Notifications
Clear all

filament na cívce - zaseknutí  

Page 2 / 2
  RSS
alarmba
(@alarmba)
Estimable Member
RE: filament na cívce - zaseknutí

Pozeral som ,čo je tá finda. Je to guličkou ovládaný spinač. Znamená to, že ak by si urobil snímanie napnutia a signál s findy dal do série so spinačom, tak ak je pod guličkou material a ťah je vyhovujúci, tlačiareň tlačí. Ak  sa filament minie, zapracuje gulička a dá signál elektronike. Ak sa príliš napne filament, tak pod guličkou sice je, ale obvod by sa prerušil "vypinačom napnutia" a bol by to ten istý signál pre elektroniku, ako keby sa minul filamemnt.

Inak, s mechanikou čo mám ja bolo trochu trápenia. Bolo treba nájsť taký priestor ,aby sa filament nezalomil, aby sa moc nezmenila výška tlače, laboroval som s dlžkou páky a skoro so všetkým.

 

Ale stálo to za to, zapnem tlačiereň. urobím prvú vrstvu, aj to niekedy nie celú a odchádzam. Ak niečo bude chcieť od mňa, nech zapípa 😀 

Prusa i3 MK3S

Posted : 07/04/2021 12:08 pm
Kalimero
(@kalimero)
Reputable Member
RE: filament na cívce - zaseknutí

Chce to filament vést přes kladku na rameni s pružinou, při napnutí filamentu se kladka vychýlí a sepne mikrospínač, zapojený to stejného obvodu, jako detektor konce filamentu.

Nejsem zaměstnancem Prusa Research.

Posted : 07/04/2021 1:41 pm
alarmba
(@alarmba)
Estimable Member
RE: filament na cívce - zaseknutí

Presne takto to mám urobené, ale bude musieť asi urobiť nezavislých 5 snimačov.

Prusa i3 MK3S

Posted : 07/04/2021 6:08 pm
alarmba
(@alarmba)
Estimable Member
RE: filament na cívce - zaseknutí

Včera začala pískať tlačiareň.

dobehol som, tryska stojí v predu. Asi som zabudol dať jednofarebnú tlač, lebo písalo, že mám vymniť filament...nezoplo mi to v mozgu. Vysunul som filament, zasunul a odišiel. O 5 minut píska tlačiareň... znova to isté, ale tento krát mi to došlo. Mechanizmus zafungoval a bol prekrížený filament.

Čo z toho vyplýva? Že manželka sa naučí piskať ako tlačiareň, lebo keď vola na mňa ,tak nepočujem, keď zapíska tlačiareň, klusám...

Prusa i3 MK3S

Posted : 28/04/2021 12:03 pm
alarmba
(@alarmba)
Estimable Member
RE: filament na cívce - zaseknutí

Ako som už písal, tlačím 4-farebné krabičky. Urobil som si aj vypínanie tlačiarne v prípade prekríženia filamentu, ten funguje perfektne (link je hore). Opäť sa mi ale stalo, že tlačiareň zapískala, ja som dobehol, pozrel, aká farba filamentu nasleduje, vymenil...a to bola chyba. Zasekol sa filament, tlačiareň nerozlišuje, či treba meniť filament, alebo je zaseknutý. A tým pádom mi okienko na priesvitný filament vyplnilo čiernou. Skoro ma kleplo, lebo len prvé dve vrstvy sú 4-farebné, potom je čierna a stalo sa mi to skoro na konci druhej vrstvy. Preto som vymyslel, že potrebujem rozlíšiť, čo sa stalo. A idem to realizovať. Spinač, ktorý prepojil čidlo prítomnosti filamentu odpojim, a do spínača pustím 12v. Ak spinač zopne, tak zopne relé, to jedným okruhom zopne spínač na prítomnosť filamentu, a druhým okruhom pusti 12V do druhého rele, ktoré bude zapojené ako "samonasieracie relé", ak zopne, tak zostane zopnuté až do resetu tlačítkom. A dám tam červenú blikajucu ledku. Konečne rozdelím hlašku na dve rôzne vetvy. Ak tlačiareň zastane na boku a vypíše vymente filament a súčastne bude blikať červená ledka, tak budem vedieť, že nechce vymeniť filament, ale je zaseknutý filament. 

Prusa i3 MK3S

Posted : 03/11/2021 11:16 am
alarmba
(@alarmba)
Estimable Member
RE: filament na cívce - zaseknutí

Vyriešené...

https://www.prusaprinters.org/prints/85326-eliminacia-prekrizenia-vlakna-upgrade

Prusa i3 MK3S

Posted : 06/11/2021 3:46 pm
Zoltan
(@zoltan)
Member Moderator
RE: filament na cívce - zaseknutí

 

Posted by: @jan-petrus

@milos-v

Problém je s MMU2, tam se vysouvá filament automaticky a nic s tím neuděláte.

Zkus použít filament buffer, ten je právě k tomu. 

even an old man can learn new things 🙂
Standard I3 mk3s, MMU2S, Prusa Enclosure, Fusion 360, PrusaSlicer, Windows 10
PRUSA MINI+ Prusalink + Prusa Connect

Posted : 07/11/2021 5:00 pm
Page 2 / 2
Share: