Notifications
Clear all

Vyhody zrniteho (praskovaneho) platu  

Page 2 / 2
  RSS
vladimir.s11
(@vladimir-s11)
Estimable Member
RE: Vyhody zrniteho (praskovaneho) platu

Pro přístup k náhradním dílům nepotřebuješ kupovat tiskárnu, stačí si jen zřídit účet.

Posted : 04/08/2019 10:30 pm
tomas.janirek
(@tomas-janirek)
Active Member
RE: Vyhody zrniteho (praskovaneho) platu
Posted by: vladimir.s11

Pro přístup k náhradním dílům nepotřebuješ kupovat tiskárnu, stačí si jen zřídit účet.

Není pravda, píše mi to "Sorry, only registered i3 printer owners can access this product. If you bought the i3 3D printer from our e-shop, please, contact us via live chat."

Posted : 04/08/2019 10:33 pm
vladimir.s11
(@vladimir-s11)
Estimable Member
RE: Vyhody zrniteho (praskovaneho) platu

Nevím, ale udělal jsem si účet dřív než jsem ji koupil a šlo mě to. Jdi na shop a tam vpravo nahoře je "Přihlásit" a tam je možno si zřídit účet (Prusa account)

Posted : 04/08/2019 10:50 pm
Zdenda-ZN
(@zdenda-zn)
Estimable Member
RE: Vyhody zrniteho (praskovaneho) platu

Opravdu se bez registrované tiskárny dostaneš jen na trička, filamenty apod. Na samotné díly ne... Nicméně i já jsem musel po měsíci koupit novou desku. Po tisku velké plochy z PLA se mi kus folie utrhl. Když jsem se to snažil reklamovat, bylo mi řečeno, že to bylo nesprávným používáním. Fajn, jsem blbec a koupím si novou. Pak jsem našel, že se dá koupit jen PEI folie a nalepit, ovšem celý proces odstranění staré folie se mi zdál dost časově náročný s nejasným výsledkem. Přičemž folie stoji cca 280Kč a nový plech s PEI zhruba 850Kč. Takže pro mě nemá smysl něco "tvořit" v mrazáku a namáčet do limonenu, který jsem u nás stejně nesehnal. Teď tisknu na práškovou a nemůžu si to vynachválit. Jen občas používám hladkou na tisky, u nichž vyžaduji co nejhladší styčnou plochu. Čistím práškovanou pouze lihem, hladkou otřu pouze suchým čistým ubrouskem, jinak žádná lepidla, lacky ani izolepy.  👍 👍 

Posted : 07/08/2019 11:27 am
Milos V.
(@milos-v)
Prominent Member
RE: Vyhody zrniteho (praskovaneho) platu

To, že nejsou vidět ceny náhradních dílů před koupí tiskárny není kvůli tomu, že by chtěl někdo tajit, jak drahé jsou. Informaci o ceně seženeš od kohokoliv, určitě i na Průša chatu.

Spíš bych řekl, že jde o to že Průša nechce prodávat miliony dílů po celém světe lidem, co si staví tisknárny samo z dílů různých výrobců a tu a tam potřebuje nějaký od nich. Kompletně by to zahltilo a zlikvidovalo eshop. Ty díly slouží jako náhradní právě pro zákazníky, kteří si koupili originál u Průši. Kdo nechce originál, může si díly koupit na spoustě jiných míst.

 

Posted : 07/08/2019 4:53 pm
Baron liked
Roman6565
(@roman6565)
New Member
Problemy s prilnavostou praskoveho platu

Som v podobnej pozicii, novy praskovy plat a vytlacok nedrzi. nastavenie na PEI mam -0,345 , u praskoveho som uz na -0,655

Praskovy je minimalne o 0,3mm tensi. Po x pokusoch som sa dostal k pouzitelnemu vysledku, dosku nechavam trvale na 65 stupnoch.

Mozno este trochu znizim Z, ale uz asi nie je moc kam ist, takze budem musiet GCode prerabat na BED 65 st. Nastavenia som robil pre filamenty

Plasty Mladeč, pre Verbatim, ktory pouzivam najviac bude nutne otestovat teplotu dosky nanovo, mozno bude stacit  BED 60 stupnov.

Zaver: Pouzitelne nastavenie je Z minimlne o 0,3 nizsie ako u PEI a teplota v zavislosti na filamente nad 60 stupnov, pre Plasty Mladec mi sedela teplota 65 st C.

 

Posted : 07/08/2019 5:53 pm
Milos V.
(@milos-v)
Prominent Member
RE: Vyhody zrniteho (praskovaneho) platu

Já jsem si odzkoušel rozdíl v doladění Z přesně o 0.250. Vyměním desku, přenastavím a tisknu. Bez problému. Na práškovém mi vše drží výborně, po úplném vychladnutí !!! prakticky odskakuje samo. Maximálně lehce prohnu. Na plném plátu se s tím už musí zahýbat trochu víc a PETG drží až moc. Každopádně oba pláty jsou ve srovnání s původní vyhřívanou podložkou naprostá pecka. Už jsem dokonce koupil lemonen, že budu muset původní PEI z podložky odlepit a vyměnit a pak přišel upgrade a tiskové pláty. Odteď budu měnit jen celé pláty, odlepovat PEI je hrozná věc.

PETG tisknu (pokud teda vyloženě nepotřebuju hladký povrch) už pouze na práškovém, nemusím na to patlat windex a jde to krásně dolu.

Posted : 07/08/2019 6:00 pm
doa
 doa
(@doa)
Estimable Member
RE: Vyhody zrniteho (praskovaneho) platu
Posted by: dpalo

Zdravim, pri kupe MK3 sa da vybrat klasicky PEI hladky plat alebo praskovany. Nikde som sa vsak nedocital, v com je praskovana verzia lepsia - ake realne vyhody oproti hladkemu to prinasa? Lepsia trvacnost, prilnavost, alebo nieco ine? Mne osobne to pride ako nevyhoda - mam rad, ak je spodna strana vytlackov co najhladsia (casto tlacim krabicky a loga), co s praskovanym nedokazem dosiahnut. Najidealnejsie by bolo, keby sa dal objednat plat, ktory je na jednej srane hladky, na druhej praskovy - ale to zrejme nie je mozne...

tu som o tom pisal

co sa tyka jednej nevyhody zrniteho povrchu - ak pouzijes obojstrannu pasku na nalepenie, tak ten zrnity povrch ti znizi prilnavost. Leskly je v tomto pripade lepsi. Ak by si ale pouzil lepidlo, tak tam bude lepsi zrnity

This post was modified 5 years ago by doa
Posted : 23/08/2019 8:40 am
Jarda D
(@jarda-d)
Estimable Member
RE: Vyhody zrniteho (praskovaneho) platu

Ahoj,

máte někdo tip, jak ho udržovat? Hladký, když přestane stačit IPA, přejedu  (podle rad tady) horkou vodou, jarem a drsnou stranou houbičky na nádobí. To se ale u zrnitého plátu nemá. Hlavně se mi jednou nepovedla první vrstva, stopy po filamentu zůstaly na plátu a nejde mi dostat dolů 🙁

https://josefprusa.cz/jak-tisknout-na-texturovanou-podlozku/

Posted : 10/11/2019 12:06 pm
Zoltan
(@zoltan)
Member Moderator
RE: Vyhody zrniteho (praskovaneho) platu

Jsou to určitě zbytky filamentu? Nemůže to být odloupnutá vrchní vrstva plátu?

U texturovaného plátu omýt "jarem" nebo jiným saponátem na nádobí pomocí papírového ubrousku, opláchnout vodou co nejvíce horkou a otřít suchým papírovým ubrouskem.

Já zlepšuji přilnavost tím, že na povrch namažu kousek lepidla KORES dodávaného s tiskárnou a pomocí ubrousku namočeného v Isopropylu jej rozmažu do tenké souvislé vrstvy tam kde předpokládám nejméně přilnavé části. Při tisku lepidlo přilne po jeho ukončení ulehčí odloupnutí vytištěného kousku, někdy až tak, že když podložka vystydne tak se model sám odlepí.

OD verze 3.8.0 firmwaru lze již nastavit 8 profilů kalibrace podložek, takže není potřeba při výměně plátu kalibrovat, stačí změnit plát na vhodný typ. Já mám takto nakalibrované 4 texturované pláty a č hladké pláty pro různé typy filamentu.

 

even an old man can learn new things 🙂
Standard I3 mk3s, MMU2S, Prusa Enclosure, Fusion 360, PrusaSlicer, Windows 10
PRUSA MINI+ Prusalink + Prusa Connect

Posted : 10/11/2019 12:28 pm
Jarda D
(@jarda-d)
Estimable Member
RE: Vyhody zrniteho (praskovaneho) platu

@zoltan

já ho taky myl vodou a jarem, nicméně to nedoporučujou, že by prý mohl zreznout ( což se mi teda nezdá, když ho člověk hned utře). Jsou to zbytky oranžového PET-G.

Poslední firmware mám, dokonce  jsem nedávno řešil  problém se zamrzáním tiskárny, nejdřív jsem tiskárnu i MMU vrátil do továrního nastavení a nahrál tam nové firmwary. Až pak jsem přišel na to, že je problém  v RPI 3B+

Posted : 10/11/2019 12:35 pm
Page 2 / 2
Share: