Notifications
Clear all

Vzdálená správa přes internet  

  RSS
Pavel S
(@pavel-s-2)
Trusted Member
Vzdálená správa přes internet

Zdravím všechny tiskaře.

Asi nejpohodlnější kontrola a správa tisku přes internet je přes aplikaci Printoid napojenou na Octopi. Doma pak samozřejmě Octoprint.

Můžete mi poradit s nastavením Printoidu? Konkrétně nastavení NAT v routeru. Mám Mikrotik a nedaří se mi správně nastavit přesměrování portů.

Použil jsem tyto 2 návody https://printoid.net/access-octoprint-from-the-internet/ http://www.superuser.cz/it/mikrotik-presmerovani-portu/

Moje veřená IP (příklad) 00.11.222.33 a port v printoidu nastaven 1990.

No a samozřejmě mi to nefunguje 🙂 Jen v místní wi-fi síti.

Posted : 08/10/2017 2:48 pm
crz
 crz
(@crz)
New Member
Re: Vzdálená správa přes internet

Ahoj, na tiskárnu sice stále ještě čekám a OctoPrint/Printoid neznám, nicméně poradit s přesměrováním portů v mikrotiku snad mohu, stačí na to 3 kroky 😉

Krok 1.
Na GUI se vybodni a místo toho si zapni terminál.

Krok 2.
V terminálu se potřebuješ nejprve dostat na správné místo, konkrétně do "ip", následně pod "firewall" a nakonec přímo do "nat". Toho přehledně a nejsnadněji docílíš pomocí postupného zadání těchto tří příkazů:

ip
fi
na

V terminálu ti postačuje zadat pouze počáteční písmena a potvrdit je ("enter") 😉
Alternativně by ti mělo fungovat i prosté copy/paste výše uvedeného (včetně odřádkování).

Krok 3.
Po správném zadání tří příkazů z předchozího bodu by ti mělo na příkazovém řádku svítit následující umístění: /ip firewall nat>
v tento moment již stačí pouze zadat ve správném tvaru nové pravidlo pro přesměrování portu na požadovanou IP v tvojí lokální síti:

add action=dst-nat chain=dstnat comment=PrintoidPortTCP dst-port=1990 protocol=tcp to-addresses=192.168.88.110 to-ports=1990

V momentě kdy tento řádek v terminálu "odentruješ" by měl být tvůj OctoPrint okamžitě přístupný z internetu nejen přes Printoid, ale také na adrese "00.11.222.33:1990" přímo přes webové rozhraní OctoPrintu. Tedy samozřejmě za předpokladu že mu v tom nebude bránit firewall routeru nebo koncového zařízení na kterém OctoPrint běží. Definice tvé veřejné IP by neměla být potřeba.

Pokud budeš stále neúspěšný tak zkus totéž otevřít i pro UDP

add action=dst-nat chain=dstnat comment=PrintoidPortUDP dst-port=1990 protocol=udp to-addresses=192.168.88.110 to-ports=1990

PS: Dodatečné info k možnostem u vybraných částí příkazu:

  • "dst-port=" určuje na jakém portu bude mikrotik z venku naslouchat. V "dst-port=" můžeš zadat v podstatě jakýkoliv port pro naslouchání z venku... Printoid neznám, nicméně se domnívám že vhodný port si můžeš nastavit libovolný, alespoň se to tak zdá dle tohoto screenu: z návodu který jsi uvedl: https://printoid.net/access-octoprint-from-the-internet/ . Každopádně bych se na tomto místě vyvaroval použití portu 80 neboť se může stát že si pak tímto pravidlem odstřihneš internet od ostatních zařízení v lokální síti (i na wifi).
  • "to-addresses=" určuje tvou vnitřní adresu (na které máš spuštěný OctoPrint).
  • "to-ports=" určuje port na který se bude veškerá komunikace z venkovního portu určeném v "dst-port=" přesměrovávat pro zařízení v lokální síti určené v "to-addresses=" (tedy pro zařízení na kterém máš v lokální síti OctoPrint nastavený aby naslouchal) ...v tvém případě uvádíš že se jedná o port 1990.
  • "protocol=" definuje zda pravdilo platí pto TCP nebo UDP protokol.
  • V "comment="můžeš místo "PrintoidPortTCP" zvolit libovolné pojmenování aby jsi měl lepší přehled v přesměrovaných portech.
  • Posted : 08/11/2017 12:11 pm
    Share: