Notifications
Clear all

Tisk víček na kávové kelímky  

  RSS
katerina.lenochova
(@katerina-lenochova)
New Member
Tisk víček na kávové kelímky

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli existuje nějaký filament, který se bude hodit na tisk víček na znovupoužitelné kávové kelímky. Jednalo by se o sériovou výrobu. Ptám se jako naprostý laik, možná je tisk takového artiklu na 3d tiskárně blbost. Máte s tím prosím někdo zkušenosti či dokážete poradit, jestli je tento nápad vůbec reálný?

Posted : 11/06/2020 9:15 pm
Zoltan
(@zoltan)
Member Moderator
RE: Tisk víček na kávové kelímky

Zdravim,

Nejsem si jist že 3d tisk je pro sériovou výrobu nejvhodnější trvalo by to mnohem déle a cena na 1 kus by byla asi hodně vysoká, teda pokud by se nejednalo o sérii třeba  50-ti kusu. Pro její přípravu určitě super - rychly prototyping, jak by kelímek měl vypadat a pro přípravu formy pro sériové vstřikování 

 

even an old man can learn new things 🙂
Standard I3 mk3s, MMU2S, Prusa Enclosure, Fusion 360, PrusaSlicer, Windows 10
PRUSA MINI+ Prusalink + Prusa Connect

Posted : 21/06/2020 8:07 pm
JohnDoe liked
JohnDoe
(@johndoe-5)
Active Member
RE: Tisk víček na kávové kelímky

seriovou vyrobu na domaci 3d tiskarne si taky neumim predstavit, financne to muze davat smysl jenom u maleho mnozstvi... 

Posted : 07/07/2020 5:26 pm
Milos V.
(@milos-v)
Prominent Member
RE: Tisk víček na kávové kelímky

Pokud se tu bavíme o sériích o pár jednotek/desítek kusů, pak si naopak myslím, že to není vůbec špatné. Například toto víčko na plechovku vyjde cca na 7 Kč. A to je možná zbytečně tlusté, takže by to šlo určitě srazit pod 5.

https://www.prusaprinters.org/cs/prints/11132-bonduelle-can-lid

Materiál je PETG, vydrží a je celkem pružný. Rovněž se běžně používá s potravinami.

Ale to je právě ten zádrhel. Použití tištěných věcí pro styk s potravinami není úplně ideální. Ten samotný výtisk nijak škodlivý není, jenže je velmi porézní. Při opakovaném používání se v pórech 3D výtisku mohou začít zabydlovat bakterie či plísně. Pro domácí použití si to asi každý ohlídá, pokud by se ale mělo jednat o prodej, tam už bych se asi různých hygienických norem bál. Tisknul jsem víčko na láhev na pití do školy (originál děti odrovnaly) a to bez každodenního vydrbání rejžákem začalo plesnivět po 14 dnech.

Takže bych víčko spíše než opakované použití vyrobil spíše tenké a tvrdil že je pro jednorázové použití. Kolikrát si ho každý použije už je na něm.

Druhá věc je taky to, aby to těsnilo, protože takový vylitý kafe....

Posted : 07/07/2020 8:50 pm
Share: