Notifications
Clear all

Hluk a sousedské vztahy  

Page 3 / 3
  RSS
Jiri Lorencik
(@jiri-lorencik)
Estimable Member
Re: Hluk a sousedské vztahy

Už jsem to sešteloval tak, že to nemlátí, ale bylo to pracné teda, to fakt bylo za trest 🙂 každopádně využil jsem plastová ložiska... uvidíme, jak to bude dlouho fungovat.

Posted : 23/08/2016 11:57 am
David T.
(@david-t)
Noble Member
Re: Hluk a sousedské vztahy

To "štelování za trest" byl přesně ten impuls, který mě (jinak docela lenivého 😉 ) donutil provést tu přestavbu. 😆 Přesně chápu, o čem mluvíš.

Posted : 23/08/2016 12:04 pm
Jiri Lorencik
(@jiri-lorencik)
Estimable Member
Re: Hluk a sousedské vztahy

Jako byl to masakr a ještě bude, protože mě čeká štelování znovu až:
Vytisknu správný díl na zdroj, mám upgrade tiskárny a zaprve součástka, která se měla přilepit ke zdroji mě po chvíli odpadla a za druhé, když jsem to měl k sobě spojené, nevycházeli mě správně body, což snad odstraní autokalibrace...

A udělám asi uchycení ložisek k podložce na šrouby, stále si myslím, že ty pásky nejsou moc dobrá volba a toto řešení je jistější.

Ale dám si s tím chvíli pokoj, protože toto byl masakr.

Sranda byla, že hotend šel blbě posunovat opravdu kvůli nekvalitně vytištěnému dílu u stvořitele (chápu, byla to první série, která šla do světa). Vytiskl jsem nový, ložiska tam leží nádherně a jede to jako po másle 🙂

A pak musím vyřešit ještě jeden velká problém, když dám motory na vysoký výkon, něco mě v tiskárně neskutečně rezonuje a za boha nemůžu přijít, co.. (je to něco v hotendu, ale je tam všechno přitažené na max, co jde)

Posted : 23/08/2016 12:11 pm
David T.
(@david-t)
Noble Member
Re: Hluk a sousedské vztahy

když dám motory na vysoký výkon, něco mě v tiskárně neskutečně rezonuje a za boha nemůžu přijít, co.. (je to něco v hotendu, ale je tam všechno přitažené na max, co jde)
Tak vítej v klubu. Mám naprosto přesně stejný problém. Po vyloučení všech ostatních myslitelných příčin mi zůstává, že drnčí buď kuličky v ložiscích přítlačné kladky extruderu nebo něco ve ventilátorech, co nejde ovlivnit chycením do ruky. Původně jsem myslel, že to jsou kuličky v lineárech, ale jestli tys to předělal na plastové a rezonuje ti to dál, tak to není ono.

Posted : 23/08/2016 12:26 pm
Jiri Lorencik
(@jiri-lorencik)
Estimable Member
Re: Hluk a sousedské vztahy

když chytnu za hotend, tak to nerezonuje... ale pozor, teoreticky to můžou rezonovat ložiska u osy X (v ukončení osy X... ). A nebo další věci 🙂 no je toho mrtě 🙂 já chci tichý, normální a výkonný mód... 🙂

Posted : 23/08/2016 12:37 pm
tomas.k
(@tomas-k)
Eminent Member
Re: Hluk a sousedské vztahy

Skus vlozit korok medzi X end a motor Y end a motor .Korkovú podložku pod tanier kupis v Ikei a potom už len nastrihať. Korok výborne tlmi vybracie.

Posted : 25/08/2016 9:51 am
zz2012
(@zz2012)
Member
Re: Hluk a sousedské vztahy

Všichni řeší rezonanci kde čeho. Gumové měkké nožičky, houpací nožičky (viz.angl. vlákno) a dle mého si tak každý zadělává na problémy s křížením a nerovnoměrným tiskem a kalibracemi. Mne opravdu stačilo podložit tiskárnu plošně starým linoleem tou chlupatou vrstvou nahoru a lino absorbovalo všechny hluky z tiskárny. Všechny nožky jsou na pevné ploše a ani při tlaku na podložku (bed) při sundávání výtisků nikam neuhnou a rám je "jako skála". Na hlasitý režim je samozřejmě tisk slyšet, ale spíš jako bručení v nižších tóninách. Ty vyšší tóny tam nejsou. Ještě slyším jedno z ložisek na pojezdu extruderu, které "cvaká" od začátku (asi je v něm nějaká kulička šišatá nebo co) ale myslím, že po výměně to bude naprosto v pohodě.
A taky je pravda, že sousedy nemám, manželka je tolerantní a děti si stěžovat nesmí 🙂 tož tak.

Prusa i3 MK2, MK2S, MK3.Moje galerie 3D tisků: je ZDE a tady možná nějaká videa na YouTube.

Posted : 25/08/2016 10:54 am
David T.
(@david-t)
Noble Member
Re: Hluk a sousedské vztahy

sousedy nemám, manželka je tolerantní a děti si stěžovat nesmí 🙂
Taky řešení. 😉 Nicméně mít tiskárnu relativně tichou není úplně k zahození, zejména když s ní člověk sedí ve stejné místnosti a musí její chod poslouchat několik hodin.

Posted : 25/08/2016 11:04 am
jan.p18
(@jan-p18)
Trusted Member
Re: Hluk a sousedské vztahy

takový podnět na vylepšení firmware: aby šlo nastavit "working hours". Takže např od 7:00 do 21:00. Jakmile by tisk dosáhl k 21:00 tak by se přerušil, vše by se zchladilo a obnovilo v 7:00. Připadně, jak je volba "Pozastavit", tak mít "Spánek", kde by se všechno zastavilo, přestalo topit a pak zase na z menu pustilo.

Posted : 21/12/2016 9:03 am
miroslav.h4
(@miroslav-h4)
Honorable Member
Re: Hluk a sousedské vztahy

Jenomže problém je v tom, že FW tiskárny nemá RTC, tedy absolutně "neví která bije". Dále co s pnutím ve výtisku při jeho vychladnutí a znovu ohřátí? Nejen z těchto důvodů je tento nápad nesmysl.

Posted : 21/12/2016 9:32 am
jan.p18
(@jan-p18)
Trusted Member
Re: Hluk a sousedské vztahy

stacil by ten "hibernate mode". Chapu ze pnuti, znovuohrati ... ted to delam tak, ze pozastavima v nastaveni shodim teploty na 0 a jdu spat. Rano to zase poustim. Problem se zatim neobjevil.

Posted : 21/12/2016 9:42 am
lubomir.k3
(@lubomir-k3)
Active Member
Re: Hluk a sousedské vztahy

Ahoj všetci trápiči susedov,
vcelku náhodou sa mi podarilo podložiť každú nožičku tlačiarne ešte neotvorenou sadou papierových kapesníčkov (pri príležitosti upratovania pod tlačiarňou), medzitým sa spustila tlač, lebo teplota hotbedu dosiahla nastavenú hodnotu, a hle - prekvapivý ústup hlučnosti, teraz už tlačím aj večer po 10tej bez pripomienok susedov podo mnou (majú tam spálňu), takže oprávnene pindali na hluk.
Tlačiarnička drobátko kmitá celá počas tlače, ale aj keď je na stolovej doske ako predtým,(čo bola vcelku slušná ozvučnica), je akusticky zázračne kludná.
Motory si tichúčko kvíknu samozrejme, ale neprenesie sa to ďalej...
Spokojnosť.
Ešte vylepšiť tie ložiská hotbedu - pri "šrafovaní" výplne je to predsa len rušivý drnčivý zvuk, (mám verziu s guličkovými púzdrami), ale inak pri posunoch v osiach je to teraz akustická pohoda...
Ono po konštrukčnej stránke tri body(trojnožka) stačia na definovanie roviny, ale to v dynamickom režime nie je dosť, ak je ťažisko systému mimo roviny uložení. A to je ten problém, ktorý možno stačí riešiť rozložením hmotnosti (polohou ťažiska pohyblivého dielu voči uloženiu) - a zanikne budiaca sila.
Uvedomujem si samozrejme, že premenlivá hmotnosť výtlačku to znemožňuje , možno sa to dá ale konštrukčne minimalizovať...
Všetky tie pomocné tisknuté pružné nožičky a silikónové gumy som zavrhol, lebo prijatú energiu vlastne prijmú a vracajú do systému, pocitovo som bol odhodlaný jedine na nejaký materiál s dobrým vnútorným tlmením energie. Ukázalo sa, že balík "šnuptichlíkov" to rieši...fotku priložím na požiadanie, ale nie je to nič, čo by sa nedalo pochopiť aj z popisu a prirodzene - nechcem zakydávať fórum...
Čo vy na to?

Posted : 02/06/2017 1:01 am
Vlastimil Kincl
(@vlastimil-kincl)
Active Member
Re: Hluk a sousedské vztahy

Znenadání se mi ozval soused a musím také řešit hlučnost. Narazil jsem na toto vlákno a jako první vyzkoušel papírové kapesníčky a ejhle, funguje to skvěle! Chci zkusit antivibrační nožičky pro tiskárnu, ale nejsem si jist, že to může vůbec být lepší než kapesníčky!
Každopádně díky za vlákno, ještě uvážím, co dalšího ze zde uvedeného je záhodno učinit, ale už teď mi to hodně pomohlo.

Posted : 11/11/2017 11:28 pm
David T.
(@david-t)
Noble Member
Re: Hluk a sousedské vztahy

Balík kapesníčků určitě funguje, ale není to úplně esteticky domyšlené. 😉
Já mám vytištěné takové malé mističky, do kterých jsem nalil dvousložkový silikon. Na tom silikonu stojí tiskárna. Bohatě by možná stačily i nějaké vhodně velké víčka od plastových lahví místo tištěných misek.
Tiskárna je teď tak tichá, že stačí zajít za roh (ani nemusím zavírat dveře) a už ji skoro neslyším. Jenom tiskový ventilátor šumí.
U toho řešení je třeba počítat s tím, že celý rám tiskárny na těch nožkách "chodí". Když jde extruder nebo heatbed prudce na jednu stranu, díky setrvačným silám a síle motoru jde rám na stranu druhou. Tiskárna se nesmí po stranách ničeho dotýkat, jinak to o sebe tluče.

Posted : 12/11/2017 10:18 am
V.S.
 V.S.
(@v-s)
Honorable Member
Re: Hluk a sousedské vztahy

Taky dost záleží na čem tiskárna stojí ... pokud ji máte na něčem co působí jako ozvučnice pak ani ty nožičky nepomůžou (například stůl/nábytek IKEA který má vlastně duté voštinové desky je výborná ozvučnice)

Osobně používám pod tiskárny desky EPP 15mm.

Dobré zkušenosti mám taky s antivibračníma nožičkama.:
https://www.thingiverse.com/thing:2205774
https://www.thingiverse.com/thing:1707045

Posted : 12/11/2017 1:33 pm
Milos V.
(@milos-v)
Prominent Member
Re: Hluk a sousedské vztahy

Pouzivam antivibracni nozicky (druhy link od Vojtecha) a jsou super. Od te doby soused uz nikdy neprotestoval.
Bylo to zajimave, nechal jsem tisknarnu jet poprve vecer asi do 23 hodin. Pak jsem slysel klasicke panelakove zabouchani do radiatoru. Druhy den potkam souseda o patro nize, a ptal jsem me, co jsem tiskl na jehlickove tiskarne tak pozde vecer 🙂
Problem byla krasna drevena police pridelana ke kovovym konzolam. Ty sly samozrejme do panelu a docela silne to prenaselo vybrace. Hluk ani nebyl tak u me, jako se siril tou zdi.
Antivibracni nozicky toto uplne odstranili. Ted uz slysim jen ventilatory a sem tam kovovy zvuk lozisek pri rychlem rovnem presunu osy Y. Ale to se uz k sousedovi nedostane a mne staci zavrit dvere.

Milos.

Posted : 12/11/2017 1:40 pm
parkis
(@parkis)
Trusted Member
Re: Hluk a sousedské vztahy

Já používám kombinaci několika řešení. Antivibrační nožky, těžkou betonovou dlaždici jako podklad a také jsem vyměnil ventilátor hotendu za tišší 40mm.
To celé na stolku z hliníkových profilů, který zároveň nese cívky s fillamentem (což asi s hlukem až tak nesouvisí ale odstranilo to některé nepříjemné vibrace když byla cívka na rámu).
Výsledek je opravdu tichá tiskárna, nikdy jsem neměl problém že by někoho rušila u mě v bytě, natožpak sousedy (jsem v paneláku)

Posted : 14/11/2017 9:11 pm
Pavel S
(@pavel-s-2)
Trusted Member
Re: Hluk a sousedské vztahy

A co přední tiskový ventilátor, za ten se tišší náhrada ještě neobjevila? Výměna bočního ventilátoru trysky za noctuu byla pro mě skvělá investice. Bylo by fajn kdyby dělali i ten druhý ventilátorek 🙂

Posted : 09/12/2017 4:03 pm
David T.
(@david-t)
Noble Member
Re: Hluk a sousedské vztahy


A co přední tiskový ventilátor, za ten se tišší náhrada ještě neobjevila? Výměna bočního ventilátoru trysky za noctuu byla pro mě skvělá investice. Bylo by fajn kdyby dělali i ten druhý ventilátorek 🙂

Ten je tichý dost. Ono stačí trošku zaexperimentovat, zjistíš že často nemusí běžet na tak vysoké otáčky, jak je nastavené v profilech. 😉
Jo a taky je dobré občas zkontrolovat, jestli mu neodešlo ložisko. Bývá to zdrojem nepříjemného drnčení při pohybu extruderu. Pozná se to tak, že zlehka zatlačíš špičkou nehtu na prostředek rotoru, pokud drnčení zmizí, je to ono.

Posted : 10/12/2017 2:10 pm
antonin.n
(@antonin-n)
New Member
Re: Hluk a sousedské vztahy

Ahoj,

Já to vyřešil na MK2 tak, že jsem pořídíl pevný stolek. Následně jsem vytvořil izolaci pomocí desky z expandovaného PU a na tuto desku jsem položil betonovou dlaždici 🙂 vytvořil jsem si vlastní nožičky v do kterých jsem také zakomponoval PU částí a jsem absolutně bez vibrací 🙂

Co mi také pomohlo ve snížení hlučnosti je tichý mód, Noctua ventilátor, pořádné dotažení podložky k vozíku, správné dotažení řemenů.

Řešil jsem úplně stejný problém se sousedem, který na mě zvonil v pět ráno, ať jí okamžitě vypnu a že si nepřeje abych ještě někdy tiskl v noci. Po těchto levných krocích jsem se ho po dvou měsících téměř nepřetržitého provozu zeptal a neslyšel prý nic 🙂

Teď tiskárnu neslyším přes zavřené interiérové dveře a jediné co vychází ven je semtam nějaká muzika z driverů a chladící ventilátor.

Díky Tonda

Posted : 30/12/2017 11:37 pm
Page 3 / 3
Share: