Notifications
Clear all

problém s tiskem MK2  

  RSS
ale.h13
(@ale-h13)
New Member
problém s tiskem MK2

Zdravím mám trošku problém. Co mám udělat, když při tisknutí menších předmětů se mi začaly během začátku tisku odtrhávat od podložky?
Tisknu PLA a teploty mám správně. Na začátku tisku když udělá první vrstvu, tak při další se to odtrhne a tisk je zničen.
Tisknu přímo na podložce.
Děkuji za radu

Posted : 06/03/2019 5:20 pm
TomasT
(@tomast)
Trusted Member
Re: problém s tiskem MK2

Minimálně odmastit podložku isopropylem.
Případně přidat 3Dlac, Kores nebo jiné vhodné lepidlo.
A když nepomůže tak dílu přidat ve sliceru límec aby měl větší kontaktní plochu.

Posted : 06/03/2019 11:45 pm
Vojtěch
(@vojtech)
Honorable Member
RE: problém s tiskem MK2

Pokud nestačí isopropylalkohol, další na řadě je nějaký pořádný odmašťovač (používám Bril Professional normálně na kuchyně, maj to v supermarketech) a jako nejvyšší stupeň odmaštění aceton. 

Určitě to chce zkontrolovat kalibraci první vrstvy a případně ji trošku víc přimáčknout. Já to řeším tak, že vytisknu kalibrační obrazec a přeměřím tloušťku čáry šuplérou. 0.20mm je pro většinu materiálů OK, ale někdy je potřeba posunout Live Z tak, aby byla čára jen třeba 0.15mm.

Další užitečný postup je přebrousit podložku smirkovým papírem, zrno někde kolem 600. Zvýší se tím povrch a tudíž i síla přilnutí.

Pak případně PVA lepidla, ale pokud PLA nedrží ani na čisté PEI podložce, je špatně něco jinde.

Jako třeba teploty. Zejména pak teplota okolí - i u PEI na ní záleží. Nejlíp 25-30°C , 20°C je taky OK, ale níž už se odlepuje (a kroutí). Může pomoci si pohrát i s teplotami podložky/trysky (spíš směrem nahoru) a hlavně, zkusit nějaké jiné PLA. Různé druhy mají opravdu velmi různou přilnavost k PEI.

Posted : 26/04/2019 9:06 pm
Share: