Notifications
Clear all

Jaký materiál na venkovní použití?  

  RSS
provazek
(@provazek)
Active Member
Jaký materiál na venkovní použití?

Zdravím, nikde na netu se mi nedaří najít, jaký nejlépe použít materál na venkovní použití.

Potřebuju vytisknout takové držáky, které budou venku na mrazu, slunci a dešti a chtěl bych, aby co nejdéle vydržely. Čili jde asi o to, který materiál je UV stabilní a pak taky jestli dovnitř mikromezerami mezi vrstvami nezateče voda, která to na mrazu postupně roztrhá.

Máte s tím někdo nějaké zkušenosti? Napadá mne PET nebo možná i ABS? Přeci jen se z ABS dělají elektrorozvodné krabice, které se ven občas montují..

Prusa i3 MK2

Posted : 28/10/2017 1:31 pm
V.S.
 V.S.
(@v-s)
Honorable Member
Re: Jaký materiál na venkovní použití?

ABS je nejméně stabilní vůči UV na ven se nedoporučuje.
PLA je vhodnější.

Posted : 28/10/2017 2:17 pm
provazek
(@provazek)
Active Member
Topic starter answered:
Re: Jaký materiál na venkovní použití?

Zajímavé.
Nicméně tam pán mluví o teplotách okolo 50-60°C, které už způsobují postupný rozpad PLA. Vzhledem k tomu, že to potřebuji umístit na střeše (to jsem nezmínil), tak tam se to v létě na 50-60°ohřeje celkem běžně. Tedy mi začíná vycházet možná ten PET materiál, netuším. Pán taky mluvil o UV stabilním ABS, to taky netuším, jestli někdo prodává jako filament. Jak jsem psal, vždyť jsou z ABS v podstatě všechny elektrikářské plasty, které se venku běžně používají (?). Nebo se běžně používá na střechách třeba Macrolon, ten nevím, z jakého typu plastu je, ale odhaduji, že to bude mít k PET blízko.

Prusa i3 MK2

Posted : 28/10/2017 3:57 pm
miroslav.h4
(@miroslav-h4)
Honorable Member
Re: Jaký materiál na venkovní použití?

Macrolon je polykarbonát tedy PC. Má daleko větší tepelnou a povětrnostní odolnost než většina ostatních plastů. Problém s PC při tisku je kvůli vysoké teplotě zpracování. V profi praxi při vstřikování do forem je teplota hmoty běžně 300 - 330°C, některé odstíny až 350°C, teploty forem 80 -140°C. Z ABS je poměrně málo elektrikářských dílů, max. nějaké kryty přístrojů lacinějších typů pro vnitřní použití, běžněji se používá právě polykarbonát (PC), na namáhanější díly skříněk a krytů pro venkovní použití PBT (polybutadientereftalát) kvůli velké houževnatosti, na vnitřní díly přístrojů se téměř bez výhrad používají polyamidy (PA) většinou s příměsí skleněného prášku kvůli omezení hořlavosti. Ten PET by mohl přicházet v úvahu možná s nějakým nátěrem pro omezení UV záření. Filamenty z PC (případně PC/ABS) se vyrábějí, za pokus by to asi stálo. Hotend E3D V6.1 full, použitý v MK2 a vyšších modelech tiskáren by to mohl vydržet, ale moc dlouho asi ne. Záleží přesně na účelu použití.

Posted : 28/10/2017 4:42 pm
provazek
(@provazek)
Active Member
Topic starter answered:
Re: Jaký materiál na venkovní použití?

Děkuju všem za odpovědi!
Ještě mne napadlo, že v moři přece už léta plave ostrov z PET lahví a vypadá, že ještě dlouho bude. Pravda, tam asi nemrzne, ale i tak - PET flašky asi něco vydrží..
Lidi tisknou i radiační štíty na meteostanice, které mají taky venku. Možná, že i tam mají nějaké zkušenosti, že už jim to pár let venku visí.

Prusa i3 MK2

Posted : 28/10/2017 5:45 pm
miroslav.h4
(@miroslav-h4)
Honorable Member
Re: Jaký materiál na venkovní použití?

Ty petky v moři taky asi budou pořádně vyšisovaný a moc pevný asi nebudou. Pouze si tam tak plavou a plavou, a ne a ne se rozpadnout..... Ono asi bude trochu rozdíl mezi nějakým štítkem který nese vlastně pouze svoji váhu, a nějakým držákem na kterém bůhvíco visí. Ale dobře nadimenzovaný výtisk z PETG by mohl něco vydržet. A když ne, tak ti to spadne na hlavu a tím ti připomene nutnost vytisknout náhradní..... 😉 😉

Posted : 28/10/2017 8:32 pm
zz2012
(@zz2012)
Member
Re: Jaký materiál na venkovní použití?

Ahoj. PLA na ven nepoužívat kvůli mizerné teplotní odolnosti. V srpenci se na sluníčku zdeformuje i bílé PLA. Ze standardních filamentů je určitě nejlepší PET a nebo ASA přímo určený pro venkovní použití. Tisknu z něj opakovaně a některé věci jsou venku od jara 2016 bez viditelných změn.
Na cedulky na domy jsem úspěšně použil i podklad z ABS a vrchni vrstvy s detaily jsem dotiskl PLA. ABS tam bylo právě proto, aby "drželo" PLA v teplejších dnech. Ale to jsem zrovna neměl ASA ve správné barvě a kamarád chtěl rychle cedulky na schránku a název provozovny.

Prusa i3 MK2, MK2S, MK3.Moje galerie 3D tisků: je ZDE a tady možná nějaká videa na YouTube.

Posted : 29/10/2017 10:36 pm
jan.p18
(@jan-p18)
Trusted Member
Re: Jaký materiál na venkovní použití?

No jestli to dávat na střechu a má to něco držet, tak jistota je kulomet - železo nebo hliník. Asi bych se hodně obával tam dávat něco z platu na místo, kde jen nepraží slunce ale i fouká vítr.

Posted : 30/10/2017 10:21 am
ladislav.f3
(@ladislav-f3)
New Member
Re: Jaký materiál na venkovní použití?

Při hledání materiálu pro venkovní použití je dobrým vodítkem http://www.cityplastics.com.au/materials-uv-resistance/ Ale také tu není všechno. Z dalšího hledání se nejlepším materiálem jeví ASA. V podstatě ale není umělá hmota, která by vlivem UV záření nedegradovala.

Posted : 31/10/2017 10:50 pm
El Carlos
(@el-carlos)
Active Member
Re: Jaký materiál na venkovní použití?

Zdravím,

poradili by jste, který materiál vybrat pro nejvyšší tepelné odolnosti, avšak stran záporných teplot? Uvažujeme o využití MK3 pro tisk dílů do našeho přístroje, kde se teplota dostává až na -45°C a naopak nepřekračuje +40°C.

Odolnost max. teplot je sepsaná téměř všude a také YouTube je plný videí na toto téma, ale nenašel jsem nic ohledně mínusových teplot. Ono to docela souvisí s tímto vláknem, protože horko v létě a UV záření nemusí být jediná rizika při venkovním použití.

KarelLyotrade Freeze Dryers
Výrobce lyofilizátoru potravin pro živnostníky a malé podnikatele

Posted : 30/11/2018 7:47 pm
Pavel Riedl
(@pavel-riedl)
Estimable Member
Re: Jaký materiál na venkovní použití?

Probírá se tady tepelná odolnost různých plastů. Ríša Mrázek to nejen vyzkoušel, ale natočil i celkem pěkné video:

Prusa MK4, Rack aka Closed box, Fusion 360, PrusaSlicer, Windoows 11

Posted : 30/11/2018 9:19 pm
Share: