Notifications
Clear all

Ucpaný extrudér u Mk2  

  RSS
ladislav.l
(@ladislav-l)
Active Member
Ucpaný extrudér u Mk2

Zdravím tiskaře,
s prosíkem se obracím na zdejší chytré hlavy. Nevíte někdo jak vyčistit ucpaný extrudér od PLA? Ucpal se v takovém místě že tam 0.3mm jehla jíž nedosáhne.Zkoušel jsem nahřát na vyšší teplotu a vytlačit to ABS strunou bohužel neúspěšně. Prohlédl jsem forum a buď jsem slepý a nebo tady řešení není? Být to ABS dal bych trysku do acetonu, ale v tomto případě?

Posted : 04/06/2016 5:37 pm
Cipis
(@cipis)
Member
Re: Ucpaný extrudér u Mk2

zdravím,

Tenhle hotend se začal dávat až na MK2, takže tu o tom na fóru zatím nenajdete téměř nic.

Vypadá to na ucpaný heatbreak (ta "trubička" co vede z topné kostičky do chladiče). Tam přidávání teploty nebude moc platné, protože to zatvrdlo moc vysoko mimo melt zónu.

Ucpaný heatbreak u E3D V6 jsem párkrát řešil, když jsem dělal pokusy s retrakcí u bowden konfigurace na jiné tiskárně. Něco k tomu napíšu, ale zkuste si nejdřív napsat na support na on-line chat, jestli na to nemají připravený nějaký (třeba lepší) postup.

Jako nejjednodušší/nejrychlejší způsob se mi osvědčilo toto:
1) Nahřát trysku a pak jí vyšroubovat
2) nechat topnou kostku vychladnout (viz níže)
3 ) sundat ventilátor hotendu
4) Přes LCD nastavit teplotu pro trysku na cca 100C (nedával bych raději o moc víc, protože na závitu heatbreaku je nanesená teplovodivá pasta, která bude mít své limity)
5) zezhora zkusit tlačit filamentem a ucpávku "prošťouchnout".

PLA při cca 60C začne měknout, takže celý princip tohoto postupu je v ohřátí heatbreaku, aby šlo ucpané místo prošťouchnout. Líp by to fungovalo s vyšroubovaným chladičem, ale je třeba počítat s tím, že je při opětovné instalaci třeba nanést na závit heatbreaku teplovodivou pastu. (která se každému doma neválí). Taky to předpokládá nějaké základní znalosti o postupu složení hotendu.

Někdo to dělá tak, že heatbreak vyndá a dá na 70C do trouby.

Možná existují lepší postupy, ale každopádně bych se pokud možno vyhnul nějakému drastickému mechanickému čištění (např. vrtáčkem). Vnitřní stěny heatbreku jsou speciálně vyleštěné a mělo by to tak zůstat.

Posted : 04/06/2016 7:07 pm
ladislav.l
(@ladislav-l)
Active Member
Topic starter answered:
Re: Ucpaný extrudér u Mk2

Ano je to ucpáné přesně v tomto místě co popisujete. Na on-line chat jsem psal. Slečna byla ochotná ,ale bez zkušeností s tímto typem. Prubnu to a zkusím to udělat přesně podle vaší rady. Teplovodná pasta se mi doma opravdu neválí (zítra jí koupím). Stále mi ovšem není jasné jak se mohla struna nahřát tak vysoko v extrudéru a ideálně jak tomu pro příště předejít? Každopádně děkuji velice za rady.

Posted : 05/06/2016 10:35 am
ladislav.l
(@ladislav-l)
Active Member
Topic starter answered:
Re: Ucpaný extrudér u Mk2

Co se týká montáže a demontáže našel jsem toto: , a pokud jsem to nepřehlédl tak ani jeden žádnou pastu nepoužívá. Je tedy opravdu potřeba?

Posted : 05/06/2016 11:13 am
Cipis
(@cipis)
Member
Re: Ucpaný extrudér u Mk2

Dřív se tam pasta nedávala. Poslední cca rok jí E3D dává. Jako myslel bych si, že to bez ní fungovat bude, ale jeden člověk tady zkoušel V6 bez pasty (resp. dostal jí složenou bez pasty) a měl problémy. Po rozebrání a nanesení pasty problémy zmizely.

Jinak záleží, jak moc je to přiucpané, ten postup nahoře zafunguje asi jen u hodně lehkého ucpání. Kdyby to nešlo, tak bych vyšrouboval heatbreak z chladiče, otřel z něj pastu a pak zahřál o něco víc.

http://wiki.e3d-online.com/wiki/E3D-v6_Assembly

Posted : 05/06/2016 11:35 am
Cipis
(@cipis)
Member
Re: Ucpaný extrudér u Mk2

Abych ještě odpověděl na dotaz jak se to může stát a jak tomu předcházet.

Tiskárna při tisku používá tzv. retrakci, což znamená, že často plast kousek natahuje zpátky, aby netekl z trysky při pohybu apod. Pokud je hodnota retrakce příliš vysoká, dostane se horký plast moc vysoko do "studené zóny" a tam zatuhne - a je problém. Další věc, která je důležitá je dobře chladit chladič hotendu, aby byla tavná zóna tam, kde má být. Konkrétně tento hotend je na to hodně háklivý. Pokud byste např. namontoval méně výkonný ventilátor, nebo ho omylem namontoval obráceně, tak by byl pravděpodobně problém. (plast by se začal tavit moc vysoko).

Na stránkách E3D je pro V6 doporučena retrakce cca 0.8mm a dál je tam uvedeno, že by se neměly překračovat 2mm (pokud se nejedná o bowden). V ovladačích slic3ru je teď aktuálně nastaveno 1,5mm, což je sice v toleranci a mělo by to být OK, ale podle mě je to pro tento hotend zbytečně moc (na jiné tiskárně u tohoto hotendu používám 0,7mm). Teď na MK2 jsem retrakci hned změnil z 1,5mm na 1mm a funguje to ok, žádné vytékání plastu nebo vlásečnice během tisku se nekoná.

Takže za mě bych doporučil toto:
1) zkontrolovat, jestli je správně nasazený ventilátor hotendu
2) snížit retrakci v nastavení na 1mm (stávajících 1,5 by mělo fungovat OK, ale je větší pravděpobnost, že se stane to co se stalo Vám).

Posted : 05/06/2016 11:50 am
ladislav.l
(@ladislav-l)
Active Member
Topic starter answered:
Re: Ucpaný extrudér u Mk2

Podle toho co píšete to vypadá na kompletní demontáž a šup s tím do trouby. Jinak teplovodnou pastu mi ještě dnes odpoledne přiveze kamarád. Dám echo jak jsem dopadl. Díky moc.

Posted : 05/06/2016 11:51 am
ladislav.l
(@ladislav-l)
Active Member
Topic starter answered:
Re: Ucpaný extrudér u Mk2

Ventilátor jsem použil ten přibalený k tiskárně. Orientace byla správná(logo na ventiláturu bylo na extruderu), vzduch nasával a tlačil k chladiči. To jsem sledoval hned po oživení. Retrakci hned upravím na Vámi doporučený 1mm.

Posted : 05/06/2016 11:59 am
Josef Průša
(@josef-prusa)
Member Admin
Re: Ucpaný extrudér u Mk2

Dobry den.
Jeste se zeptam, co jste pouzival za filament?

Otestuji tu 1mm retrakci, jestli bude kvalita stejna, tak to prenastavim. Nicmene uz mame par tisic hodin na farme natisknuto a zaseknout heatbreak se nam zatim nepovedlo.

Dejte vedet, jak slo procisteni.

Founder and owner / Majitel a zakladatel
Posted : 05/06/2016 8:54 pm
ladislav.l
(@ladislav-l)
Active Member
Topic starter answered:
Re: Ucpaný extrudér u Mk2

Zdravim Stvořitele,
použil jsem Vámi dodaný filament. Tryska už je vyčištěná a vypadá to v pořádku. Řídil jsem se rad tady od pana Romana(děkuji mnohokráte ještě jednou) a videa z YT a dopadlo to...kostka je sic krapánek orochaná od kleští, ale to předpokládam vliv na funkci mít nebude. Do teď nevím jak se to povedlo, ale tak někdo musel být první komu se to stane :D. Snad to na dlouho dobu bylo naposled.

Posted : 06/06/2016 3:41 pm
Jiri Lorencik
(@jiri-lorencik)
Estimable Member
Re: Ucpaný extrudér u Mk2

tak teď se mě také ucpala, ale ne při tisku, ale při výměně... ustřihl jsem filament, dal vyjmout filament a při vytahování evidentně něco zůstalo v trubičce... a je konec, teď laborovat, jak čistit... ach jo...

Edit: tak nakonec jsem to nemusel rozdělávat... použil jsem mosazný tenký drát, který jsem pořádně nahřál a strčil do trubičky, dopadlo to pak viz obrázek... špunt se nalepil na ochlazený drát....

Posted : 23/06/2016 11:10 pm
Josef
(@josef-3)
Eminent Member
Re: Ucpaný extrudér u Mk2

Tak se mi taky ucpal extrudér. Nejdříve začalo z trysky téct málo filamentu(PLA) a pak přestal téct úplně. Když jsem chtěl vyjmout filament, tak se zasekl a nešel vytáhnout ani kleštěma.
Nakonec jsem to musel celý rozdělat, ani nahřátí na vysokou teplotu nepomohlo, ani nahřátá jehla skrz trysku nepomohla.
Po rozdělání jsem objevil zapečený kus filamentu v místě, kde končí PTFE hadička, tak jsem zapalovačem nahřál filament, dokud nevytekl roztavený ven.
Je to opravdu opruz, musel jsem rozmotat kabely a sundat celý extrudér 👿 .
Důvod závady neznámý 🙄 . Natiskl jsem cca 550m (podle statistiky tiskárny) a tisknu pouze z PLA.
Od té doby zase tisknu v pořádku :ugeek:

Posted : 05/06/2017 4:31 pm
Milos V.
(@milos-v)
Prominent Member
Re: Ucpaný extrudér u Mk2

Ahoj, mel jsem u MK2 za pul roku ucpany extruder 2x, pokazde s jasnou pricinou. Poprve zastaveny vetracek hotendu (preruseny dratek), podruhe mi dosel filament a tiskl jsem tak hodinku na prazdno. V druhem pripade mi stacilo nahrat, sundat trysku a prostouchnout (viz navod vyse). V prvnim kompletni demontaz hotendu a sup s tim to trouby + vymena ptfe trubicky a jeste radeji vytisknu nove plastove dily extruderu, uz to tolik pevne nedrzi hotend (cekam na mk2s upgrade).
Sam od sebe se mi ale zatim neucpal, tisknul jsem zatim pla, pet a flex, vse Mladec.

Milos.

Posted : 05/06/2017 6:07 pm
SoTo
 SoTo
(@soto)
New Member
Re: Ucpaný extrudér u Mk2

Na MK3 se mi zrovna zasekla struna při výměně a jsem nucen demontovat celý extruder. Na zákaldě toho bych měl tip na softwarovou úpravu.

Když dám Unload filament, tak sice nahřeje trysku, ale pak strunu rovnou vytahuje a to je podle mě problém.
Ideální by bylo, kdyby nahřál trysku, vytlačil půl centimetru filamentu ven a teprve pak jej vytáhl. Tím by se zamezilo vytvoření hrudky, která brání vytáhnutí struny z extruderu.

Posted : 06/05/2018 11:08 am
Panzr
(@panzr)
Trusted Member
Re: Ucpaný extrudér u Mk2

Tisknu na MK2S už nějakej ten měsíc a ještě se mi neucpala tryska nebo nezasekl filament 😉 . Jednou neprolezl konec filamentu dírou ve vytistěným díle, ale stačilo zatáhnout a byl venku. Než dám vysunout filament tak předehřeju trysku ručně nebo přes předehřev vždy na tu výšší teplotu filamentu. Nestačilo by jen odmontovat trysku a rukou protlačit Filament ?

Posted : 06/05/2018 1:17 pm
Share: