Ucpává se tryska  

  RSS
vaclav.g
(@vaclav-g)
New Member

Zdravím všechny tiskaře.

Pánové, mám problém 🙂 .
Mám stavebnici Prusa i3 zakoupenou 25.11.2015 a stejně jako spoustě z Vás se mi po delším tisku ABS propálila TPFE trubička.
Tudíž jsem si zjistil informace a vrhnul se na výměnu.
Po výměně následoval tisk PLA a výsledek je takový :

Po první, nejpozději však druhé vrstvě se mi ucpe tryska a hotovo.
Po této nepříjemnosti zase pěkně vše rozdělám a výsledek:

Výměna trubičky je nejspíše udělaná správně, protože nikde nejsou naneseny zbytky filamentu.
Zkoušel jsem snad vše co jsem se dočetl na fóru, rozdělal a složil jsem vše snad 10x, ale už jsem v koncích.
Teplota nekolísá a je na 210 stupních- zvedal jsem i na 215. Trysky jsem zkoušel 3 a pořád je výsledek stejný.
Když se tryska ucpe a zadám vyjmout filament tak na konci filamentu je "bambulka" napovídající o ucpání přímo v trysce.
Větráky fungují. Je možné, že je špatné čidlo teploty a topná patrona je taky špatná a já se mylně domnívám, že je teplota ok?

Děkuji za rady.

...
Posted : 21/03/2016 6:11 pm
jozef.n
(@jozef-n)
Estimable Member

Zdravim,

teoreticky ked ukazuje teplotu tak by to malo byt v poriadku. Nemáš ju ako odmerat ?
Podavacie koliečko nemaš priliš dotiahnute ? nejaky maly prierez toho PLA nieje ? zeby bolo napr 1,6 ? a nie 1,75 ? Trysky si skusal nove ciste ? je poriadne tryska utiahnuta aj nerezove telo extruderu do toho hlinikoveho bloku ? Teplotu skus dat aj na 220 hlavne nech to pretlačí všetko. Ked filament zohneš o 180 stupnov zlomi sa alebo sa zohne ? neni to ABS ?

...
Posted : 23/03/2016 5:28 pm
vaclav.g
(@vaclav-g)
New Member

Zdravím,

co se týče teploty tu nemám zatím jak změřit. Podávací kolečko jsem zkoušel co nejvíce povolit a naopak i přitáhnout,výsledek pořád stejný. PLA je na průměr 1,75, trysky jsem zkoušel 3 úplně nové. Tryska je pevně přitažená z obou stran. Teplotu jsem zkoušel na 215, ale nepomohlo. ABS to není a když se filament ohne, tak se nezlomí, je pružný... zatím jsem závadu neodstranil, je to už trošku zničující :|, budu rád za každý nápad či radu, díky

...
Posted : 29/03/2016 10:17 am
jozef.n
(@jozef-n)
Estimable Member

Skus vypnúť vetrák pri PLA uplne ajtak je to velký model tak to vadiť nebude. Ked to prestane aspon budeme vedieť kde je chyba.

...
Posted : 30/03/2016 8:11 pm
roman.t
(@roman-t)
Honorable Member

Zkoušel si i jiné PLA? Já mám např. slonovou kost od PR (je to Mladeč) a ta je netisknutelná. Ze začátku s ní šlo tisknout celkem normálně, ale teď je na vyhození (s jinou barvou se mi to nestalo a nejsem sám, kdo se s tímto u této barvy setkal).

S tím lámáním je to spíš obráceně ne......PLA je křehčí. U 1.75 se mi tedy při ohnutí nezlomí ani PLA, ani ABS :). ABS hlavně dost smrdí, tak to by mělo jít poznat snadno.

...
Posted : 30/03/2016 9:45 pm
ivan.d
(@ivan-d)
Trusted Member

Dovolil bych si jen zopakovat/shrnout nejčastější důvody ucpání trysky:
1) příliš nízká teplota na trysce
2) ventilátor nechladí dobře( točí se ale pomalu)
3) smetí v HE - (což asi nebude tento případ)
4) velký nebo naopak malý přítlak ložiska na podávání filamentu
5) příliš velká rychlost tisku
6) špatně dotažená tryska k heatbraku
7) vadný filament - kolísá průměr nebo obsahuje smetí
8) příliš nízko k HB kalibrovaná tryska

...
Posted : 31/03/2016 9:11 am
jozef.n
(@jozef-n)
Estimable Member

Zkoušel si i jiné PLA? Já mám např. slonovou kost od PR (je to Mladeč) a ta je netisknutelná. Ze začátku s ní šlo tisknout celkem normálně, ale teď je na vyhození (s jinou barvou se mi to nestalo a nejsem sám, kdo se s tímto u této barvy setkal).

S tím lámáním je to spíš obráceně ne......PLA je křehčí. U 1.75 se mi tedy při ohnutí nezlomí ani PLA, ani ABS :). ABS hlavně dost smrdí, tak to by mělo jít poznat snadno.

Tvrdi že je to PLA, tak sa pytam či sa zlomialebo zohne . nasledne sa pytam či to predsalen nieje ABS 😀 PLA je tvrdšie a krehšie ano.

Všetko prejdi ako ivan píše. skus všetko poskúšať. A možno bude nakoniec chyba v tom vilamente. Inak ešte sa mi stalo že bol pritlak na filament dosť velký a zlomila sa tá oska (tá tlačená) . Ale aj tak sa dala vytlačiť nová (tlačením filamentu ručne dovnutra)

...
Posted : 03/04/2016 1:43 am
vaclav.g
(@vaclav-g)
New Member

Zdravím všechny a děkuji moc za návrhy a rady. Po projítí všech možných věcí, dle seznamu Ivana.d, se nakonec ukázalo, že to bylo vše způsbeno špatným teplotním čidlem a pro jistotu jsem vyměnil i teplotní patronu. Čidlo ukazovalo vše správně,ale po přeměření, byla teplota na trysce nízká. Nyní je tedy problém vyřešen...

Ještě jednou díky....

...
Posted : 15/04/2016 5:31 pm
jindřich.j
(@jindrich-j)
Active Member

ahoj, mohu se zeptat jak nebo čím jsi přeměřoval teplotu trysky, aby to bylo trochu spolehlivé? teď mi postupně začíná také drobně vynechávat extruze .... je slyšet jak podávání trochu poskočí a na tisku je vidět drobný kaz - výpadek. Bohužel se frekvence výpadků stále zvyšuje od ještě ořed pár dny náhodných výpadků po současný stav, kdy přeskočí každých pár sekund. Ještě nedávno to nedělalo a tisklo to krásně hladce a nevím co se mohlo změnit. Tohle je tu popsáno vypadá podobně, jen mě to dělá v podstatně menším měřítku. Tak že bych také zkusil nějak ověřit zda se nějak neposunulo měření čidla.

...
Posted : 20/04/2016 10:44 am
tomas.k
(@tomas-k)
Eminent Member

Mozes tu postnut nejaky gcode file? Mozes v Pronterface terminale zadat M501 a output vloz na forum. Moze byt problem v nastaveni sliceru alebo FW

...
Posted : 20/04/2016 1:04 pm
jindřich.j
(@jindrich-j)
Active Member

pokud to bylo na mě, tak to rád postnu jamile se dohrabu domů a zkusím. Nicméně, abych věděl co vytvářím ....

- ten příkaz v proterface mám zadat kdy? při zapnuté tiskárně v klidu nebo v nějakém stavu nebo jak?

- g-code mohu kdykoliv .... celý nebo stačí nějaká vyoperovaná část (pokud ano tak jaká) ... já jen že třeba tahle krabka má pár MB tak abych zbytečně nehltil stránky

...
Posted : 21/04/2016 3:21 pm
tomas.k
(@tomas-k)
Eminent Member

najlepsie cely gcode, skus to vygenerovat z kalibracnej kocky. M501 spust v kludovom stave tlaciarne.

...
Posted : 21/04/2016 6:57 pm
jindřich.j
(@jindrich-j)
Active Member

tady je výstup M501 v klidovém stavu ... jen hotend jsem měl nahřátý neb jsem manipuloval s filamentem ... je v tom vidět něco zajímavého?

SENDING:M501
echo:Hardcoded Default Settings Loaded
echo:Steps per unit:
echo: M92 X100.00 Y100.00 Z4000.00 E174.20
echo:Maximum feedrates (mm/s):
echo: M203 X500.00 Y500.00 Z3.00 E25.00
echo:Maximum Acceleration (mm/s2):
echo: M201 X9000 Y9000 Z30 E10000
echo:Acceleration: S=acceleration, T=retract acceleration
echo: M204 S3000.00 T3000.00
echo:Advanced variables: S=Min feedrate (mm/s), T=Min travel feedrate (mm/s), B=minimum segment time (ms), X=maximum XY jerk (mm/s), Z=maximum Z jerk (mm/s), E=maximum E jerk (mm/s)
echo: M205 S0.00 T0.00 B20000 X20.00 Z0.40 E5.00
echo:Home offset (mm):
echo: M206 X0.00 Y0.00 Z0.00
echo:PID settings:
echo: M301 P40.93 I4.88 D86.08
echo:Retract: S=Length (mm) F:Speed (mm/m) Z: ZLift (mm)
echo: M207 S3.00 F2700.00 Z0.00
echo:Recover: S=Extra length (mm) F:Speed (mm/m)
echo: M208 S0.00 F480.00
echo:Auto-Retract: S=0 to disable, 1 to interpret extrude-only moves as retracts or recoveries
echo: M209 S0
echo:Filament settings: Disabled

...
Posted : 23/04/2016 10:43 am
martin.p47
(@martin-p47)
New Member

Zdravím a prosím o pomoc,
mám od ledna MK3, kterou jsem si sestavil. Přibližně měsíc a půl bylo vše OK, ale poslední dva týdny bojuji s ucpáváním. Nejdřív jsem myslel, že byl problém ve vysoké teplotě a že se filament zapekl v trysce. Vše jsem rozdělal vyčistil a vyměnil i trysku za novou. Po složení proběhl selftest ok. Při prvním tisku, vlastně už při zavádění filamentu se opakovalo ucpání. Neucpala se ovšem tryska, ale už teflonová hadička. Filament se prostě roztavil už v ní. Z toho odvozuji, že se nechladí dostatečně ten kovový chladič na který navazuje topná kostka a následně tryska. Teploty trysky se na displeji ukazují "správně" a větráček se spustí. Mezi větrákem a chlazeným dílem nic není. Nevím přesně jak změřit teplotu toho kovového dílu, ale když na ty žebra dám prst tak je to o spálení. To znamená, že tam nebude 50 stupňů při kterých se spouští větrák, ale mnohem víc. V čem může být problém.
- ve větráku, který má třeba malé otáčky a tím nechladí korektně.
- v teplotním čidle, které ukazuje špatnou teplotu a tím dává špatné příkazy pro větrák?

Díky za rady.
Martin

Posted : 07/03/2019 1:48 pm
martin.s42
(@martin-s42)
Active Member

Ahoj, ten chladič musí být vlažný. Skoro studený. Ten větrák je naprosto dostačující. Používáš tiskové profily Prusa nebo vlastní?

Posted : 08/03/2019 2:30 pm
martin.s42
(@martin-s42)
Active Member

Ještě bych dodal, že než se větrák sepne nad 50°C, tak může být chladič teplý, ale po chvilce se musí ochladit. A nároky na chlazení nejsou přehnané. Pokud se ti to ucpe, tak se filament prohřívá směrem nahoru a tam se ucpe. Protože se neposouvá. Mohl by prokluzovat v extruderu, nebo a to se stalo mě, netěsnila tryska v té kostce a tudy unikal rozteklý filament a zapříčiní ucpání. Ovšem to neřeší to, že se ti zdá horký chladič. Jaký používáš filament?

Posted : 08/03/2019 2:36 pm
alesak1188
(@alesak1188)
Active Member

ahoj, resil jsem naprosto stejný problém, vše bez vysledku. Tak jsem objednal kompletní novej extruder a vše v nejlepsím poradku, tiskne zase jako nová uz skoro mesíc v kuse.

Zaseknutí filamentu – Original Prusa i3 MK3S & MK3 (Czech / Česky) – Prusa3D Forum

This post was modified 4 months ago by alesak1188
Posted : 25/03/2020 10:22 pm
Share:

Please Login or Register