Notifications
Clear all

Hybridny hotend E3D - zasekavanie  

  RSS
LadislavM
(@ladislavm)
Trusted Member
Hybridny hotend E3D - zasekavanie

Ako som pisal v inom feede, po problemoch s E3D Lite som pri navsteve Prusa Research vyfasovol hybridny hotend, ale moc som toho zatial nevytlacil. Pri tlaci sa mi deju cudne veci a ja potrebujem pomoc od niekoho, kto ma viac skusenoti a da aspon par napadov, co a kde skontrolovat.

PROBLEM - tlacim len PLA a len od Stvoritela
1. Pocas tlace sa mi casto (nie vzdy) stane, ze cez tryske prestane tiect material. Bud uplne alebo sa len dramaticky zmensi jeho prietok. Co sposobi, ze vrstva nie je kompakta a dalsia sa uz dobre nenalepi.
2. Prve vrstvy, ktore maju 100% infil nie su problem, tie su vytlacene pekne a kompakte. Drzia pohromade, plochy su nadherne bez medzier. Pri prvych vrstvach tlaciaren zatial nemala ani raz problem (testovane cca. 50x na roznych modeloch).
3. Problem najcastejsie nastane pri tlaci infillu objektu(15% - x%). Nemozem povedat, ze by vzdy doslo k znizeniu prietoku, lebo obcas sa stane, ze material jednoducho zostane v aparate a nevychadza cez trysku. Display aj v tomto pripade hlasi stabilnych 210°C. Ked skusim rukou, je to vriace. Vcera som sa dostal uz 2x do situacie, kedy som filament nemohol vytiahnut ani zasunut. Nepomaha ani zatlacenie rukou.
4. Vyska ku ktorej dojde k problemu je vzdy ina. Zalezi od modelu, ale vzdy je to pri infille.

CO SOM SKUSIL
1. Precistit trysku - nikdy nepomohlo.
2. Rozobrat podla instrukcii E3D a toho co som videl v Prusa Research cely aparat. Pri 240° odmontovat trysku. Rozobrat plasty, odkrutit kovove casti z topneho telieska, vybrat teflonovu hadicku (ta vyzera vzdy perfektne - to problem asi nebude). Skontrolovat trysku, kovove casti, hadicku a cele to poskladat. Pri 240°C zakrutit trysku uplne (potom povolit o ½ otacky), spojit kovove casti, vlozit a zaistit hadicku, zakrutit kovove casti do topneho telieska a nasledne dotiahnut trysku. Robil som to uz 3x. Z toho raz som vymenil pre istotu aj hadicku. Na tryske vzdy kontrolujem, ci na nej nie je nanos filamentu, ale nie je a nie je ani na kovovych castiach.
3. Skontroloval som asi 20x podavacie koliesko. Zanesenie, poziciu dotiahnutie. Nikdy nebol problem.
4. Z problemov som podozrieval Simplify, tak som gcode vygeneroval aj cez Slic3r. Tlac dopadla rovnako. Problem nastal skor alebo o par vrstiev neskor.
5. Skontoloval som vysku na oboch stranach osi Z.
6. Vyskusal som asi 10 roznych modelov a prisiel na to, ze tento model https://www.thingiverse.com/thing:597043 som bez vyplne dokazal vcera po rozobrati a poskladani hotendu vytlacit cely a tom som cca. po ⅓ tlace zvysil rychlost na 150%. Po uspesnom vytlacku som sa pokusil vytlacit model s 15% infillom, ale opat to dopadlo neuspesne.

Po vsetkych experimentoch uz neviem, co dalej skusit a ako sa dopracovat k tlaci. Moze by problem retrakcia? Ak ano, ako ju spravne nastavit?
Budem vdacny za kazdu radu a usmernenie. Vyskusam vsetko, co bude treba. Ak potrbujete dalsie info, rad doplnim. Ak mate napad, piste.

Posted : 14/12/2015 1:16 pm
V.S.
 V.S.
(@v-s)
Honorable Member
Re: Celokovovy hotend E3D - zasekavanie

To je právě ten problém celokovu a PLA.
Chce to pořádně chladit heatbreak, snížit teplotu pod 200°C

Mě pomáhalo než jsem přešel na hybrid mazat PLA silikonovým olejem. Do dust filteru jsem na houbičku kápnul trochu oleje a už to jelo.
musí se vychytat správné množství.
Taky to chce snížit retrakce.

Osobně bych doporučil celokov jen na ABS a Flex ...

Posted : 14/12/2015 4:26 pm
LadislavM
(@ladislavm)
Trusted Member
Topic starter answered:
Re: Hybridny hotend E3D - zasekavanie

Vojtech, Roman, dakujem!

Vojtu som asi poplietol celokovom. Ospravedlnujem sa. Uz som to opravil aj v nadpise aj v texte, nech nepletiem dalsich. Retrakciu skusim zmenit. Dufam, ze pomoze. Z Prusa R. som dostal hybrid, aby som nemal problemy, ale zda sa, ze to bude trochu inak a miesto tlace budem opat minat filament a cas na experimenty a riesenie problemov 🙁 Idem testovat a ked nieco pomoze, ozvem sa.

Posted : 14/12/2015 8:56 pm
LadislavM
(@ladislavm)
Trusted Member
Topic starter answered:
Re: Hybridny hotend E3D - zasekavanie

Ahojte, ostatnych 14 dni som neustale skusal rozbehat hybrid tak, aby tlacil bez vacsich problemov aspon PLA. Zatial sa mi to nepodarilo, tak hladam pomoc alebo usmernenie. Ak v Prusa R. pouzivate hybrid a funguje spolahlivo, prosim, dajte vediet co a ako nastavit. 

Co so skusil:
1. Odmontoval som trysku, vsetko skontroloval a opat poskladal. Nikde ani stopa po nejakom pripecenom plaste. 
2. Zmenit retrakciu - od 0,5 mm sa to zasekava menej, ale stale sa to deje. Pri 0,5 mm dopadola tlac testovacich retrakcnych kociek na vybornu. 
3. Menil som teplotu pre PLA od 200 do 220°C. Na zaciatku to vyzeralo, ze zvysenie teploty pomaha (presli asi 3 objekty), ale bol to len pocit. 
4. Menil som rychlost tlace - hybrid ma rad rychlost. Prisiel som na to nahodou. Skusil som cez display zvysit rychlost pocas tlace jedneho objektu a filament sa zacal menej zasekaval. Takze som experimentoval s rychlostou v s3d a vysledok bol jasny. Vacsia rychlost, menej zasekavni filamentu.
Tlacit s nastaveniami pre Lite verziu na hybride je skoro nemozne. Moj hybrid musi ist uz v prvej vrstve podstatne rychlejsie, inak sa sekne. Je zaujimave, ze aj prvu vrstvu dokaze v rychlosti vytlacit krasne a kompaktne. Samozrejme, ze si to vyzaduje dobru kalibraciu. 
5.  Zistit na nete v com moze byt problem pri pouziti hybridu. E3d pise, ze najcastejsi dovod zasekavania je retrakcia (odporuca 0,5 mm) alebo nedostatocne chladenie (moj ventilator frci a chladi - preto som skusal aj znizovanie teploty). 

Fakt neviem co dalej. Ak niekto mate hybrid a tlacite, poslite mi s3d profil alebo nastavenie pre slic3r nech to testnem. Vopred vdaka. 

PS: Ak si to niekto viete vyladit a chcete rychlejsiu tlac, tak potom urcite hybrid. Ta tychlost je neskutocna 🙂

Posted : 28/12/2015 1:22 pm
Share: