Notifications
Clear all

Box pro Prusu - ready made řešení?  

  RSS
pavel.camra
(@pavel-camra)
New Member
Box pro Prusu - ready made řešení?

Zdravím ve spolek. S 3D tiskem koketuji teprve krátce, s Prusou potom od vánoc. Mě to dosti nadchlo, manželku už ale méně. Tiskárnu jsem si dal do pracovny, ale manželce to smrdí, prý je to cítit po celém bytě. Teď jsem už delší dobu na home office, více si s tím hraju a problém se zápachem dá se říci eskaloval. Načetl jsem návody na řešení se stoličkou Ikea Lack. Chci se ale zeptat, jestli nevíte o nějakém hotovém ready made řešení? Nepotřebuji nic high tech, ale hlavne abych omezil ten smrad a taky, pokud mozno, aby to trochu vypadalo. Díky za případné rady.

Posted : 22/04/2020 1:27 am
vladimir.s11
(@vladimir-s11)
Estimable Member
RE: Box pro Prusu - ready made řešení?

Tiskneš z ABS nebo ASA? Ty smrdí, tak je nepoužívej. PLA a PET nesmrdí, nebo jen minimálně. Já to necítím, ale moje manželka mě permanentně nadává. 

Dá se použít jakákoliv skříň. Kamarád teba používá rack od počítačů

Posted : 22/04/2020 8:01 pm
pavel.camra
(@pavel-camra)
New Member
Topic starter answered:
RE: Box pro Prusu - ready made řešení?

Díky za typ a odpověď. K ABS ani ASA jsem se zatím nedostal, takže zápach z těhle filamentů si jen představuju. Začal jsem s PLA a teď si oblíbyl PETG. PLA mě osobně smrdí dost, ale určitě je to individuální. Kamarád, co mě k 3d tisku přivedl, patří do tvrdého jádra tiskařů, věnuje se tomu roky a ten už prý necítí vůbec nic:-) Je ale fakt, že když k němu příjdu, cítím to už ve dveřích ikdyž nic netiskne. Je tím načichlý celý byt. PETG už je pro mě cítit o dost méně než PLA, ale i tak, když zavřu dveře pracovny, nechám to tam běžět nějakou hodinu a pak vejdu dovnitř, je to slušný kopanec do čenichu, proto to potřebuju do něčeho uzavřít.

Ten rack se mi zdá jako dobrý nápad, ale ty co vypadaj, tak něco stojí a ty co nevypadaj, tak asi neobhájím. Bohužel nemám dílnu, to bych to jinak asi tolik neřešil.

Libí se mi třeba toto celé z plexiskla: https://www.3dupfitters.com/collections/prusa/products/prusa-acrylic-enclosure-kit - jenže je to USA a ta cena je vysoká, o dopravě do ČR, případném clu a dph ani nemluvě. No zkusím ještě pogúglit.

Posted : 23/04/2020 4:23 pm
Milos V.
(@milos-v)
Prominent Member
RE: Box pro Prusu - ready made řešení?

Ano, ABS nebo ASA, tam box docela pomůže, ale i při tisku v boxu to rozhodně smrdí stejně víc než PLA. Ale je u toho možné aspoň větrat. Ten box prostě není úplně uzavřený (ani nemůže být) a vzduch hold ven uteče. Tisknout v zavřeným boxu PLA nelze a PETG není prakticky cítit. Takže ti box asi moc nepomůže. Určitě ne na zápach. Pomáhá na hluk a kvalitu tisku i ABS/ASA. Manželku jsem na 3D tisknárnu chvíli připravoval, ukazoval ji různé výrobky až se interně překlopila do polohy, že by to mohlo být dobré. Pak jsem ji hned na začátek vytiskl pár blbůstek a rázem nebyl problém ani smrad ani hluk.

Posted : 23/04/2020 6:06 pm
Share: