Notifications
Clear all

Vystředění řemene osy Y  

  RSS
TomHor
(@tomhor)
Active Member
Vystředění řemene osy Y

Ahoj,

Jsem teprve ve fázi stavby, ale mám problém s osou Y. Řemen nelze vystředit. Jak u motoru tak na kladce je úplně při levém okraji.. řemenici na motoru již nejde dál posunout. V napínáku pod stolem je řemen zasunut až nadoraz.. tak kde je problém? Ničím už to nejde doladit. Jako kdyby byl napínák o milimetr vedle..  Možná to nebude vadit.. vypadá to, že tam k nějakému silnému otěru nedochází, ale nelíbí se mi to..

Nemáte někdo podobnou zkušenost? Mám i3 Mk3S+ s dělěným napínákem pod stolem..

Díky, T.

 

Posted : 08/05/2021 10:51 am
Zoltan
(@zoltan)
Member Moderator
RE: Vystředění řemene osy Y

Fotky, fotky, fotky !

even an old man can learn new things 🙂
Standard I3 mk3s, MMU2S, Prusa Enclosure, Fusion 360, PrusaSlicer, Windows 10
PRUSA MINI+ Prusalink + Prusa Connect

Posted : 08/05/2021 1:41 pm
Milos V.
(@milos-v)
Prominent Member
RE: Vystředění řemene osy Y

Nevím, jak moc je to chyba či ne, ale na své 5,5 let staré tiskárně ten řemen taky není stabilně uprostřed. Jezdí tam podle toho, jestli jeda osa nahoru nebo dolu. A jelikož jsem ho ještě neměnil (komu by se chtěla zbytečně rozebírat osa Y), tak to asi není žádný zásadní problém. Ale pošli ty fotky, ať můžeme posoudit.

Posted : 09/05/2021 7:32 am
alarmba
(@alarmba)
Estimable Member
RE: Vystředění řemene osy Y

S týmto som zápasil velmi dlho, robil som pokusy, otočil som remenicu na motorčeku, skušal meniť polohu remeňa v napinaku...

Aj keď je remeň v napináku na "doraz" , môže vychádzať z napinaku trocha šikmo. Dotlačil som to v miestach, kde opúšťa napinak. Došlo k malému zlepšeniu, ale nič moc. Otočenie remenice tiež nepomohlo. Pretože remeň medzi dvomi remeničkami sa snaží dodržať smer a napinak mu to "kazí", vždy dochádzalo k šuchaniu remeňa o bok remeničky. Urobil som radikálne rozhodnutie... zobral som pilník a prepilníkoval dražky v miestach upevnenia motora vzadu a remeničky vpredu. Tým sa situlacia okamžite zlepšila. Potom nasledoval paradox. Musel som kvôli susede vymeniť pôvodné ložiská za trecie, hlučnosť sa znížila, ale keďže doraz je len na lavej strane, tak pri selfteste sa celá postel naklápala. Vytlačil som si držiak motora Y s dorazom, aby som to eliminoval, ale neprešlo to selftestom, tlačiareň stvrdla a nešla ďalej. Potom som si nechal vyrezať z hliniku hr. 5mm nový rám, do ktorého sa dali namontovať 4 ložiská, aby som nejak eliminoval so skrutenie pri selfteste a odrezal som doraz na vytlačenej konzole motora. A teraz ten paradox: remeň nešúcha, ale musel som  vrátiť  motor a prednú remeničku do pôvodných dier, takže drážky som pilníkoval zbytočne.

Prusa i3 MK3S

Posted : 10/05/2021 7:51 am
Share: