Korekce roviny podložky v ose Z (nerovnoměrná 1.vrstva u zrnité podložky)
 
Notifications
Clear all

[Solved] Korekce roviny podložky v ose Z (nerovnoměrná 1.vrstva u zrnité podložky)  

  RSS
JayElectrics
(@jayelectrics)
Active Member
Korekce roviny podložky v ose Z (nerovnoměrná 1.vrstva u zrnité podložky)

Přeji všem tiskařům hezký den a prosím o radu. Jsem technik, ale v 3D tisku jsem zelenáč - s modelováním a tiskem jsem začal teprve před pár dny (v září 2021). 

Před 4 týdny jsem si koupil originální stavebnici i3 MK3S+, která mi přišla hned druhý den. Vše (stavba i kalibrace os) proběhlo napoprvé a bez jediného problému cca za 10hodin. Tiskárna se do dneška prakticky nezastavila a vytiskla všechno možné včetně obrovkého modelu měsíce a planet sluneční soustavy  (i některé mnou vymodelované testovací výtvory).

Před týdnem jsem si ale koupil novou tiskovou podložku z eshopu od Průšy a tak jsem přešel z hladké na zrnitou.

Vytvořil jsem si nový profil podložky, zkalibroval ji a tisknul jako dříve, ale prozatím jen středně veliké nebo malé předměty a krabičky z PETG - vždy umístěné uprostřed podložky.

Dnes jsem ale poslal do tisku moho menších předmětů (malá kolečka, bohužel z PLA) rozházené přes celou podložku a vznikl problém v zadní části - předměty sotva přiléhaly k podložce. Několik prvních pokusů selhalo, protože se jednotlivé předměty v zadní části postupně odlepovaly a padaly za tiskárnu. Naopak 1.vrstva v přední části (u displeje) byla tak tenká, že se žmolkovala pod tryskou, ale na podložce držela. Dlouho jsem nepřemýšlel, spustil kalibraci Mesh Bedu, ale nic to nezměnilo. Spustil jsem tedy průvodce kalibrací a projel celý proces kalibrace všech os, jako bych tiskárnu znovu sestavil. Všechno proběhlo napoprvé v pořádku až do kalibrace 1. vrstvy, kterou jsem provedl opět na zrnité podložce a vidím, že vzadu je vrstva tisku hodně vysoká, vepředu je 1.vrstva tenší než papír. Otočení tiskové podložky naruby nic nevyřešilo = není prohnutá a tiskne +/- stejně špatně 1.vrstvu.

Zprvu jsem problém vyřešil "po Švejkovsku" - hodil jsem na mesh bed 2 malé čtvrečky tenkého papíru do zadní čtvrtiny a tím jsem problém s tloušťkou vrstvy zakryl ale vytvořil nový = podložka přestala vyhřívat rovnoměrně a tak uměle navyšuju teplotu u PLA na 75°C, aby se výtisky neodlepovaly během tisku. Na hladkou podložku tisknu stále bez problémů po celé ploše bez papírových podložek.

Nakonec jsem večer experimentálně změnil parametr v Nastavení -> Kalibrace -> Korekce podložky pro zadní část - snížil jsem trysku v zadní části podložky o -100µm = 0.1mm (maximum dolů) a vepředu zvednul trysku o +100µm = 0.1mm (maximum nahoru) teprve teď se vrstvy tváří asi stejně silné na obou koncích podložky (vpředu i vzadu). Další problém na sebe nenechal dlouho čekat - po výměně podložky zpět na hladkou jsem musel zase vymazat korekci podložky, aby mi do té hladké tryska neryla rýhy...

Teď mé 2 otázky:

1) Měla by tento problém/tuto nerovnost kompenzovat SuperPINDA resp. proces mesh bed leveling případně kalibrace bedu před každým tiskem? Nebo je tato kalibrace spíše jen pro "hrubé" ověření, že jsou osy na sebe kolmě?

2) Musím opravdu po každé výměně podložky vracet/nastavovat ty 2 kompenzační parametry tam a zpět? Hodilo by se mi tyto parametry přiřadit k profilu podložky.

Potřebuji poradit, pokud jste se s tímto už někdo setkali případně jak jste toto vyřešili. V nejhorším případě seženu někde kvalitní "šupleru" a zkusím změřit podložku, proč/kde není rovná a pokud se vada potvrdí, budu reklamovat.

Děkuji a přeji spoustu úžasných tisků!

Posted : 04/10/2021 12:03 am
JayElectrics
(@jayelectrics)
Active Member
Topic starter answered:
Vyřešeno

Mé tvrzení s výškou vrstvy u hladké podložky bylo mylné = celý stůl mi jezdí rovně, ale je nakloněný z kopce směrem dozadu (měřeno spároměrkou) a SuperPINDA to nepozná. 

Nechávám tedy korekci podložky trvale nakloněnou na maximum... 

Na hladké podložce jsem neměl problémy s přilnavostí, protože všechny materiály na ní drží lépe a tak nějaká ta odchylka nebyla úplně patrná.

Tisku zdar!

Posted : 04/10/2021 10:51 am
Zoltan
(@zoltan)
Member Moderator
RE: Korekce roviny podložky v ose Z (nerovnoměrná 1.vrstva u zrnité podložky)

Ahoj,

Malinko by to nasvedcovalo tomu, ze osy x a y nejsou uplne kolme. Jake mas hodnoty Nastaveni z pro jednotlive platy?

even an old man can learn new things 🙂
Standard I3 mk3s, MMU2S, Prusa Enclosure, Fusion 360, PrusaSlicer, Windows 10
PRUSA MINI+ Prusalink + Prusa Connect

Posted : 18/12/2021 4:31 am
JayElectrics
(@jayelectrics)
Active Member
Topic starter answered:
RE: Korekce roviny podložky v ose Z (nerovnoměrná 1.vrstva u zrnité podložky)

Hladký = - 1.450mm

Zrnitý = - 1.600mm

Zlatý = - 1.625mm - plech z AliExpressu (lépe přilnavý než originál zrnitý)

Hrubé podložky mám nastaveny na 1.vrstvu tenkou skoro jako mikroténová fólie kvůli špatné přilnavosti při použití bez lepidla. U hladké podložky je přilnavost zpravidla bezproblémová skoro za jakýchkoliv podmínek (nastavení), obzvláště při tisku z PETG.

Posted : 18/12/2021 12:43 pm
Zoltan
(@zoltan)
Member Moderator
RE: Korekce roviny podložky v ose Z (nerovnoměrná 1.vrstva u zrnité podložky)

Kdyz jedes MBL stane se, ze u nektereho bodu ti to zvedne trysku a scanuje jeste jednou?

even an old man can learn new things 🙂
Standard I3 mk3s, MMU2S, Prusa Enclosure, Fusion 360, PrusaSlicer, Windows 10
PRUSA MINI+ Prusalink + Prusa Connect

Posted : 19/12/2021 8:09 pm
Share: