Notifications
Clear all

Převod Gcode do STL  

  RSS
jan.č2
(@jan-c2)
Active Member
Převod Gcode do STL

Ahoj,
rád bych se zeptal zda je možné udělat převod z .gcode zpátky do .stl . Bohužel jsem si model smazal a zbyl mně jen gcode na SD kartě v tiskárně. Potřebuju udělat zrcadlově obrázecený výtisk a nechce se mně to znovu kreslit. Je tovůbec možné ?? Na netu jsem moc informací nenašel. Jediné co jsem objevil je makeprintable.com, ale bohužel převod neproběhne v pořádku a objekt je zdeformovaný. Děkuji za radu.

Posted : 05/02/2017 6:53 pm
David T.
(@david-t)
Noble Member
Re: Převod Gcode do STL

Když se zamyslíš nad tím, co vlastně gcode obsahuje, tak tě musí poměrně logicky napadnout, že reverzní převod do použitelného STL je prakticky nemožný.
Pokud ti jde jenom o to, že potřebuješ to samé zrcadlově obrácené, tak se toho dá dosáhnout v krajním případě mechanicky. Stačí přemontovat X-endstop na druhou stranu a v desce elektroniky otočit konektor motoru X (zapojit ho obráceně). Tím se změní smysl pohybu osy X a všechno se ti začne tisknout převrácené ve směru osy X.
Ale pozor na jednu věc - tento postup nebude fungovat u i3 MK2, protože se tím rozhodí XYZ kalibrace. Bude to fungovat jenom na tiskárně s mechanickým Z-endstopem a ručním seřízením podložky.

Pak je ještě jedna možnost - pokud jsi aspoň trochu programátor, dalo by se to udělat tak, že by se souřadnice přepočítaly v tom gcodu. Tzn. vzít postupně všechny řádky gcodu, a tam kde jsou řádky "G1 něco" vzít všechna čísla Xnnn nebo Ynnn a přepočítat je jako Xmax-nnn resp. Ymax-nnn (ale jenom jedno z toho, buď podle X nebo podle Y). Xmax resp. Ymax je maximální souřadnice v daném směru.
Takže pokud by to bylo třeba podle X a maximum je 200, tak řádek
G1 X85 Y120
bys přepsal na
G1 X115 Y120 ;puvodni x prepocitano na 200-x

Nicméně s převodem do STL to vidím bledě.

Posted : 05/02/2017 9:27 pm
Share: