Notifications
Clear all

[Solved] strunovanie prosim o pomoc  

  RSS
Lukáš
(@lukas-5)
Active Member
strunovanie prosim o pomoc

Nazdar ludia, prosim vas stretol sa uz niekto s problémom strunovania (string) aj po uprave retrakcie na 1.5 mm. filament vyteka z extruderu takmer stale ked sa tryska nahreje az pokial z neho nevytecie. Systemove nastavenia v slicer su okej, aj extruder je ok. Napadlo ma ci by to nemohla byt chyba trysky ktoru som objednal z aliexpresu, alebo nieco s trubickou ktora je v extruderi? filament pouzivam PlastyMladec. Prosim poradte ak stym mate niekto skusenost. Dakujem

Posted : 13/12/2019 11:16 pm
David T.
(@david-t)
Noble Member
RE: strunovanie prosim o pomoc

Má termistor dobrý kontakt s hotendem? Pokud nemá, hotend by mohl být výrazně teplejší než je nastavená teplota a proto by to mohlo tak téct.

Co jsem já řešil problém s tečením filamentu, tak to vždycky byl problém buď teploty nebo špatného filamentu (když PLA zvlhne, tak víc teče).

Pozor na velké retrakce, pokud používáš MK2 nebo MK3 s hotendem E3D V6. Mohl bys skončit se zaseklým extruderem.

Posted : 14/12/2019 8:38 am
Lukáš
(@lukas-5)
Active Member
Topic starter answered:
RE: strunovanie prosim o pomoc

ďakujem za info. termistor je pôvodný od montáže u prusi. cize tam problem nieje. filament mam vzdy uskladneny v uzatvaracich sáčkoch takze ani tam by nemal byt problem. teraz som si vsimol ze v nastaveni tlaciarne bol prietok filamentu 100 a predtym som mal vzdy 95 tak som to skusil upravit a znizil som teplotu trysky na 210°C . problem sa takmer odstranil. skusim este v sliceri zmenit výplň lebo mam gynorid a pri malych objektoch to tam vypľúva po bodkach a od tych sa tahaju struny

Posted : 14/12/2019 9:32 pm
Zoltan
(@zoltan)
Member Moderator
RE: strunovanie prosim o pomoc

Když  ja čerstvě natahnu filament, tak mi to také chvili tece. Ja si myslím, ze je to tim, ze kdyz extruder natahne filament, tak chvili musi tryska nahrivat studeny filament a extruder jej porad tlaci. Pak vznikne tlak a filament tece vzniklym tlakem dele nez se pohybují kolečka extruderu. Po chvili se to zastavi. 

Je otazkou, jak dloho ti to tece a zda se zastavi ozubena kolecka techbondu. Je tady pripad na anglickem foru, kde se mu nezastavi kolecka extruderu. To ale asi neni tvuj pripad.

Nevim co nazyvas strunovanim, to asi nebude stringovani a co znamená, že  ti celý filament vyteče.

 

even an old man can learn new things 🙂
Standard I3 mk3s, MMU2S, Prusa Enclosure, Fusion 360, PrusaSlicer, Windows 10
PRUSA MINI+ Prusalink + Prusa Connect

Posted : 15/12/2019 12:03 pm
Lukáš
(@lukas-5)
Active Member
Topic starter answered:
RE: strunovanie prosim o pomoc

problem som odstranil cez simplify 3D, upravil som teplotu trysky na 200°C, retrakcia 1mm, vypol som vytlacanie filamentu 0.3mm pred ukoncenim perimetru a utieranie trysky som zvysil na 3mm a problem je preč. Ďakujem za vaše info a rady

Posted : 18/12/2019 6:56 pm
Kopr
 Kopr
(@kopr)
Member
RE: strunovanie prosim o pomoc

Řeším podobný problém. Tiskárnu jsem sestavil a dle všech statistik to vypadá, že dokonce správně. Filament mi z trysky teče vždy před tiskem (vyteče cca 5-7 cm), musím jej před MBL odtrhnout a utřít trysku.

Teď provádím testovací tisky a dopadly takto:

- Benchy je z PLA
- Stringing poles jsou z PETG

Nevim jestli tohle je kvalita v pohodě a nemám to řešit, nebo jestli s tím můžu něco udělat abych to zlepšil. Používám základní nastavení z Prusa Sliceru.

Posted : 14/05/2020 6:00 pm
Share: