Notifications
Clear all

Hluk a sousedské vztahy  

Page 1 / 3
  RSS
marek.hanzal
(@marek-hanzal)
Eminent Member
Hluk a sousedské vztahy

Ahoj,

narazil jsem na zajímavý problém užívání průši v paneláku - zdá se, že tisk ruší souseda o patro níže vibracemi, tak se chci zeptat, kdo s tímto máte zkušenosti a jak to případně řešíte:
- pokud je hluk relativně malý, tzn. není možné jej napadnout - špatné sousedské vztahy
- domluvou, tzn. tisk pouze v určité časy (což moc nejde, některé tisky trvají velmi dlouho)
- domluvou - odhlučnění - co používáte? - aktuálně mám pod průšou podložku pod pračku na šuplících a stále mám pocit, že stroj rezonuje

Díky za odpovědi.

Posted : 30/05/2016 7:18 pm
V.S.
 V.S.
(@v-s)
Honorable Member
Re: Hluk a sousedské vztahy

Prusa i3 je opravdu celkem hlučná. Pomůže vyměnit filcové nožičky za kvalitní gumové (mám 3M). Prusa i3 mám v práci tam mě to netrápí 😉

Doma v panelálku mám značně upravenou tiskárnu jiné konstrukce kde je tisk tak tichý, že lze spát cca 3m od tiskárny - nejhlučnější jsou ventilátory a to tam mám super tiché Sunon MagLev. (místo kuličkových lineárních ložisek mám kluzná ze Zedexu a kvalitní kalené hladké tyče)
Zatím si nikdo nestěžoval (i běžně puštěná TV je cca o 50% hlučnější než 3D tiskárna)

Můžeš si zkusit vytisknout antivibrační nožičky http://www.prusa3d.cz/tisknutelna-vylepseni-tiskarny/

dost záleží i na čem tiskárna stojí - především skříňky a šuplíky zesilují vibrace a působí jako ozvučnice

osobně mám pod všema tiskárnama gumovou podložku z IKEA http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/80012853/

Posted : 30/05/2016 9:19 pm
Marek
(@marek)
Eminent Member
Re: Hluk a sousedské vztahy

Sám tisknu hlavně v noci, ale mám štěstí v tom, že podemnou nikdo nebydlí a nademnou si nikdo nestěžoval.
Na tiskárně mám nalepené filcové podložky.

Zkusil bych tiskárnu dát na nějakou tvrdou podložku (kvůli stabilitě) a na tu dát zespoda buď taky filc nebo nějaké gelové packy. Můžete zkusit dát pár čtverečků něčeho takového: http://www.ebay.com/itm/252340882311 nebo http://www.rcking.eu/cs/doplnky-rx-tx/29698-grip-paska-sanwa-4944683013321.html . To druhé se používá na odstranění vibrací u gyroskopu.

Taky hodně pomáhá tisknout v tichém módu. Vibrace jsou pak mnohem menší.
Vibrace se šíří pevným materiálem, takže to co nejlépe odizolujte od stolu/zdi/podlahy.

Posted : 30/05/2016 9:29 pm
Cipis
(@cipis)
Member
Re: Hluk a sousedské vztahy

Pod všemi tiskárnami mám takovou tu tlustou pryžovou podložku pod pračku (OBI 200Kč). Používám jednoduchý stůl bez šuplíků a nohy od stolu mám podložené několika čtverečky koberce. Opravdu je hodně důležité, na čem je to položené. Taky mám tiskárny v místnosti, kde vím, že pod nimi nemá někdo ložnici :-). Nakonec ale stejně úplně přes noc netisknu, nemám na to odvahu.

Je pravda, že z mých 3 tiskáren je i3 nejhlučnější, ale od optimalizace firmware (snížení proudů) při rozumně rychlém tisku mi to přijde celkem OK. Není to úplně fér srovnání, protože jedna z dalších tiskáren je delta, která má navíc astrosyn tlumiče a další je něco ala Rebel a tam jsou 1/32 drivery, menší tišší Microcony (1003) a plastová ložiska IGUS. Přijdou mi hodně hlučné a vibrující ty velké Microcon motory, jsem celkem zvědavý na srovnání s motory na MK2.

Posted : 30/05/2016 11:06 pm
petasto
(@petasto)
Trusted Member
Re: Hluk a sousedské vztahy

Řešil jsem podobný problém, postupně jsem to vyřešil následovně:
Tiskárna na antivibračních podložkách stojí na konferenčním stolku LACK z IKEA (ten lacinej obyčejnej) a stolek stojí na gumové podložce pod pračku. Sousedi jsou od té doby v pohodě a ani ve vedlejší místnosti oddělené slabou příčkou je prakticky neslyšitelná. V místnosti s tiskárnou je samozřejmě slyšet docela dost, ale hluk se nepřenáší zdmi.

Posted : 31/05/2016 12:07 am
Jiri Lorencik
(@jiri-lorencik)
Estimable Member
Re: Hluk a sousedské vztahy

Já dal pod tiskárnu antivibrační podložku plus jsem tiskárnu zakrytoval. neříkám, že je bezhlučná, ale dá se to unést a v paneláku si na mě zatím nikdo nestěžoval...

Posted : 31/05/2016 8:00 am
marek.hanzal
(@marek-hanzal)
Eminent Member
Topic starter answered:
Re: Hluk a sousedské vztahy

Děkuji za sadu názorů, v mezičase jsem se porozhlédl kolem:
- pořídil jsem si podložku z OBI (tu pod pračku za 200); efektivita ~25%
- vytiskl jsem si antivibrační průšovinky pod tyče; efektivita ~90%

Výsledek je velmi tichý tisk, pouze v uričtých výškách mi sběsile píská zřejmně Z motorek (což je problém tichosti, nikoli sousedksého soužití). Co vibrací se týče, nelze je poznat, zatím mám tiskárnu na šuplíku a celé těleso se chová spíše jako nemotorná pračka, tzn. minimální nízkofrekvenční vibrace.

V případě tohoto tématu by mě zajímalo čím se dá ještě tiskárna vytunit, případně co koupit (ložiska, tyče, motory, ...); brzy ji budu rozebírat v duchu MK2 upgrade, takže si můžu rovnou dát MK2.2 upgrade :D.

Posted : 31/05/2016 8:22 pm
Cipis
(@cipis)
Member
Re: Hluk a sousedské vztahy

Motory budou všechny nové v upgrade kitu :).
Ložiska - ty plastové asi nejsou moc vhodné pro naší i3, kde jsou ložiska přichycená zip páskami. Taky mají o něco větší odpor, než klasické lineární ložiska. Mám na jedné tiskárně ložiska IGUS DryLin a musel jsem po jejich instalaci malinko zvýšit proud do motorů.
Tyče - na i3 jsem před časem vyměnil tyče za kalené. Kalené tyče by měly být rozměrově přesnější a jsou odolnější. Po instalaci mi míň vibrovala osa X, ale to s tím nakonec vůbec nemuselo mít souvislost a mohlo to být klidně tím, že jsem to prostě jen trochu jinak složil.

Vzhledem k tomu, že se ti podařilo snížit hluk tiskárny dohromady o 115% můžeš být v klidu, máš ještě 15% rezervu, abys vůbec něco slyšel 😀

Posted : 01/06/2016 9:35 am
marek.hanzal
(@marek-hanzal)
Eminent Member
Topic starter answered:
Re: Hluk a sousedské vztahy

Tak jsem zvědav, jaký bude hluk (resp. pískání) s novými motorky.

V tomto případě budu tedy předpokládat, že co ložisek se týče, asi se s tím o moc více pohnout nedá (resp. aktuální stav je výsledek nějakého výzkumu/praxe).

Odolnější tyče snad potřebovat nebudu 😀 - co přesnosti se týče, to spíše hraje roli pro případ tisku, než hluku, ne? S tím naštěstí takový problém nemám.

Hluk jsem myslel s relativním posunem, tzn. prve o ~25% a pak z výsledku ještě ~90; a myslel jsem výsledné vibrace, které byly problém. Teď opravdu takřka není slyšet, až na to pískání, které mi leze fakt na nervy, protože sedím u počítače vedle :D.

Jediné, nad čím uvažuji je, zda ty antivibrační průšovinky nemůžou ovlivnit přesnost tisku na v případě vyšších objektů...? Zatím jsem problém nezaznamenal, ale celá tiskárna se občas houpe jako loď 😀 (nemyslím teď extrém).

Takže drobná rekapitulace: až postavím MK2, tak budu či nebudu řešit hlučnost / upgradovatelnost znovu, protože je tam halda změn...

Posted : 01/06/2016 10:03 am
Martin
(@martin-35)
Active Member
Re: Hluk a sousedské vztahy

Tak ja jsem na sousedske vztahy narazil po prvnich dnech tisku.Prijdu domu v 5 hodin a do 3 minut po zapnuti u nas zvonila sousedka a nadala manzelce ze ji to sere.Tak jsem koupil podlozku pod pracku obi a pritahla za zenou za tyden na zastavce.Tak jsem po prijezdu pritahl ja za ni a je klid.S podlozkou uz nemam hlucnou tiskarnu ale stale mam sousedku s prekvapive dobrym sluchem na 60 let veku...Ale podlozka opravdu pomohla na 50 procent.Nemejte tiskarnu na stole co nema jakkoliv zpevnenou desku.Potvrzuji velke rezonance a tudiz hluk co vytvori vibrace do desky stolku...

Posted : 01/06/2016 5:16 pm
Spony
(@spony)
New Member
Re: Hluk a sousedské vztahy

Ahoj,
tak radost z tisku na MK2 mi zkazil až včera soused...po dvou večerech tisknutí. Musím to začít aktivně řešit, protože jinde mít tiskárnu nemohu.
Bydlím v pokoji v cihlovém bytě, soused je hned vedle. Tiskárnu jsem měl postavenu na stole, po první stížnosti šla na koberec, po druhé stížnosti jsem ji už musel vypnout.
Napadlo mě následující řešení:
1) Zavřít tiskárnu do nějakého boxu, jehož stěny budu obloženy antihlukovými deskami (viz molitany na odhlučnění, cena cca 800 kč/m2). Problém by mohl být chlazení elektroniky
2) Již zde zmiňované řešení Průšových antivibračních nožiček...funguje i na MK2?
3)místo současných filců vyrobit nožičky s pomocí silentbloků.

Otázka je, jak moc vadí vibrace přenášené konstrukcí tiskárny do podložky, na které tiskárna stojí a dále, a jak moc vadí hluk a vibrace samotné tiskárny, který se přenáší rovnou vzduchem.

Posted : 01/06/2016 9:34 pm
marek.hanzal
(@marek-hanzal)
Eminent Member
Topic starter answered:
Re: Hluk a sousedské vztahy

Myslím si, že největší peklo jsou vibrace samotné tiskárny; hluk jako takový (větráčky, motorky) jsou snesitelné - spát bych vedle toho nechtěl, ale není do vedlejší místnosti slyšet není.

Problém např. byl, když jsem tiskárnu položil na plovoucí podlahu :D. To pak je jak 20 různě vibrujících telefonů.

Podle obrázků by ty antivibrační nožičky měly jít i na nového průšu (nicméně jejich tisk a otestování je pár drobných a netrvají tak dlouho, cca 1 hod).

Vidím to tak, že nejdůležitější je dostat tiskárnu z povrchu, protože jinak jsou vibrace moc silné; ještě jsem uvažoval, že koupím nějaký trojnohý stojánek na kytku a tiskárnu položím na něj :D.

Posted : 01/06/2016 9:40 pm
Jiri Lorencik
(@jiri-lorencik)
Estimable Member
Re: Hluk a sousedské vztahy

Já vám tedy nevím, mám pod tiskárnu podložku, ale jediné, co slyším po bytě jsou motory. A ty slyším při rychlých přejezdech. Pokud mám rychlý tisk, tak ji prostě slyším, slyším ji i v jiném pokoji (zakrytoval jsem ji, ale nakonec jsem sundal pryč víko, na můj vkus byl motor od filamentu moc horký).
Zatím na mě po pár týdnech tisku nikdo nenaběhl, pevně doufám, že přes podlahu to nejde slyšet. Každopádně pokud by byly stížnosti, zpomalím tisk. Podle mě to dost vyřeší (pokud tisknu něco menšího, kde kvůli teplotě atd. se tiskne pomaleji, tak ji vůbec neslyším, slyším jen hukot větráku)

Posted : 01/06/2016 9:53 pm
Mirek Jedlička
(@mirek-jedlicka)
Eminent Member
Re: Hluk a sousedské vztahy

Vystřašený tímto vláknem jsem začal řešit hluk ještě dřív než se ozvou sousedi. Vytisknul jsem 4 duté z horní strany otevřené kvádry, vyplnil silikonem, zarovnal špachtlí s horní hranou kvádru a na tuto silikonovou plochu nalepil podložky. Na nich pak sedí tiskárna, viz foto. Od té doby se jakékoliv rezonance nepřenášejí na stůl a nejvíc je slyšet jen hluk větráčků. To je naprostá pohoda. Měl jsem trochu strach, aby posazení na silikonovou vrstvu nevlivnilo rovinu posazení tiskárny. Originál návod doporučuje posazení na ideálně rovnou podložku. Tisknu na tom týden a bez problémů.

Posted : 26/06/2016 8:44 pm
Cipis
(@cipis)
Member
Re: Hluk a sousedské vztahy

právě zkouším plastová ložiska IGUS na ose Y (v kombinaci s kalenými tyčemi, které jsem si vypůjčil z MK1). První poznatek, drnčení podložky je pryč. Uvidíme, jestli budou i nějaké negativní stránky :-). Posun jde každopádně lehce a plynule.

http://www.igus.cz/wpck/12157/Motek14_N14_6_3_Vollkunststofflager?C=CZ&L=cs

Posted : 29/06/2016 9:22 pm
Jiri Lorencik
(@jiri-lorencik)
Estimable Member
Re: Hluk a sousedské vztahy

zrovna řeším to samé, v ložiscích u podložky je vůle, když je rychlá změna směru, tak to vyloženě mlátí... kolik stojí prosím tě daná ložiska? nenašel jsem nikde cenu, jaká je případně dodací doba? diky za odpovědi

Posted : 30/06/2016 10:20 am
Cipis
(@cipis)
Member
Re: Hluk a sousedské vztahy

Já už je mám delší dobu, objednával jsem od někoho z Německa. Dají se koupit v ČR na www.igus.cz, myslím, že cena vychází cca 100Kč na jedno. Mají hodně modelů a dá se i koupit od nich filament a ložiska si vytisknout vlastními silami. Nevím jaký je rozdíl v ceně, ale bylo by lepší koupit tu variantu, co má pevné kovové pouzdro. Ty moje jsou poměrně tvrdé, ale nějaké extrémní utažení zip páskami by nebylo dobré. Správně by tyto ložiska měly být pevně v pouzdru, zmenší se pak i vůle.

Jinak doporučuju nejdřív kouknout sem:

Posted : 30/06/2016 8:11 pm
NFIX
 NFIX
(@nfix)
Estimable Member
Re: Hluk a sousedské vztahy

Godric - právě jsem objednal z ebay (Německo) s dodáním do týdne za 440 Kč 8 ks.
Myslím, že bohatě bude stačit 6 ks na Y a X ale já našel jen sadu po 8.

http://www.nfixandcandice.com
Posted : 04/07/2016 10:25 pm
3dm
 3dm
(@3dm)
Eminent Member
Re: Hluk a sousedské vztahy

Výborné téma na zlepšení rodinných a sousedských vztahů.
Rodinna je sice zatím tolerantní a sousedé daleko, ale někdy to tak i tak ruší pokud to proniká z garáže přes 40cm nosnou zeď domu
a do druhého patra přes železobeton stropy.

Bylo by super pokud by někdo shrnul ty ložiska, to je největší problém.
Ano je to kravál, pořád jsem si myslel, že jsem nějak blbě sestavil prvního Prušu i3+lcd a pak i
up grade na MK2. Už nevím čím to mazat. Ta tiskárna se má olejově líp než mé modely i auto.

Částečně pomohl malý pevný tůl s masivní dřevěnou deskou (5cm ponkového dřeva).

Mohu zkusit experimentálně přispět nějakými podložkami, dělám rekreačně lité silikony a mám přístup k nějakému tomu starému řemeslnému knowhow.

Posted : 05/07/2016 10:02 pm
Jiri Lorencik
(@jiri-lorencik)
Estimable Member
Re: Hluk a sousedské vztahy

Osobně mě dělá největší randál osa Y. Budu řešit ložiskama, podpora mě poradila, ať zkusím opravit rozteč osy Y (že se kvůli tomu ložisko hýbe). Nápad to nebyl špatný, ale nastavil jsem rozteč max, co povolili otvory v rámu a stejně dělá osa Y kravál... ona je totiž sranda, že s podložkou jde stále trochu hýbat a při těch rychlých změnách to prostě "bouchá". Zkusím nejprve nová ložiska. Pokud nebude změna radikálně lepší, jdu do těch plastových. Celkově je ale tiskárna tišší než MKI, dělá mě randál už fakt jen osa Y a hýbání podložky... (MKI jsem v noci slyšel přes zdi, u MKII to není, jen to bouchání je otravné, ale neprostupuje přes zdi, asi lepší frekvence hluku 🙂 )

Posted : 07/07/2016 2:20 pm
Page 1 / 3
Share: