav83)
Active Member
RE: návrhy na vylepšení

@radek-b3

K tomu preskakovaniu, opravte ma ak sa mylim, ale pokial ti to 2-3 preskoci tak uz je filament aj tak zrezany a motor pojde naprazdno, cize poloha motora bude k nicomu. Vela krat sa mi stalo (na vlastnej tlaciarni), ze ak to preskoci 2 a viac krat tak to uz je filament vyrezany a koliecka uz nezaberaju do filamentu lebo tam uz je drazka. To vsak hovorim o mechanizme kde je jedno koliecko, ktore posuva filament a zdruhej strany je filament pritlacany loziskom. Pri Prusa tlaciarni povedzme pri MK3S su koliecka proti sebe, teda predpokladom je, ze sa preskakovanie znemozni o 50% . Nepredpokladam teda, ze by sa preskakovanie vyskytovalo pri tomto novom mechanizme. Pokial ano, tak je niekde nieco zle, nizka teplota trisky, ci nevhodny pritlak koliecok alebo rychlost podavania filamentu (s tym spojena nevhodna teplota na danu rychlost) alebo aj zle nastavena retrakcia, (verim ze tieto nastavenia su uz vykompenzovane v defaultnych nastaveniach, pre ten ktory filament). 

Ako vhodny senzor na "preskakovanie" by som skor zvolil priamo meranie napatia resp. prudu na motore, kedze preskakovanie bude mat urcite iny (charakteristicky) odber ako bezny chod. Teda bude mat specificku krivku, povedzme slaby nabeh, postupne vysoky odber az na hranicu maxima a potom skokove uvolnenie (preskocenie). Myslim, ze toto by sa softwarovo sledovat dalo.

Posted : 29/10/2019 3:02 pm
David T.
(@david-t)
Noble Member
RE: návrhy na vylepšení
Posted by: @mkyral

Tak to vypnutí lze zařídit chytrou zásuvkou. ... plánuji, že si to vypínání nastavím přes něj. Když se dostiskne, přestane tiskárna hřát, poklesne odběr energie, homeassistant to pozná, počká pár minut a pokud se znova nezačne tisknout, tiskárnu vypne.

Přesně takhle to mám udělané já. Tiskárna je na chytré zásuvce a při poklesu odběru pod 15W na dobu delší než 1hod se zásuvka prostě vypne. Ta 1 hodina se mi osvědčila jako dostatečně dlouhá na to, aby se tiskárna bezpečně dochladila a případně tam byl prostor pro zahájení nového tisku, aniž by se mi to vyplo pod rukama.

Pokud byste někdo měli zájem o LUA skript pro Fibaro, tak můžu poskytnout. 😉

This post was modified 4 years ago by David T.
Posted : 29/10/2019 3:11 pm
Baron liked
Pavel Riedl
(@pavel-riedl)
Estimable Member
Zahájení tisku jako na Prusa MINI

Měl jsem půjčenu sousedovic MINI a ta při kalibraci měla trysku na 170 st., po kalibraci zajela do rohu tiskové podložky a hlavu přitiskla na plát. Nahřála se na požadovanou teplotu, pak se zvedla, sopel zůstal na plátu, udělala klasický proužek a začala tisknout.

Takže při kalibraci nezůstaly na ploše tečky z odkapávajícího filamentu a já nemusel číhat s pinzetou, abych ten camfour sloupnul..

Prusa MK4, Rack aka Closed box, Fusion 360, PrusaSlicer, Windoows 11

Posted : 06/06/2020 9:35 am
JohnDoe liked
Marcel Mazac
(@marcel-mazac)
New Member
RE: návrhy na vylepšení

Zdravim, asi by nebyla spatna funkce formatovani SD karty primo na tiskarne. Zjistil jsem ze ne vsechny Widle je formatuji stejne.

Posted : 11/06/2020 6:08 am
cesyn
(@cesyn)
Active Member
RE: návrhy na vylepšení

Zdravím,

měl bych jeden návrh na vylepšení Sliceru (doufám, že podobná funkce tam již není a nejsem jen blbec co neumí hledat).

Jelikož tisknu v podtsatě jen poměrně malý detaily (H0) potřebuji tisknout povrchy předmětů ve velkým detailu - např struktura zdí apod. Pod tím je, ale třeba 2mm materiálu, který buď musím též tisknout třeba v síle vrstvy 0,05mm anebo složitě nastavovat variabilní výšku vrstvy která se nastavuje všelijak a dochází občas i k oříznutí předmětu na povrchu. Nešlo by buď udělat variabilní výšku vrstvy nastavitelnou třeba jen v celých násobcích nějaké konkrétní šířky vrstvy (0,05mm, 0,1mm 0,15mm ...) anebo možnost nastavit natvrdo -  x vrstev síla 0,2mm  a pak jiná výška nebo prvních 2mm tisku síla vrstvy ....

Doufám, že jsem to naspal alespoň trochu srozumitelně.

Teď tisknu střechy a rozdíl i 3 hodiny v tisku jednoho panelu tašek je docela dost.

 

Díky

Posted : 30/06/2020 7:04 am
JohnDoe liked
Milos V.
(@milos-v)
Prominent Member
RE: návrhy na vylepšení

V novém PrusaSliceru si můžeš nastavit výšku vrstvy v závislosti na výšce tisku (osa Z). Stačí pravým myšítkem na objekt a zvolit "Height range modifier". Pak už si zadáváš, od jaké do jaké výšky chceš jakou výšku vrstvy.

 

Posted : 30/06/2020 8:43 am
cesyn
(@cesyn)
Active Member
RE: návrhy na vylepšení

@milos-v

Paráda, díky. Tak jen jen blbec co neumí hledat. 😊  

Posted : 06/07/2020 1:41 pm
Martin Morávek
(@martin-moravek)
New Member
RE: návrhy na vylepšení

Jen mne tak napadlo: Byl by velký problém doplnit elektroniku tiskárny o svorky pro 12V aku-baterii tak, aby při krátkém výpadku sítě nedošlo k přesmyku modelu ?

 drak s "podříznutým" krkem [ https://uloz.to/tam/3d0b92fd-e499-4060-89b6-be3b3a6a023d ]

 Připojit baterii přímo na svorky zdroje by nebylo asi to "pravé ořechové". Mohlo by se tím obsloužit i téma: Home > České fórum > Original Prusa i3 MK3 & MK3S & MK3S+ > Hardware, firmware a software (Pomoc) > Hotend Thermal Runaway pri behu na UPS
S drobnou úpravou SW by se dalo obsloužit i přerušení tisku po dokončení  aktuální vrstvy, zaparkování Extruderu na vhodném místě a uložení aktuálních souřadnic, kde došlo k přerušení tisku...

This post was modified 3 years ago by Martin Morávek
Posted : 08/02/2021 11:28 pm
lukyfa
(@lukyfa)
Active Member
RE: návrhy na vylepšení

@marian-kyral

Sonoff je fajn, používám ho na více zařízení, mám i termostat pro kotel.

Na vypnutí tiskárny mi stačí klasický Sonoff Basic přepínač - ze zásuvky ze zdi vyvedu prodlužovák , připojím ho přes Basic a pokud tisknu, vím jak dlouho, přidám 15 minut, nastavím jen časovač vypnutí  a nakonec ti přijde notifikace, že je vypnuto. Přes ten prodlužovák mám zapojené vše, a vypnu tak všechno najednou. Nikdy nevíš, kde se zdržíš po cestě domů 🤣 

Posted : 29/04/2021 7:13 pm
Share: