Notifications
Clear all

Výměna ložisek a tyčí  

Page 1 / 2
  RSS
Ondrowicz
(@ondrowicz)
Eminent Member
Výměna ložisek a tyčí

Tiskárnu MK3S mám asi půl roku, poslední týdny na ní tisknu docela dost, skoro non-stop. Bohužel jsem na úplném začátku při montáži neudělal doporučované vyčištění a namazání ložisek doporučovaným mazivem (že je lepší tohle provést jsem se dozvěděl až po sestavení), použil jsem ložiska v původním stavu a dále mazal jen troškou oleje na šicí stroje (taky tím, že se mi pak už nechtělo fungující tiskárnu rozmontovávat). Ovšem poslední dobou se mi zdálo, že osa X a Y nechodí úplně dokonale hladce a dnes jsem objevil na jedné z tyčí osy X celkem znatelnou rýhu. Takže se chystám na generálku tiskárny a preventivní výměnu všech tyčí a ložisek.

Ložiska i tyče chci objednat originální od Průši, zároveň objednám jeden z doporučených mazacích přípravků, GLEIT-µ HF 400 nebo Mogul LV 2-EP. Před montáží chci ložiska vyprat v technickém benzínu a po vysušení důkladně zevnitř namazat.

Co se týká osy Y, je to asi celkem jasné, demontáž je docela jednoduchá a rychlá. U osy X (případně Z) bude třeba, pokud se nepletu, vypojit veškerou kabeláž extruderu, rozmotat pásku obalující svazek kabelů a extruder z osy X úplně demontovat, poté odmontovat horní plastové kryty osy Z a osu X tudy vyjmout, je to tak?

Vzpomínám si taky, že při sestavování osy X bylo dost obtížné natlačit ložiska do plastových dílů a ještě těžší bylo nacpat do nich hlazené tyče osy X, musel jsem vyvinout opravdu velkou sílu a jednu chvíli pochyboval, že se mi tyče podaří zasunout jak bylo předepsáno. Je to normální? Přemýšlím, zda si pro tyto účely radši nevytisknu tyto díly znova, případně zda v těchto případech není lepší díry lehce rozšířit, aby sestavování šlo lépe.

Díky za jakoukoli radu!

Posted : 04/04/2020 3:13 pm
vladimir.s11
(@vladimir-s11)
Estimable Member
RE: Výměna ložisek a tyčí

To mazivo mají i u Mountfield. Objednávat nové tyče a ložiska je asi brzo.První pomoc je velmi lehce použít mazivo.  Osu X můžeš demontovat tak, že povolíš na pravé straně  krokový motor, ručně jej vytočíš až spadne dolů. Odmontuješ pravý horní úchyt svislé tyče. Tím uvolníš pravou tyč osy Z. Tu vysuneš a později namažeš. Tím můžeš vysunout směrem vpravo vedení osy X. Postupně vyděláš po jedné tyče osy X. Namažeš a zasuneš zpět. Potom namažeš tyč osy Z a zasuneš zpět. Po zpětném smontování demontuješ i levý horní úchyt osy Z. Vytáhneš levou tyč osy Z . Namažeš a smontuješ zpět. Pro osu Y demontuj bed. Kabel nemusíš odpojovat, celou bed dej jenom bokem. Demontuj přední držáky tyčí a lehce je přizvedni. Tyče pak jednu po druhé můžeš vytáhnout.

Posted : 04/04/2020 7:50 pm
Ondrowicz
(@ondrowicz)
Eminent Member
Topic starter answered:
RE: Výměna ložisek a tyčí

Díky moc za radu, tato možnost demontáže mě nenapadla. Akorát nevím, zda to v mém případě bude vhodný postup, protože ta osa X (tyče do bočních plastů) šla sestavit fakt hodně těžce, takže se obávám, že to popsaným způsobem nerozmontuju bez poškození okolních částí. A taky se obávám, že se té výměně nevyhnu, včera jsem se na ten škrábanec znovu podíval, je někde uprostřed horní tyče osy X a je hodně hluboký.

Posted : 05/04/2020 7:19 am
vladimir.s11
(@vladimir-s11)
Estimable Member
RE: Výměna ložisek a tyčí

Dělal jsem to, po dlouhé době provozu jsem mazal ložisky a současně i měnil tištěné vodítka osy X. Musíš postupovat opatrně. Pokud si netroufáš, nechoď na to.  Ta odřená tyč se dá dát tam kde je jen jedno ložisko a pootočit aby kuličky chodily po jiné dráze. A když se rozhodneš tyče a ložiska měnit můžeš použít obdobný postup.

Posted : 05/04/2020 7:52 am
Ondrowicz
(@ondrowicz)
Eminent Member
Topic starter answered:
RE: Výměna ložisek a tyčí

Popsaný způsob je určitě super řešení, jak vyndat osu X, tato cesta mě nenapadla. Akorát jak jsem zmiňoval, vzhledem k tomu, jak jsem tu osu musel lisoval k sobě, asi půjdu v mém případě cestou demontáže extruderu a vytažení prázdné osy X vrchem. Už si ale tisknu nové boční díly osy X a doufám, že tam ložiska osy Z a vodící tyče osy X půjdou trochu lehčeji a pro budoucí servis budu moct používat popsaný způsob demontáže bez nutnosti odmontování extruderu.

Posted : 05/04/2020 8:48 pm
Michael Pine
(@michael-pine)
New Member
RE: Výměna ložisek a tyčí

Jak popisuješ, při montáži osy X, mi vodící tyče šli zastrčit hodně ztuha do tištěného dílu. Také jsem mazal ložiska a tak jsem si pro jistotu tyto díly osy X vytiskl, ale nebyli potřeba. Demontáž byla mnohem snazší než montáž.

Co se týče drážky v ose X. Také se mi objevila drážka na tyči a napsal jsem na support a v rámci záruky mi zaslali nové ložiska a komplet tyče. 

Jak dopadla tvoje údržba tiskárny? 😀 

Posted : 26/04/2020 1:43 pm
Ondrowicz
(@ondrowicz)
Eminent Member
Topic starter answered:
RE: Výměna ložisek a tyčí

@michaelpine

Já si komplet sadu ložisek a tyčí objednal, vůbec mě nenapadlo psát na support, ale jak to vypadá, udělal jsi dobře.

Všechno teď mám doma připraveno, vytiskl jsem si i náhradní díly na osu X a další doplňky (např. alternativní držáky na ložiska osy Y, přípravek pro mazání vnitřku ložisek), teď už jen plánuju kdy se do toho všeho pustím. Dnes to asi zahájím koupelí nových ložisek v petroleji, abych je očistil před aplikací mazacího přípravku (dle doporučení Mogul LV2-EP). Pak se pustím do osy Y, abych ověřil, že ta přestavba osy Y bude OK a tiskárna bude zkalibrovatelná, až pak se pustím do osy X.

Mimochodem, jak jsi prováděl tu výměnu na ose X, tak jak to tu popsal vladimir-s11, nebo cestou přes odpojení extruderu?

Posted : 26/04/2020 3:29 pm
Michael Pine
(@michael-pine)
New Member
RE: Výměna ložisek a tyčí

@ondrowicz

Určitě jim dodatečně napiš ... postupoval si podle návodu a v rámci záruky by ti to měli uznat. Materiál z kterého je tiskárna dělaná, by měl přeci něco vydržet. A v návodu mají jasně napsáno, že přibalená ložiska se při montáži nemají mazat.

Co se týče toho rozebrání. Šel jsem do toho po hlavě, to znamená, že jsem nechtěl jít tou cestou rozdělávat celý extruder, takže jsem také povolil motor osy Z, vyndal jsem hlazené tyče osy Z a celou osu X jsem vyzvedl nahoru a vytočil ji z trapézových šroubů. Jde to pěkně naprd, protože kabeláž úplně nahoře narazí do rámu, ale tím že si odšroubuješ motory osy Z, ti to půjde lépe, bez toho abys rozdělával kabeláž na extruderu. 

Opravdu se toho neboj, jen buď hodně opatrný a podaří se ti to i bez té kabeláže. 😉 

Škoda, že nikde není ofiko návod jak to nejjednodušeji rozdělat, ale věřím, že každý si to stejně udělá podle svého.

Hodně zdaru při opravě.

Posted : 26/04/2020 7:28 pm
Ondrowicz
(@ondrowicz)
Eminent Member
Topic starter answered:
RE: Výměna ložisek a tyčí

Jo, už jsem tam napsal a mimo jiné doporučil, ať tu problematiku mazání ložisek dají do návodu ke stavbě. Uvidím, co mi napíšou.

Návod na výměnu ložisek nebo tyčí by se určitě hodil, vzhledem k tomu, že tato operace čeká dříve či později každého.

Ještě uvidím, jakou cestou se do toho pustím, v každém případě půjdu napřed do té osy Y.

 

Posted : 26/04/2020 8:07 pm
Ondrowicz
(@ondrowicz)
Eminent Member
Topic starter answered:
RE: Výměna ložisek a tyčí

Tak jen pro info - dnes jsem provedl kompletní údržbu, spočívající ve výměně všech tyčí a ložisek. Nová ložiska jsem umyl v petroleji a po oschnutí jsem do nich natlačil mazivo (doporučený Mogul LV2-EP) pomocí vytištěného aplikátoru (stáhl jsem model z thingiverse, který měl závit na tubu nějakého jiného maziva, lehce jsem ho upravil pro připojení k běžné injekční stříkačce).

V prvním kroku jsem provedl self-test a XYZ kalibraci, jen pro ubezpečení, že výchozí systém je OK.

Pak vyměnil osu Y, při té příležitosti jsem nahradil "U" držáky ložisek alternativními tištěnými držáky. Po smontování jsem opět provedl self-test a XYZ kalibraci, vše OK.

Pak jsem postoupil na osu X a Z, nakonec jsem šel mým původně plánovaným postupem, tj. odpojením kabelů vedoucích z extruderu, demontáží celého extruderu z osy X a vytažením osy X nahoru. Musím dát za pravdu všem, co mi zde radili - demontáž tyčí osy X a následná montáž šla neporovnatelně lehčeji v porovnání s původní montáží. Teď už věřím, že v případně nutnosti aplikace maziva do ložisek by byl schůdný způsob bez demontáže extruderu, odmontováním motorů osy Z a opatrným vysunutím tyčí z ložisek.

Po smontování a zapojení všeho zpět jsem opět provedl self-test a XYZ kalibraci. Vše proběhlo v pořádku, pomalu začínám odbourávat hrůzu z XYZ kalibrace (kdysi po úvodní montáži jsem si s ní něco užil, kvůli nedotaženému šroubku na hnacím kolečku osy Y).

Nakonec jsem překalibroval první vrstvu u hladké i texturované podložky.

Celá práce mi zabrala pár hodin, na druhou stranu musím říct, že cesta demontáže extruderu nebyla tak složitá a pracná, jak jsem se obával.

P.S. Ještě bych dodal, že poškrabaná byla jen ta jedna tyč osy X. Z preventivních důvodů jsem vyhodil i obě příslušná ložiska. Zbytek starých tyčí a ložisek po očištění a namazání uložím, jako náhradní díly (zejména tyče, ložiska budu asi vždy kupovat nová).

This post was modified 4 years ago by Ondrowicz
Posted : 29/04/2020 2:30 pm
Soukupr liked
Ondrowicz
(@ondrowicz)
Eminent Member
Topic starter answered:
RE: Výměna ložisek a tyčí

Mimochodem, jaké používáte intervaly pro demontáž tyčí a nové namazání ložisek zevnitř (natlačení maziva dovnitř ložisek)? Od poslední velké údržby mám natisknuto tisíc hodin, tak přemýšlím, zda není čas.

Posted : 09/07/2020 4:00 pm
Zoltan
(@zoltan)
Member Moderator
RE: Výměna ložisek a tyčí

@vladimir-s11

díky moc za skvělý popis postupu demontáže osy X, pokud bys něměl nic proti tomu, doporučím PRUSA, aby ho dali na Help stránky  help.prusa3d.com a přidávám like.

even an old man can learn new things 🙂
Standard I3 mk3s, MMU2S, Prusa Enclosure, Fusion 360, PrusaSlicer, Windows 10
PRUSA MINI+ Prusalink + Prusa Connect

Posted : 12/07/2020 7:56 am
vladimir.s11
(@vladimir-s11)
Estimable Member
RE: Výměna ložisek a tyčí

@zoltan

Nemám. Ale pro jistotu ověřit, psal jsem to z hlavy a mohl jsem udělat chybu nebo něco opomenout.

Posted : 14/07/2020 11:09 pm
Zoltan
(@zoltan)
Member Moderator
RE: Výměna ložisek a tyčí

Ověřím, potřebuji také vyměnit nebo přimazat ložiska, nějak se poroučely po tištění covid štítů.

even an old man can learn new things 🙂
Standard I3 mk3s, MMU2S, Prusa Enclosure, Fusion 360, PrusaSlicer, Windows 10
PRUSA MINI+ Prusalink + Prusa Connect

Posted : 15/07/2020 8:24 am
Soukupr
(@soukupr)
Active Member
RE: Výměna ložisek a tyčí
Posted by: @ondrowicz

Tak jen pro info - dnes jsem provedl kompletní údržbu, spočívající ve výměně všech tyčí a ložisek. Nová ložiska jsem umyl v petroleji a po oschnutí jsem do nich natlačil mazivo (doporučený Mogul LV2-EP) pomocí vytištěného aplikátoru (stáhl jsem model z thingiverse, který měl závit na tubu nějakého jiného maziva, lehce jsem ho upravil pro připojení k běžné injekční stříkačce).

 

Protože mne čeká také nějaká ta údržba tak se směle zeptám - nepodělil by jste se o ten upravený model ? Eventuelně, když nic jiného, nebyl by odkaz alespoň na ten model z kterého jste vycházel ??

Posted : 24/11/2020 3:13 pm
Pavel Riedl
(@pavel-riedl)
Estimable Member
RE: Výměna ložisek a tyčí

Zlobilo mě 'selhání osy Y', takže jsem laboroval s napnutím řemene, pootočení tyčí, ložisky... výsledek stále stejný. Kolem souřadnice Y150 to 'někdy' selže i 10x v jedné vrstvě. Ale jindy vůbec. Kontroloval jsem kde co.

Takže jsem komplet vyměnil ložiska a tyče, oboje SKF, dodal nové držáky ložisek... a dělá to stále, opět kolem Y150. Možná jsou ty SKF těsnější a odstraněním jednoho problému jsem si vyrobil nový. Abych něco vytiskl, musel jsem zrušit detekci kolize. Nedělá mi to dobře na žaludek, ale co už...

No, ale pokud by někdo chtěl nějaká lepší ložiska a ryče, tak ložiska jsou SKF LBBR 8-LS a tyč SKF LJMA 8h6 x 330 ESSC1. (330 je délka pro osu Y, ostatní osy je to jiné). S poštovným to celé (3x ložisko + 2x tyč) vyšlo na 1450,-

Kupoval jsem zde: https://www.mateza.cz/e-shop/ , týpek je ochotný, ale počítejte s tím, že tyčky budou o kousek delší a budete si je muset zkrátit (já použil Dremel, pilka se nechytá), ale třeba se s ním domluvíte...

 

Prusa MK4, Rack aka Closed box, Fusion 360, PrusaSlicer, Windoows 11

Posted : 26/03/2021 3:48 pm
Mixam
(@mixam)
New Member
RE: Výměna ložisek a tyčí

Zdravím komunito, abych nezakládal další téma, tak to přidám sem.
Tiskárnu mám krátce, natisknuto cca 90h, přes to jsem už po druhé měnil 2 ložiska a horní tyč na ose X.
Na tyčy se udělají drážky a to už po 30h tisku, to je dost nepříjemné i když to kvalitu tisku zprvu neovlivní.
S podporou jsem to už dvakrát řešil a vyšli mi vstříct se zasláním nové tyče a ložisek, v obou případech.
Každopádně jsme nedošli k závěru čím je to způsobeno, mají to prověřovat.
Při mém proměření tiskárny mi vychází tolerance do 0,1mm a to i na nejdelších vzdálenostech, což je fajn.
Narazil jsem ale na jeden rozměr, který je naprosto mimo přijatelnou hodnotu.
Když měřím rozteč tyčí na ose X, tedy ty na kterých je upevněn extruder, s tím že je extruder u jedné nebo druhé strany, tak rozteč tyčí na středu je mimo o 0,4mm, to je na tyto lineární ložiska moc.
Uložení tyčí je na rozteči cca 44,96mm, střed je 44,56mm, ale proč?
Pokud najedu s extruderem na střed, tyče jsou roztažené na správnou rozteč.
Nezkoušel někdo tohle měřit? Docela by mě zajímalo, zda je to jen u mě nebo jestli to má více lidí stejně a přitom se jim s tyčema nic neděje.
Při přetrvávajícím problému přemýšlím nahradit ložiska kovová za ložiska plastová, která tyče nevymačkají, případně nahradit dvě ložiska jedním dlouhým.
V případě dlouhého kovového ložiska si ale nejsem v tomto případě jist zlepšením.
Dotažení šroubu na zadní straně, které se nesmí přehnat mam pečlivě s citem, tudíž tím si ložiska sám neníčím.
Jako další varianta mě napadlo použít tyče tvrdochromové, kde je místo zakaleného porchu s 52HRC povrch z tvrdochromu 66HRC.

Dodatek:
Prvně při sestavení tiskárny jsem postupoval podle návodu a ložiska nechal bez vlastního promazání.
Po druhé jsem ložiska promazal, ale nepomohlo to, po 30h jsem měl zase drážky.

Nějaké foto ZDE klíč pro odemčení: OSnB-d9Eng_MsEdYdsxPHg

Posted : 02/04/2021 8:45 am
Zoltan
(@zoltan)
Member Moderator
RE: Výměna ložisek a tyčí

někdy pomůže povoleni části, ktera stahuje loziska, trochu popojet rucne (pomalu !) extruderem na tycich a pak utahnout, aby si loziska sedla a prizpusobila se tycim.

pokud extruder ve stredni poloze nuti  zvysit nebo snizit roztec tyci, tak je neco spatneho v ulozeni tyci anebo vytistenych pouzdrech na tyce.

even an old man can learn new things 🙂
Standard I3 mk3s, MMU2S, Prusa Enclosure, Fusion 360, PrusaSlicer, Windows 10
PRUSA MINI+ Prusalink + Prusa Connect

Posted : 03/04/2021 11:27 am
Mixam
(@mixam)
New Member
RE: Výměna ložisek a tyčí

Ano, vypadá to na špatně vytištěné díly co s tiskárnou dorazily (x-end-motor a x-end-idler).

Pokud totiž tyče samostatně uchytím na rozteč, tak drží rozteč po celé délce, ale ve vytištěných dílech je díry nutí se prohnout.  Zároveň je tam znatelný odpor při rozebírání, jak tyče tlačí na strany děr. Nezbývá mi, než ještě objednat tyto díly nové a do doby než se to prohnutí vyřeší tiskárnu nepoužívat, protože by to opět vymačkalo tyč a poníčilo ložiska.

Posted : 03/04/2021 1:16 pm
Zdenda-ZN
(@zdenda-zn)
Estimable Member
Re:

No upřímně, na délce 220mm jsou 0,4mm zanedbatelný rozdíl. Problém bych viděl spíš na "přetaženém" uchycení ložiska v extruderu. Sice je v kovovém poudře, ale možnost deformace v tomto případě není nulová. Ja jsem všechna hned ze startu vyměnil za kluzná originál Igus, ale po dvou letech už je na čase je vyhodit. Čistím a mažu cca jednou za 2 měsíce.

Posted : 18/10/2021 9:55 pm
Page 1 / 2
Share: