Notifications
Clear all

Výměna ložisek a tyčí  

Page 2 / 2
  RSS
Mixam
(@mixam)
New Member
RE

Vyměnil jsem vytištěné díly pro uložení hlazených tyčí a dal nové tyče i ložiska. Co se týká utažení šroubů v extruderu pro uchycení ložiska, to zůstalo +- totožné, přetažené to dle mně nebylo. Každopádně když jsem usazoval ložiska nová, všiml jsem si horšího povrchu dosedací plochy, který mi při dřívější montáži unikl. Malé výstupky na struktuře jsem zabrousil (ložiska tak seděla o něco lépe, celou plochou) a po složení jsem docílil i tolerance tyčí 0,2mm. Za 5 měsíců následného provozu bez dalších potíží. Teď z jiného soudku, nemohu a nechci hodnotit ony původní 0,4mm (při aplikaci u tiskáren zkušenosti nemám), ale jelikož pracuji jako strojní konstruktér, tak mám již nějaké zkušenosti v naší aplikaci ložisek na stroji. Co se týká častého chodu s podobnými ložiskami misumi, tak i tolerance 0,4mm, by u nás byl již problém k řešení, jak ukázal provoz.

Posted : 18/10/2021 11:20 pm
Beny44
(@beny44)
Active Member
RE: Výměna ložisek a tyčí

Ahoj komunito,

jelikož jsem čekatel na dodání i3 se zájmem si prohlížím možné úpravy stock sestavení. Narazil jsem i na tyto příspěvky o ložiscích.

Ptám se tedy, má smysl se zajímat o jejich nahrazení ložisky jiné značky, např. zde uváděné SKF popřípadě i výměny vodících tyčí.

O správném promazání před sestavením jsem si něco již přečetl a i jsem našel jakýsi test srovnání mazacích tuků.

Děkuji za případné reakce

Posted : 10/12/2021 11:36 am
Zdenda-ZN
(@zdenda-zn)
Estimable Member
RE: Výměna ložisek a tyčí

To: Beny44

Tyče určitě nahrazovat nemusíš. Ložiska u těch bych už přemýšlel o náhradě. Ovšem netuším, jestli kluci od Průši už sami neuznali, že je čas "upgradovat" na něco lepšího, protože tiskárnu mám už 2roky a 3měs. Já vyměnil všechny za originál IGUS LM8UU, ale zjistil jsem, že taky nejsou nesmrtelná, takže mě čeká jejich výměna. Hlavně na bedu, tam už mají dost velkou vůli.

Posted : 10/12/2021 12:48 pm
Beny44
(@beny44)
Active Member
RE: Výměna ložisek a tyčí

Dekuji za reakci.

A nestálo by to teda celé předělat na lineární vedení od Hiwinu?

Posted : 10/12/2021 1:12 pm
Zdenda-ZN
(@zdenda-zn)
Estimable Member
RE:

No nápad to není špatnej. Každopádně by se musela kompletně předělat koncepce uchycení pavouka a netuším jak moc jste závislý na výšce tisku, protože to by byl další problém. Uberete si když ne pár centimetrů, tak milimetrů určitě v závislosti na průměru/výšce použité ližiny. A ještě vyvstane otázka, jak moc bude bed v rovině a jestli nebudou pojezdy něčemu (nebo něco jim) vadit v cestě.

This post was modified 2 years ago by Zdenda-ZN
Posted : 10/12/2021 1:59 pm
Beny44
(@beny44)
Active Member
RE: Výměna ložisek a tyčí

Tento mod už jsem viděl, bed myslím byla zvedlá o 50mm, ale byly i jiné úpravy, kde to bylo snad jako s tyčemi.

Co jsem ale zaregistroval bývá problém spíše na Y ose, kdy se pravděpodobně ložska (respektive mazivo) "ničí" v důsledku tepla od extruderu. Nestálo by zde vyměnit mazivo za odolnější teplotě?

Posted : 10/12/2021 2:04 pm
Beny44
(@beny44)
Active Member
RE: Výměna ložisek a tyčí

Tady o tom nějaké informace i s výtisky https://www.prusaprinters.org/cs/prints/16838-prusa-mk3-mk3s-mk3s-x-axis-linear-rail-guide-upgra

 

Posted : 10/12/2021 2:06 pm
Page 2 / 2
Share: