Notifications
Clear all

Křivá podložka mk2  

  RSS
Milda
(@milda)
Active Member
Křivá podložka mk2

Dobrý den,
Mám problém s 3D tiskárnou. Mám tiskárnu koupenou už sestavenou od března 2017, před pár týdny jsem aktualizoval na nejnovější firmware tiskárny a od té doby je levá strana desky níže. Při kalibraci osy XYZ se v prvním bodu tryska vůbec nedotkne papíru, při druhém bodu se jen lehce dotýká a u třetího bodu se zadrhne o papír. Zkoušel jsem různě opravit dle návodů a nedaří se mi to. Nechci mechanicky zasahovat do tiskárny, jelikož nejsem tak zkušený. Proto žádám o radu Vás. Foto přikládám.

S pozdravem Matěj Kolembus



Posted : 05/08/2017 7:56 pm
miroslav.h4
(@miroslav-h4)
Honorable Member
Re: Křivá podložka mk2

Výměna firmware asi těžko může způsobit rozhození mechanické konstrukce. Spíše to vypovídá o nedbalém sestavení tiskárny od samotného začátku, kdy starší FW na nedbalost nemusel přijít. Doporučuji důkladnou kontrolu mechanické sestavy a její případnou opravu přesně podle nejnovějšího návodu.

Posted : 05/08/2017 10:34 pm
Milda
(@milda)
Active Member
Topic starter answered:
Re: Křivá podložka mk2

Děkuji za radu,ale já už tiskárnu koupil sestavenou přímo od průšy.Mám jí tedy reklamovat?

Posted : 05/08/2017 11:05 pm
miroslav.h4
(@miroslav-h4)
Honorable Member
Re: Křivá podložka mk2

V původním dotazu jsem bohužel přehlédl slova "..tiskárnu koupenou už sestavenou .." za což se omlouvám. Tak v tomto případě je to opravdu na domluvu přímo s podporou od PR.

Posted : 05/08/2017 11:17 pm
Milda
(@milda)
Active Member
Topic starter answered:
Re: Křivá podložka mk2

Dobře,děkuji mnohokrát za ochotu a za špatně napsaný původní příspěvek se omlouvám.
Přeju hezký zbytek víkendu

Posted : 05/08/2017 11:24 pm
miroslav.h4
(@miroslav-h4)
Honorable Member
Re: Křivá podložka mk2

Ještě bych měl jednu připomínku k fotografiím: Jsou trochu rozmázlé, ale vem to čert. Spíše bych se zaměřil na rozmístění výtisků. Pokud jsou zobrazené vrstvy začátky samostatných kusů, doporučil bych "nebýt hladový" a nepřehánět to s počtem kusů na HB a s tím spojenou nutností umístění výtisků tak blízko ke krajům HB jak je to na těch fotkách. V tomto případě bývá méně více, protože kolem středu desky se případné malé nepřesnosti geometrie (a ty tam budou vždy, protože je to dané konstrukcí) tolik neprojeví.

Posted : 06/08/2017 8:30 am
Milda
(@milda)
Active Member
Topic starter answered:
Re: Křivá podložka mk2

To chápu,zkoušel jsem tisk po jednom na středu desky.Tím jsem vám chtěl ukázat,jak se tisk od pravé strany k levé zvedá.Tryska se pomalu vzdaluje od desky,z prava do leva asi o jeden milimetr.Nejde donastavit gcode,předměty se odlepují a když už drží jsou v levo křehké a v pravo moc nahuštěné.Prostě to nejde doštelovat, jako když jsem si ji privez,to bylo vše v pořádku, myslím.Už se tím zabývám tři týdny a nevím jak dál.Jsem na konci s nápady,rad bych aby tiskárna pracovala jako dřív 🙁

Posted : 06/08/2017 10:27 am
Milos V.
(@milos-v)
Prominent Member
Re: Křivá podložka mk2

Samozrejme ze spravne mechanicke sestaveni je nejdulezitejsi. Ale ne vsechno se podari na desetiny milimetru presne a proto je tiskarna vybavena i funkci mesh bed leveling (nebo jak se to jmenuje), ktera prave umoznuje doladit rozdily ne jednotlivych krajich desky. Zkousel jsi pouzit?
Ted jen takova uvaha, nevim jak to presne chodi, ale pokud prehrajes firmware, neprepisou se prave hodnoty ulozene pri bed levelingu? To by mohlo vysvetlit, proc se to projevilo az po upgradu. Pokud Prusa pred odeslani vyladil pomoci teto funkce, davalo by to smysl. Ale rikam, jen uvaha, mozna se to nastaveni nemaze a monze ze se ti opravdu tiskarna hnula. Jeste zkontroluj hlazene tyce, jestli sedi presne v tech zlabkach pro ne. Treba jsi to nekde posouval nebo nadzvedaval....

Milos.

Posted : 06/08/2017 12:44 pm
Milda
(@milda)
Active Member
Topic starter answered:
Re: Křivá podložka mk2

Myslím, že při přehrání firmwaru se vše nastavilo do základního nastavení,ale nastavil jsem vše podle pokynů tiskárny a tam to proběhlo OK. Funkci mesh bed leveling jsem v nastavení viděl,ale nemyslím, že použil.Odpoledne vyzkouším a dám vědět.Jinak tyče jsem kontroloval jako první a ty sedí. Zatim moc děkuji za rady

Posted : 06/08/2017 1:05 pm
Josef
(@josef-3)
Eminent Member
Re: Křivá podložka mk2

Nejjednodušší možností je přidat podložky pod distanční sloupky v podložce, tzn. mezi uchycení k rámu a podložku, tím se vyrovná podložka mechanicky... potom samozřejmě znovu provést kalibraci XYZ. Ale pokud jsi tiskárnu kupoval sestavenou, tak to řešit nejdříve s podporou.

Posted : 09/08/2017 10:52 am
Zdenda-ZN
(@zdenda-zn)
Estimable Member
RE: Křivá podložka mk2

Zdravím všechny. Sice je to už přes rok, co nikdo nereagoval, ale potýkám se se stejným problémem. Nemám teda v podložce boule ani díry, ale podložka je nakřivo. Při pohledu na tiskárnu ze předu je na levé straně tryska vysoko tak jak ma byt. Pokud jedu s hlavou do prava a kontroluji výšku trysky, tak se zvedá. Zkoušel jsem přes závitovku ručně doladit výšku tak, jak je na levé straně, jenže když posunu desku směrem k sobě, tak v zadním pravém rohu už tryska zase dře o podložku. Takže zase otočit tyč směrem nahoru, doladit výšku. A takhle pořád dokola. Nelze mít výšku trysky po celé ploše stejně. Podotýkám, že se jedná o MK3S. Mám ještě MK3 a tam vše proběhlo na první pokus.

Podkládat podložky pod distanční sloupky je nesmysl, protože pak se podložka prohne úplně. Hlavně to jsou de/setiny mm a takovou podložku budu težko shánět. Zkoušel jsem i různě povolovat U držáky ložisek, jestli nejsou moc dotažené, ale bez výsledku. To stejné při pokusu o "nahnání" rozdílu v plastových dílech, kdy jsem je je snažil buď zatlačit, nebo přizvednout a utáhnout. Bez výsledku. Respektive buď je to ještě horší, nebo bez efektu. Jestli je křivý rám netuším. nemám stolici, na které bych to zkontroloval. Hlavně je to úplně nepodstatné, protože pak je dál v cestě tolik prvků, že se chyba/rozdíl maximálně sečte.

Možná by pomohlo trochu srazit hranu držáku ložisek na pavouku, ale otázkou je o kolik, protože je to nevratný proces...

Posted : 19/07/2019 10:26 am
Share: