Neextruduje při vyšší teplotě v místnosti (léto)
 
Notifications
Clear all

Neextruduje při vyšší teplotě v místnosti (léto)  

  RSS
Peter
(@peter-10)
New Member
Neextruduje při vyšší teplotě v místnosti (léto)

Ahoj,

nesetkali jste se s problémy s tiskem v létě, kdy je vyšší teplota v místnosti? Nedaří se mi vytisknout objekty ze stejných gcode ze stejného materiálu, které jsem v minulosti opakovaně tisknul. Jediný rozdíl je, že když to tisklo, teplota v místnosti byla max. 23-24’C, teď když to netiskne je i přes 27-28’C.

Problém je s extruzí, většinou už při první vrstvě začne cvakat extruder a netiskne (vytiskne se jenom část první vrstvy a pak přestane). Zajímavé je, že stačí nechat vyjmout filament, znovu ho zavést a materiál se přes trysku zase protlačí. Při vytahovaní filamentu ho jde těžko zcela vytáhnout z extruderu, někdy násilím se to povede, většinou se ale ulomí. Filament je obroušený od podávacích koleček. Nicméně někdy jsem zkoušel ho nevytahovat, ale rovno znovu nechat zavést, přičemž jsem filament shora tlačil rukou do extruderu a pak se přes trysku vytlačoval a pak to zase extrudovalo chvíli. Zkoušel jsem zvyšovat i snižovat přítlak podávacích koleček, ale bez výsledku. Rovněž jsem zkoušel měnit výšku Z, ani to nepomohlo. Přičemž ale tryska viditelně po podložce nejezdí. Levý ventilátor se točí.

Stejný problém se mi objevil cca před 2 týdny, kdy stejně kvůli vyšší teplotě v místnosti netisklo, pak se další dny ochladilo a pak vytisklo bez problémů objekty vysoké 20 cm.

Tiskárna MK3 (za 12/2018), tryska originál 0.4 mm, materiál PLA, default nastavení tisku v Slic3r-u. 

Napadá někoho, čím by to mohlo být a co s tím?

Děkuji,

Peter.

Posted : 25/06/2019 8:57 am
V.S.
 V.S.
(@v-s)
Honorable Member
RE: Neextruduje při vyšší teplotě v místnosti (léto)

Nestíhá se chladit extruder, zkus snížit teplotu tisku na 200°-205°

Posted : 20/07/2019 2:08 pm
Peter
(@peter-10)
New Member
Topic starter answered:
RE: Neextruduje při vyšší teplotě v místnosti (léto)

Ahoj, děkuji za odpověď. Potvrzuji, je to opravdu tím, že se extruder nestíha chladit. Naposled, jak to přestalo extrudovat, rozebral jsem extruder a filament v spodní části teflonove trubičky měl zvětšený průměr v délce asi 8 mm, což zřejmě způsobilo takový odpor, že to posouvasí kolečka už neprotlačily. Proto jsem odmonotoval head break od heat sinku a lépe namazal silokonovou pastou závit. Po zmontování se problém trochu zmenšil, dařilo se mi tisknout objekty, kde nedochází k častým retrakcím. Objekty s častými retrakcemi jako napr. Voronoi objekty (např. Stanford Bunny) to ale netisklo ani pak, akorát se to přestalo extrudovat o něco později. Má toto nějaké řešení?

Btw. snížení teploty nepomáhalo, zkoušel jsem i pod 200°, třeba 190° bez úspěchu.

Posted : 28/07/2019 1:18 pm
Baron
(@baron)
Eminent Member
RE: Neextruduje při vyšší teplotě v místnosti (léto)

Vyměnil jsem Noctua ventilátor na extruderu za výkonější Sunon a už to nezlobí. I špičky filamentu pro MMU2 se zlepšily.

Sunon sice není tichý, ale to mi nevadí, protože tiskárna je v boxu v garáži.

Posted : 07/08/2019 5:29 pm
Share: