Notifications
Clear all

cvakání extruderu při rektrakci  

  RSS
Jarda D
(@jarda-d)
Estimable Member
cvakání extruderu při rektrakci

Ahoj, při tisku tryskou 0,6 mm, mi tiskárna při retrakcích dost cvaká (nejspíš bondtech). Dělá to tak u PET-G, CPE HG100 a PLA (jiné materiály jsem 0,6kou netiskl). Nemá to vliv na výtisk, u ostatních trysek je to OK, tak jsem to neřešil ale už mě to štve..Nápad, co změnit?

Posted : 16/10/2019 12:47 pm
Milos V.
(@milos-v)
Prominent Member
RE: cvakání extruderu při rektrakci

Většinou cvaká když se snaží podávat filament, ale nejde to. Tzn. bývá někde ucpaná nebo špatně průchodná. Ale pokud ti to jiné trysky nedělají, znamená to, že jsi trysky měnil a to by sis asi všiml, že je ucpaná. Tak mě napadá, že by to prostě nestačilo tavit, přeci jen 0,6mm tryskou toho proteče trochu víc než normální. Zkoušel jsi zvýšit teplotu nebo snížit rychlost?

Ještě píšeš, že při retrakcích. Vypozoroval jsi, že to je opravdu při retrakci? Nebo to dělá, když tam je hodně retrakcí ale fyzicky to může klidně cvakat při extrakci?

A poslední nápad, podívej se na osičku co drží jedno z ozubených koleček bondtechu v idler door. Někdy se stane, že vypadne jedna strana z toho plastovýho dílu a to přítlačný kolečko má vůli. Ta osička je celkem krátká.

Miloš

Posted : 16/10/2019 3:32 pm
Jarda D
(@jarda-d)
Estimable Member
Topic starter answered:
RE: cvakání extruderu při rektrakci

zkoušel jsem hýbat s teplotou +/- 5°C, zkusím víc a zrovna snížím rychlost. Kdyby to bylo přicpané, netisklo by to dobře. Teď jedu menší sérii z PET-G, už tam je vytisknutý úspěšně tak 80 hodin tisku. Přikládám video

Attachment removed
This post was modified 5 years ago by Jarda D
Posted : 16/10/2019 3:39 pm
Milos V.
(@milos-v)
Prominent Member
RE: cvakání extruderu při rektrakci

Mně se přicpaná tryska projevuje přeskakováním extrudéru hlavně při tiskách, kde je hodně retrakcí. Taky to někdy cvaká při tisku tý úvodní linky, kde to tlačí velké množství filementu. Mám to takový varovný signál, že je třeba čistit. Vyšší teplota krátkodobě pomáhá. Ale u PET to způsobuje nehezké stringování. 

Posted : 16/10/2019 7:16 pm
Pavel Riedl
(@pavel-riedl)
Estimable Member
RE: cvakání extruderu při rektrakci

U první vrstvy mi to cvakalo, když jsem měl pohnutou PINDU a rozhodila se mi kalibrace tak, že jsem měl trysku příliš nízko... a filament neměl prakticky kudy vytékat.

Prusa MK4, Rack aka Closed box, Fusion 360, PrusaSlicer, Windoows 11

Posted : 14/11/2019 7:21 pm
Share: