Drnčení  

  RSS
Ragnarook
(@ragnarook)
Active Member
Drnčení

 

Ahoj všem, řeším teď problém s hlasitým drnčením při pojezdu extruderu, drnčí to pouze na pravé straně tiskárny, přijde mi jako by to dělala ložiska pro osu z, kontroloval jsem zda není něco povolené apod, nic ocividneho jsem neobjevil, dost to leze na nervy, poradí prosím někdo? Při snížení rychlosti tisku je to o něco lepší ale radši bych to nějak trvale vyřešil, ještě když je problém jen na pravé straně. Děkuji za každou užitečnou radu.

 

S pozdravem všem.

Posted : 30/09/2021 11:12 am
Ragnarook
(@ragnarook)
Active Member
Topic starter answered:
Ukazka

Posted : 30/09/2021 11:14 am
Kalimero
(@kalimero)
Reputable Member
Re: drnčení

Pro zjištění drnčící části bych zkusil rukou postupně zatlumit jednotlivé díly tiskárny, případně zkusit jezdit osami jednotlivě. Předpokládám, že tiskárna je sestavena bezchybně, například orientace lineárních ložisek.

Může drnčet i kabel v místě dotyku s konstrukcí, případně ventilátor, pokud nasál nečistotu.

Nejsem zaměstnancem Prusa Research.

Posted : 30/09/2021 3:20 pm
Ragnarook
(@ragnarook)
Active Member
Topic starter answered:
Zjisteni

Zjistil jsem odkud to jde, je to nejspíše plastový díl ve kterém jsou zasunuta ložiska pro osu z. Jenže vůbec nevím co s tím. 

Posted : 30/09/2021 6:27 pm
vladimir.s11
(@vladimir-s11)
Estimable Member
Co s tím

Musíš zkoušet a hledat jak na to. Na př. vrazit někam klínek, něco vzepřít, něčím pohnout něco přitáhnout či povolit a pod.

Posted : 01/10/2021 9:31 pm
JayElectrics
(@jayelectrics)
Active Member
U mě stejný problém

Ahoj, mě to dělá od začátku to samé a na tisk to zatím nemá vliv. V práci máme tiskárnu taky, ale je super tichá. Prozatím jsem tu moji nacpal do skříně, kde to nejde moc slyšet - při tisku se osa Z moc nehýbe, tak to neslyším, ale na začátku a na konci tisku mi vybrují kulové šrouby o plastové uložení a kvůli tomu drnčí podložka podobně, jako když nastartuju fichtla. 🤯 Zkusím zapátrat, jestli není k dispozici ke stažení nějaký "těsnější" model obou horních dílů, nebo si ho upravím a vytisknu, případně tam nacpu třeba kroužek ze smršťovací bužírky. Udělal jsem si G-code, který jen jezdí s tiskárnou nahoru, dolů, doleva, doprava, dopředu a dozadu. Tak se to rychlej ladí než jezdit s osama v manuálu.

Dám vědět, co mi pomohlo.

Taky ti vibruje ta plastová krabička s elektronikou (deska einsy)? U mě to dělá když jedu s hlavou na pravé straně směrem dolů.

Posted : 04/10/2021 10:28 am
Share: