Notifications
Clear all

První vrstva není zcela rovná  

Page 2 / 2
  RSS
Kopr
 Kopr
(@kopr)
Member
Topic starter answered:
RE: První vrstva není zcela rovná

OK díky za názory. Nakonec jsem dospěl ke stejnému závěru, že pokud bych požadoval hladký (jednolitý) povrch na pohled musím ještě provést nějakou postprodukci (nástřik).

Na omak je to hladké, kromě pohybu nehtem kolmo na dráhu trysky (tam jsou drobné rýhy znát - slyšet)

Beru to tedy jako uzavřenou věc, že na jednolitou vrstvu není 3D tisk ještě úplně 100% připravený a ono možná ani nikdy nebude, to by se musela plocha vylít najednou aby vznikla slitá vrstva)

Posted : 28/09/2020 9:16 pm
Zdenda-ZN
(@zdenda-zn)
Estimable Member
RE: První vrstva není zcela rovná

Ahoj. Tak trochu nesouhlasím s tvrzením, že  současný 3D tisk ještě není připraven na jednolitou vrstvu. Ano v případě, že vynecháme SLA tiskárny. Jinak moje první MK3 uměla tisknout první vrstvu na hladké podložce tak, že to bylo na 99% jednolité. Bohužel jsem udělal tu blbost, že jsem ji prodal a koupil MK3S. S touhle mám od začátku doposud jen trápení. Už jsem to popisoval dřív, takže se k tomu nebudu vracet. Každopádně z části pomohla samodomo úprava. Teď po roce a něco, už vím přesně v které části podložky musím tisknout, když chci mít hladký povrch v první vrstvě a i tak to není ono. Bohužel pro tyhle účely můžu využívat jen levou polovinu podložky.

Posted : 30/10/2020 6:12 pm
Borek
(@borek)
New Member
RE: První vrstva není zcela rovná

Zdravím,

mám asi týden MK3S a problém s první vrstvou řeším také. Dostal jsem se ze stavu, kdy mi první vrstva jen "dopadla" na desku a při tisku se mi model odlepil až po situaci, kdy mi model drží po celé ploše a vrstva je zcela hladká. Hrál jsem si s nastavením osy Z v Kalibraci první vrstvy. Čím je tryska výš, tím spíše se vytvoří jednotlivé stringy vytlačeného filamentu a nedojde k jejich "stlačení" dohromady. No a to udělá ony vroubky, které jsou cítit nehtem. Když jsem se díval na trysku (kolik místa mám k desce při testu 9 bodů před tiskem, tak se mi zdála moc vysoko). Tak jsem asi 10x opakoval kalibraci první vrstvy a snížil jsem osu Z asi o 0,55 mm a najednou tisknutý filament držel všude a přitom se mi vyhladil i povrch první vrstvy.

Jen mám pocit, že v ose Z mám rozhozenou výšku obou motorů. Řekl bych, že při pohledu od displeje mám vlevo výšku v ose Z výš než vpravo. Budou to jen nějaké setiny milimetru, ale přilepená první vrstva je na levé straně modelu přeci jen o něco "hrubší".

Dá se nějak doladit výška Z na každém motoru zvlášť?

díky za radu Borek

Posted : 08/11/2020 6:01 pm
Zdenda-ZN
(@zdenda-zn)
Estimable Member
RE: První vrstva není zcela rovná

Určitě lze. Já jsem to dělal takto :

Při vypnuté tiskárně jsem nastavil výšku hlavy v každém rohu přes měrku. Tzn.: Hlava vepředu vlevo, zavitovkou točit tak, aby byla vůle na tu měrku. To stejné vepředu na pravé straně a pro kontrolu projet celou dráhu (všech 9 bodu MBL), jestli tryska někde nechytá o podložku. Pokud bude tryska v nějaké pozici na nižší, nebo vyšší pozici než na přední levé a pravé straně, pak je to problém a nezbývá než ladit pomocí podložek, případně zkusit rozebrat pavouka a "nějak" se to pokusit nahnat... Až bude toto v ideální rovině, pak teprve provést kalibraci. Ona ještě trochu pomůže korekce podložky v menu, ale to je šílená laborace...

Posted : 09/11/2020 1:01 pm
Borek
(@borek)
New Member
RE: První vrstva není zcela rovná

@zdenda-zn

díky za tip. Zkusím to a až se mi to podaří, dám vědět. Právě jsem dotiskl náhradní nožičku ke klávesnici a dělal jsem držák na prodlužku (tedy na blok zásuvek) a tiskl jsem vše v pravé části podložky a dobré. Nic se neodlouplo a tisk skončil úspěšně. 😎 

 

 

Posted : 09/11/2020 1:24 pm
Page 2 / 2
Share: