Notifications
Clear all

Závitové tyče osa Z, vyhřívaná podložka  

  RSS
Lucie
(@lucie)
Eminent Member
Závitové tyče osa Z, vyhřívaná podložka

Zdravím,

Chtěl bych se zeptat na pár otázek které jsem nenašel na fóru buď to tu není nebo jsem to přehlédl.
1.
Jak hodně mohou být závitové tyče nerovné aby bylo vše v pořádku. Odkaz s videem:
2.
Při kalibraci tiskárny kdy mám všechny rohy tiskárny asi akorát na vizitku tak přesně v středu to je na těsno a s vizitkou ani nehnu,, jako by byla vypuklá podložka ( střed +/- 40mm )
Proto mi asi nastává problém s prokluzem filamentu ... video :
Když se začne tisknout první vrstva tak je snad ultra tenká a rozpláclá tryskou že ani nejde vidět jaká je to barva. V dalších vrstvách už to jede asi normálně a tiskne to i v celku dobře.

Tak kdyby někdo věděl jak a co dělat popřípadě kde si něco o tom přečtu nebo by rád někdo pokecal třeba na skype budu rád. Mám spoustu otázek 🙄

Jamal Xface 🙄

Posted : 29/01/2016 2:56 pm
LadislavM
(@ladislavm)
Trusted Member
Re: Závitové tyče osa Z, vyhřívaná podložka

Cau Jamal.

1. Na zavitovych tyciach skonroluj, ci ich mas dobre zasunute a dotykaju sa osi motorcekov. Ak su, tak to moc riesit nemusis. Podla toho, co je tu na fore maju mat zavitovky nejaku "volu", aby sa osa Z pohybovala po hladenich tyciach bez mensieho odporu a nemala tendencie preskakovat.

2. Podla popisu a videa mas problem s prehnutou podlozkou. Poriadne si precitaj toto vlakno: http://shop.prusa3d.com/forum/stavebnice-prusa-i3-stavba-kalibrace-oziveni-udrzb-f7/vypukla-vyhrievana-podlozka-t202.html a pozri sa na toto video:

3. Preklzovanie filamentu - s tym mam bohate skusenosti 🙂 Skus skontrolovat, ci mas filament v osi s ozubenim na koliesku (filament musi ist presne stredom pekne dole do hadicky).
Ak je to vsetko v osi, skontroluj, ci nemas moc volne skrutky na pritlaku filamentu. Ak je aj to v poriadku, tak mi napis, ci si po prvom zohriati tlaciarne dotiahol trysku, tak ako je to napisane v manuale.

Drzim palce!

Posted : 29/01/2016 3:26 pm
Lucie
(@lucie)
Eminent Member
Topic starter answered:
Re: Závitové tyče osa Z, vyhřívaná podložka

Zdravím ,
díky moc za reakci na radu.
O těch závit tyčí jsem četl, ale bylo to tak 50na50 co je dobré co ne. Díky za ujasnění .

Trysku jsem pro jistotu utáhl a problém furt stejný,, Stále střed na doraz. Pokusím se znova o kalibraci úplně komplet od začátku..

Pokoušel jsem se srovnat víc podávací kolečko. Snad to je ok přikládám foto... pokusný tisk a problém stále..

Jamal Xface 🙄

Posted : 29/01/2016 11:04 pm
Lucie
(@lucie)
Eminent Member
Topic starter answered:
Re: Závitové tyče osa Z, vyhřívaná podložka

Tak jsem zkusil kalibraci, ale problém stále je.. rohy mám asi akorát a střed stále dost vysoko.. už je to v první vrstvě lepší . Jde vidět i barva první vrstvy. Myslím že tento problém bude dělat ten prokluz filamentu v podávacím kolečku.. ono to tlačí a jak je podložka moc blízko tak nemá kudy se dostat z trysky.

Zavit tyče osa Z mam na doraz .. jedna je úplně na max doražená a jedna má necelý milimetr... podle všeho by to nemělo mít vliv. co mi psali z prusa 3d

Podložka: povolil jsem všechny šroubky a matky co drží podložku a snažil se to vycentrovat aby nebyl žádný odpor. Pak utáhl a zašrouboval jsem aretační kolečka co nejvíce dolu... Pak jsem začal kalibrovat.. Rohy jsem udělal tak přesně na vizitku. Ale střed pořád ne a ne doladit. Už nevím co udělat aby to bylo v pořádku.

video:

🙄

Jamal Xface 🙄

Posted : 30/01/2016 9:06 am
LadislavM
(@ladislavm)
Trusted Member
Re: Závitové tyče osa Z, vyhřívaná podložka

Cau Jamal,

je toho viac, tak idem v bodoch:

1. Z tvojej odpovede mi nie je celkom jasne, ci si podla instrukcii na videu skontroloval celu osu Y. Fakt je to EXTREMNE dolezite a vacsina problemov s podlozkou zacina a konci prave tu. Takze vsetko este raz poriadne, pomaly skontroluj, premeraj a vyrovnaj. Nejde len o kontrolu uchytenia podlozky, ale celej konstrukcie osi Y.

2. Na fotke zo vcera vidim, ze ti z tlacenej casti trci PTFE (teflonova) hadicka do ktorej vchadza filament. To je vascinou signal, ze mas problem, ktory sa riesi jej vymenou. Podla tvojej neistej odpovede, ci si pri prvom zahriati aparatu dotiahol trysku usudzujem, ze si tak nespravil, co mohlo mat za nasledok, ze sa ti medzi trysku a hadicku dostalo trochu materialu, ktory teraz brani v plynulom prechode filementu a sposobuje preskakovanie.
Predtmy, ako podla tohoto navodu ( http://manual.prusa3d.com/Guide/How+to+replace+PTFE+tube/82 ) zacnes menit hadicku, skontroluj, ci nemas az prilis zatiahnute skrutky pritlaku. To moze byt tiez tvoj problem.
Ak su skrutky OK, o PTFE hadicku mozes poziadat v eshope.

3. Len sa mi to zda, ale miesto skla pouzivas zrkadlo? Ak je to zrkadlo, si si na 100% isty, ze je rovne? Jeho rovnost skontroluj, aj ked je zohriate.
Ozaj, preco nepouzivas tvrdene sklo od Stvoritela?

Drzim palce a daj vediet, ked sa niekam pohnes.

Posted : 30/01/2016 4:04 pm
Lucie
(@lucie)
Eminent Member
Topic starter answered:
Re: Závitové tyče osa Z, vyhřívaná podložka

Ahoj Ládo

Ještě jednou děkuji za tvé cenné rady nad zlato, jako laik a začátečník je dokážu ocenit.

Vím že jsem se jednou pokoušel rovnat osu Y a zdála se mi dobrá. Ale rád to znovu zkontroluji celou osu Y. Myslíš že bych jí měl demontovat z celého rámu a pokusit se znovu o co nejlepší sestavení bez křížení ? Nebo by mohl stačit postup z videa s těmi imbusy pod každý protější roh. Jestli ano neměl bych povolit trochu matky na konstrukci ? ptám se proto že když jsem to posledně dělal přišlo mi že se to pohlo minimálně 😯

Tak abych pravdu řekl tak nevím zda jsem utáhl trysku po prvním zahřáti. Takže je jasný že jsem to neudělal a asi bude problém v tomhle. No nejsem s toho úplně štastný 😡 😡 Víš určitě že ta trubička s teflonu je určitě takhle špatně, že bych ji měl vyměnit...?? Šrouby jsem se pokoušel povolovat a utahovat a tím to asi není.. Jen doufám že to zvládnu podle návodu 😉

Ano používám zrcadlo, někde jsem se dočetl že to není až tak špatný,, a zdá se mi rovné teda nevím jestli zahřátě.. To ho mám nahřát sundat a zkontrolovat?? Sklo od výrobce mi přijde křivé .... udělám foto nebo video a přiložím.

Jamal Xface 🙄

Posted : 31/01/2016 8:29 am
Lucie
(@lucie)
Eminent Member
Topic starter answered:
Re: Závitové tyče osa Z, vyhřívaná podložka

Tak jsem to nevydržel a rozebral tiskárnu abych srovnal Y. A ono se potvrdilo že jeden roh mám ve vzduch. Problém jsem v vyřešil a tiskárnu znovu složil. video:

Také jsem znovu vzal originál sklo a znovu posoudil zda je křivé. Tentokrát mi přišlo v pohodě tak nevím jak jsem k tomu poprvé přišel.
Na zrcadlo se tiskne vcelku dobře a je dobré že mam dvě a nečekám.

Prokluz filamentu se dost zlepšil jde slyšet jen málo. Ještě něco vytisknu abych to mohl říci určitě
4x foto lebka tisk před srovnáním tiskárny
logo po srovnání

Jamal Xface 🙄

Posted : 31/01/2016 12:49 pm
Lucie
(@lucie)
Eminent Member
Topic starter answered:
Re: Závitové tyče osa Z, vyhřívaná podložka

foto

Jamal Xface 🙄

Posted : 31/01/2016 12:50 pm
Share: