Notifications
Clear all

přerušení tisku - došel filament  

  RSS
Udržbář Petr
(@udrzbar-petr)
Active Member
přerušení tisku - došel filament

Chybí mi kontrola zda nedošel filament, nějaký optočlen který by kontroloval přítomnost filamentu.
Není-li filament - zastavit tisk - zasunout nový filament - zasunuto? - spustit tam kde skončil.
Něco takového je běžné u šicího automatu - dojde nit - zastaví se, pípá 🙂 a čeká až ji opět navlečete - pak potvrdíte že může pokračovat, nebo se vrátíte o několik kroků zpět a tam začne šít.

Posted : 27/07/2017 5:29 pm
miroslav.h4
(@miroslav-h4)
Honorable Member
Re: přerušení tisku - došel filament

RAMBO nemá k dispozici dostatek obecných vstupů pro tyto účely. Možná by se nechal přeprogramovat některý nevyužitý endstop (maxX, maxY, maxZ), případně některý nevyužitý pin na konektoru P3. Pokud to umíš, můžeš to zkusit. Při události na některém ze zmiňovaných endstopů by se aktivoval příkaz gcode M600 (filament change). Příkaz M600 by musel být modifikován v tom smyslu, že pokud by k reakci uživatele na požadavek výměny nedošlo během několika minut, muselo by se vypnout topení HE aby nedošlo k degradaci filamentu v trysce (v podstatě vyvolat funkci "pozastavení tisku") a po reakci uživatele zahřát HE a pokračovat v plnění příkazu M600. Ostatně toto chování by mohlo být součástí již dnešního M600. Hodilo by se to za situace kdy je příkaz M600 součástí gcode a slouží k plánované změně barvy, aby uživatel nemusel ten okamžik hlídat. Funkce hlídání filamentu by samozřejmě musela být ovladatelná někde z menu, nebo pomocí speciálního příkazu v souboru gcode, případně by stačil maličký spínač přímo na hlídací sondě, jimž by se signál o konci filamentu nechal aktivovat/deaktivovat. On je taky problém v tom, že za chvíli dojde programová paměť procesoru na desce.

Posted : 27/07/2017 5:56 pm
3dtlacxyz
(@3dtlacxyz)
Eminent Member
Re: přerušení tisku - došel filament

No aj mne by toto vyhovolalo. Ale v menu pri tlaci, ak vidis ze ti dochadza filamnet, mozes dat zmenit filamnet, ako keby si chcel iny barevny.
Tlaciaren ti vysunie filamnet a ty tam das novy filament. Ale toto sa da pouzit len ked zisti ze ti filamnet dochadza a si u toho , resp počkas na poslenych 10 cm a potom das menu a vymenu filamentu. Ja tak spotrebujem skoro vsetko , len musis cakat u toho,
To je nevyhoda. 😕

Zatial neostava nic ine len cakat co vymyslia v Prahe 😀

Posted : 08/08/2017 9:59 am
jindrich.v
(@jindrich-v)
New Member
Re: přerušení tisku - došel filament

Mi se taky nechtelo cekat,tak jsem ho svaril, par metru k civce :-), ale je fakt ,ze by me preruseni tolik nebolelo :-), byl to jen zacatel a pouze spulka pro civku.

Posted : 12/08/2017 3:28 pm
David T.
(@david-t)
Noble Member
Re: přerušení tisku - došel filament

Má to řešení při použití OctoPi. Filament sensor se připojí do Raspberry. Pokud během tisku sepne, tak Octopi do odesílaného gcodu vyšle M600.

Posted : 14/08/2017 11:23 pm
Share: