Notifications
Clear all

Kalibrace XYZ selhala u čtvrtého bodu  

Page 1 / 2
  RSS
TITAN
(@titan)
New Member
Kalibrace XYZ selhala u čtvrtého bodu

Zdravím všechny tiskaře,

od prosince minulého roku vlastím tiskárnu i3-MK2, kterou se mi povedlo jen s malými obtížemi sestavit a přes dva měsíce s ní bezproblémově tisknout.

Nyní jsem ale narazil na problém, který nevím, jak vyřešit i to už jsem zkoušel opravdu všechny běžně dostupné rady. Minulý týden jsem tiskl druhou kopii jednoho modelu podle stejného gkódu, který už jsem tiskl dříve. Protože první tisk byl bezvadný, tak tentokrát jsem tiskánu nechal celou dobu tisku bez dohledu.

Když jsem ale v době, kdy měl být tisk již hotov našel model značně deformovaný, bylo hned jasné že je něco špatně. Na žádnou mechanickou příčinu jsem nepřišel a spustil jsem tedy pro jistotu kalibraci. A od té doby se mi už asi padesátkrát nepovedlo dostat přes část kalibrace kde se hledají základní čtyři body. (viz foto níže) Pokaždé kalibrace skončí v části, kdy najde čtvrtý bod a připravuje se na další část. Místo toho ale vypíše že "Kalibrace XYZ selhala. Nahlédněte do manuálu." V manuálu se však píše že: "Kalibrační body podložky byly nalezeny tam, kde by u správně sestavené tiskárny nalezeny být neměly. Prosím postupujte podle návodu pro případ 1)."

To že jsou body nalezeny tam kde by být neměli moc nápomocné není, protože tiskárna dříve tiskla bez problému, a tak nepředpokládám, že je sestavená nesprávně. V návodu pro případ 1) je uvedeno, že zastaví tiskárna tiskovou hlavu blízko prvního kalibračního bodu podložky, který nebyl úspěšně detekován. To je ale také nepravděpodobné, protože tisková hlava při hledání bodů všechny body najde (PINDA zhasne).

Co tedy dál? PINDA už níže dát nejde (byla by níže než tryska). Kalibrace s nahřátou podložkou nepomáhá. Při kalibraci, kdy se na podložkou položí papír do ní tryska nenaráží. Při předchozích kalibracích (když ještě fungovali) byli vždy osy X/Y kolmé. Při Selftestu je vše ok. Kompletní restart jsem zkoušel již několikrát.

Jediná věc, která není dlouhodobě úplně ok, je fakt že jsem až nepochopitelně mnohokrát musel dotahovat X-řemeničku. I když je nyní napnutá, tak jak myslím že by měla být, mám pocit, že se již po takto krátké době trochu vytáhla a deformovala.

Je možné že kalibrace skončí pokaždé u čtvrtého bodu z důvodu defektní x-řemeničky? Je ještě něco jiného, co bych mohl vyzkoušet, aby kalibrace prošla přes hledání prvních čtyř bodů? Jestli ano, tak prosím poraďte.

Posted : 18/02/2017 11:18 pm
Jiri Lorencik
(@jiri-lorencik)
Estimable Member
Re: Kalibrace XYZ selhala u čtvrtého bodu

Já měl s kalibrací také velké problémy.... Nevím jestli to mělo na to nakonec vliv a nebo ne, ale pomohlo mě postupovat při kalibraci přesně podle návodu a pak vše prošlo...
Čili nejprve jsem udělal selftest... a pak pokračoval dne manuálu.... Nevím proč, ale pak jsem konečně asi po dvaceti pokusech zkalibroval tiskárnu...

Posted : 20/02/2017 7:52 am
BiF
 BiF
(@bif)
Active Member
Re: Kalibrace XYZ selhala u čtvrtého bodu

Já měl s kalibrací také velké problémy.... Nevím jestli to mělo na to nakonec vliv a nebo ne, ale pomohlopostupovat při kalibraci přesně podle návodu a pak vše prošlo...
Tak tohle je úžasný 😎
Aneb, jak by řekl klasik: "pokud selžou všechny pokusy, jak problém vyřešit, tak nastal čas přečíst si manuál"

http://bilek.astronomy.cz
Posted : 20/02/2017 12:21 pm
Jiri Lorencik
(@jiri-lorencik)
Estimable Member
Re: Kalibrace XYZ selhala u čtvrtého bodu

Ono se možná směješ, ale pokud ti tiskárna jede měsíc, dva, pak ji dáš na jiné místo, tak raději spustíš kalibraci a ono to neprojde... Tak člověk laboruje a nečeká, že by měl vše dělat jako kdyby tiskárnu složil... Ale mě to nakonec pomohlo...

Posted : 20/02/2017 3:52 pm
BiF
 BiF
(@bif)
Active Member
Re: Kalibrace XYZ selhala u čtvrtého bodu

Vůbec ne nesměji. Naopak, na tiskárnu teprve čekám (mohla by dorazit na začátku března) a předem se děsím toho, co všechno budu muset řešit...

Jen mi ten Tvůj příspěvek připomněl jednu nedávnou příhodu z práce, když po všech pokusech vyřešit problém přišlo na řadu přečtení pracovního postupu- a přišli jsme na to, že několik měsíců pracujeme špatně... 😎

http://bilek.astronomy.cz
Posted : 21/02/2017 6:20 pm
miroslav.h4
(@miroslav-h4)
Honorable Member
Re: Kalibrace XYZ selhala u čtvrtého bodu

Ono se možná směješ, ale pokud ti tiskárna jede měsíc, dva, pak ji dáš na jiné místo, tak raději spustíš kalibraci a ono to neprojde... Tak člověk laboruje a nečeká, že by měl vše dělat jako kdyby tiskárnu složil... Ale mě to nakonec pomohlo...
To ovšem podle mne svědčí o tom že tiskárna původně nebyla složena správně, respektive nebylo vše utaženo jak má. Jinak by nemohla PR prodávat hotové zkalibrované tiskárny a dokonce je posílat i poštou, protože by neměly šanci tuto přepravu přežít 🙂 🙂 🙂

Posted : 21/02/2017 10:47 pm
David T.
(@david-t)
Noble Member
Re: Kalibrace XYZ selhala u čtvrtého bodu

Však ony často tu přepravu "přežijou" tak, že následně neprojde kalibrace. 😉 Kromě toho všimni si (např. v návodu), jak je tiskárna pro takovou přepravu nachystaná, kde všude jsou jaká udělátka, aby se to zbytečně nehýbalo. Pochybuju, že by se někomu chtělo to při častém přenášení pokaždé takto zabezpečovat. Patrně nyní brnknu na citlivou strunu některých skalních příznivců, ale ta tiskárna prostě není pro časté přenášení vhodně navržená. Tím se ale nesnažím nijak shodit ten produkt jako takový, myslím si že je to tiskárna dobrá a myslím si (a vím ze zkušenosti), že produkuje skvělé výstupy. Jenom prostě vyžaduje určitý způsob zacházení.

Posted : 22/02/2017 9:11 am
V.S.
 V.S.
(@v-s)
Honorable Member
Re: Kalibrace XYZ selhala u čtvrtého bodu

Tak to radši nebudu říkat naší školní i3, která se neustále přenáší mezi učebnama a kabinetem ... ještě by se nám začala rozkalibrovávat 🙂

Posted : 22/02/2017 10:04 am
TITAN
(@titan)
New Member
Topic starter answered:
Re: Kalibrace XYZ selhala u čtvrtého bodu

Řídit se manuálem mi bohužel ale nepomohlo. Zkoušel jsem už opravdu všechno.
Dokonce dát PINDA sondu níže než tryska, abych vyzkoušel, jestli kalibrace projde. Bohužel opět chyba u čtvrtého bodu.
Dnes jsem zkoušel update firmware na 3.0.10, který obsahuje nově v selftestu zkoušku prokluzů řemenic. Selftestem tiskárna projde bez problémů. Kalibrací ale stále nikdy.
Začínám být poněkud bezradný. Je nějaká možnost že by tiskárnu zkontroloval někdo přímo od výrobce i když je to stavebnice?

Posted : 26/02/2017 10:06 am
marek.u
(@marek-u)
New Member
Re: Kalibrace XYZ selhala u čtvrtého bodu

Já mám zase problém že po výměně všech tyčí mi zabírá PINDA ve vzdálenost jenom ani ne 1mm od plochy...nejde ani nastavit.

Posted : 26/02/2017 7:56 pm
vlastislav.j
(@vlastislav-j)
New Member
Re: Kalibrace XYZ selhala u čtvrtého bodu

také zdravím všechny tiskaře,

řeším úplně stejný problém jako ToX37.
Provozní doba, spotřeba filamentu,doby tisku jsou zhruba stejné jako u ToX37.
Zajímavostí je pouze to, že při ostatních kalibracích, kdy se hledají kalibrační body je jich všech devět nalezeno.
Pouze pokusů o kalibraci XYZ mám méně - asi 40.
Návod byl přečten, mechanická sestava zkontolována. Tiskárna je zhruba ze stejné doby (výrobní várky) jako u ToX37.

Posted : 01/03/2017 12:23 am
marcin.k2
(@marcin-k2)
New Member
Re: Kalibrace XYZ selhala u čtvrtého bodu

Měl jsem stejný problém s kalibrace. Chyběl červik 🙂

Posted : 15/03/2017 8:12 am
rwm
 rwm
(@rwm)
New Member
Re: Kalibrace XYZ selhala u čtvrtého bodu

Taky jsem měl stejný problém a jeho řešení mě přivádělo k šílenství.
1. Nejprve jsem rozebral a znovu pečlivě složil osy X a Y. Velmi přesně jsem naladil, aby byla PINDA při autohome přesně uprostřed prvního předního bodu. (kalibrace stále hlásí selhání)

2. Zkontroloval jsem a dotáhl všechny šrouby, včetně červíčků na motorech. (kalibrace stále hlásí selhání)

3. Při kontrole koncových spínačů jsem zjistil, že spínač na ose Y se stiskne až po vyvinutí pměrně velké síly. Příčinou byl chybně tvarovaný díl viz foto, který na spínač při dojezdu tlačí. Stačilo jemně zbrousit do roviny a funguje mnohem lépe. (kalibrace stále hlásí selhání)

4. Sejmul jsem vyhřívanou podložku a pečlivě dotáhl stahovací pásky, které drží ložiska. Stahovací pásky jsou fakt na prd, dotahuji je pravidelně. Myslím si, že se vyplatí objednat kovové úchyty z upgrade na MK2S. (kalibrace stále hlásí selhání)

5. Pokud spustím autohome, PINDA dojede přesně na střed prvního předního kalibračního bodu a zhasne. To je signál, že našla kalibrační bod. Pokud pak posunu osu X na další kalibrační bod, PINDA opět zhasne. Stejně tak na všech ostatních bodech. Pokud se ale stane, že na nekterém bodě nezhasne může být chyba ve výšce kalibrační sondy PINDA a nebo může být podložka vůči ose X křivě. Ze změnou výšky sondy toho moc neuděláte, protože ať ji dáte níže či výše, vždy se při autohome na první bod nastaví stejně (výška mezi sondou a podložkou) a problém to neřeší. Spíše pak máte buď velké závitové tyče chybně upevněné v rámu (mají být natlačeny až na dotaz dolů a obě stejně) a nebo je vůle mezi rámem držící vyhřívanou podložku a ložisky (povolené stahovací pásky). POZOR při těchto pokusech hrozí poškození podložky tryskou. Doporučuji před autohome nejprve vyjet s osou Z až nahoru. Tím si v rychlosti zkalibrujete osu Z (nejedná se o faktickou kalibraci osy Z, ale jen se srovnají dojezdové vozíky, které se mohly rozladit třeba tím, že se vám při neúspěšné kalibraci opřela tryska o podložku!). (kalibrace stále hlásí selhání)

A po dvou dnech hledání příčiny konečně ...

6. Při vypnutých motorech jsem ručně testoval, zda se osa X a osa Y pohybuje volně a zda ji nebrání něco v cestě. Z hrůzou jsem zjistil, že i když jsou řemeničky správně napnuté, osa X se v jednom okamžiku mírně zasekne. Po podrobném prozkoumání řemeničky jsem nalezl její opotřebení na cca 10ti zubech viz foto. Teď to konečně dává smysl. Při kalibraci osa X proklouzne a ztratí pozici kalibračních bodů. Novou řemeničku jsem objednal, ale pro rychlé a provizorní řešení stačilo řemeničku sundat a nasadit ji opačne tak, aby poničené zuby nechodili přes motor, ale přes kladku na druhé straně. (kalibrace konečně proběhla úspěšně ;-))

Pozn.: Nespoléhejte na test prokluzování řemeničky, zřejmě funguje jen v případě fatálního selhání jako je například povolený červík. Ale jak je z obrázku vidět, tak ani velmi poničenou řemeničku, test neodhalil.

Posted : 22/08/2017 12:00 pm
rwm
 rwm
(@rwm)
New Member
Re: Kalibrace XYZ selhala u čtvrtého bodu

Jen doplnění k předešlému příspěvku.

- Bylo mi vysvětleno, že ten černý pásek není, jak v příspěvku píšu, řemenička, ale řemen popř. řemínek
- Už jsem přišel na to, proč se mi ten řemen tak poničil. Když tisknu ze software, používám příkaz M600 pro výměnu filamentu. Ten způsobí, že extruder odjede vpravo, vyjme filament a čeká na zavedení nového. Když ale není extruder před zadáním příkazu M600 dostatečne vlevo, dojde k násilnému protočení řemeničky (teď myslím opravdu to ozubené kolečko na motoru), které způsobuje hrubé opotřebování řemenu. Tak pozor na to ať nedopadnete jako já 😉

Posted : 28/08/2017 3:03 pm
miroslav.h4
(@miroslav-h4)
Honorable Member
Re: Kalibrace XYZ selhala u čtvrtého bodu


Jen doplnění k předešlému příspěvku.

- Bylo mi vysvětleno, že ten černý pásek není, jak v příspěvku píšu, řemenička, ale řemen popř. řemínek
- Už jsem přišel na to, proč se mi ten řemen tak poničil. Když tisknu ze software, používám příkaz M600 pro výměnu filamentu. Ten způsobí, že extruder odjede vpravo, vyjme filament a čeká na zavedení nového. Když ale není extruder před zadáním příkazu M600 dostatečne vlevo, dojde k násilnému protočení řemeničky (teď myslím opravdu to ozubené kolečko na motoru), které způsobuje hrubé opotřebování řemenu. Tak pozor na to ať nedopadnete jako já 😉

Tohle se mi moc nezdá. Motory by neměly mít tolik síly aby poškodily řemen. Asi je třeba řemen více utáhnout a pak se tato závada těžko může stát. To by měl přeskočit dříve krok v motoru, než na řemenu. A kromě toho se mi použití příkazu M600 (a že ho používám dost často) popisovanou závadu nepovedlo vysledovat.

Posted : 28/08/2017 10:09 pm
Vladimír Renčík
(@vladimir-rencik)
New Member
Re: Kalibrace XYZ selhala u čtvrtého bodu

Mal som tento problém s kalibráciou a pomohlo skontrolovať vzdialenosť medzi plastovým dielom a podložkou za dvoma maticami na ose Y, malo to byť 100 mm, ja som mal tak 101.5 a druhá strana kvôli zmenám pre dosiahnutie lepšej kolmosti tak 104 mm. Po prvý krát mala kalibrácia problém a až na tretí pokus našla kalibračné body ale po menšom doladení o týždeň neskôr už nešlo kalibráciu spraviť skoro vôbec (možno 2 z 10 pokusov) ale po zrovnaní tejto vzdialenosti na prvý krát.

Posted : 04/12/2017 9:34 am
vladimir.b14
(@vladimir-b14)
New Member
Re: Kalibrace XYZ selhala u čtvrtého bodu

Zdravim vas. Na i3 mk2 mame rovnaky problem po vymene tlacovej hlavy (zapiekla sa filamentom a jemne kable termistora sa pri cisteni odtrhli), pri pokuse skalibrovat tlaciaren dostavame hlasku "kalibrace xyz selhala.. " Skusame to z kazdej strany ale uz tyzden sa nevieme pohnut dalej. Pripajam dake screenshoty,je ok ze v detailoch kalibracie je "Y vzdalenost od min" vsade N/A ? Skosenie je 0.14 co by malo byt v ramci tolerancie. Inac by som cakal od tlaciarne error kody ktore mi umoznia robit aspon daku diagnostiku... Dakujem

Posted : 27/01/2018 10:50 am
Panzr
(@panzr)
Trusted Member
Re: Kalibrace XYZ selhala u čtvrtého bodu

Na snímku je těžké zkosení 0,24 stupňů což je víc jak 1 mm rozdíl mezi levou a pravou stranou.

Posted : 27/01/2018 2:27 pm
vladimir.b14
(@vladimir-b14)
New Member
Re: Kalibrace XYZ selhala u čtvrtého bodu

Ahoj vdaka za tip, kalibracia nam vsak zlyhala aj pri 0,17°, aka je medzna hodnota na ktoru sa mame dostat? Je v poriadku, ze y zdialenost od min. je po kalibracii N/A? Ake su tam bezne hodnoty, mozete to dakdo useba prosim pozriet?

Posted : 27/01/2018 9:49 pm
Panzr
(@panzr)
Trusted Member
Re: Kalibrace XYZ selhala u čtvrtého bodu

Abych se přiznal tak mám starší firmware a takový fíčury nemám 😆 zatím jsem neměl potřebu upgradovat. S kalibrací jsem ještě problém neměl. Zkosení by mělo být na můj vkus tak 0,01-0,03 stupňů. N/A hodnota je špatně, zkontroloval bych usazení závitových tyčí do rámu ( potom vzdálenost trysky od podložky na levé a pravé straně) a taky vzdálenost 100 mm od rámu.

Posted : 27/01/2018 10:33 pm
Page 1 / 2
Share: