Notifications
Clear all

Přeskakování podavače filamentu  

Page 6 / 6
  RSS
Rety
 Rety
(@rety)
Eminent Member
RE: Přeskakování podavače filamentu

To je kostka s filtrem na filament. Už to tam ani nemám a nikdy to ani nezavazelo

Posted : 20/08/2019 9:49 am
Zoltan
(@zoltan)
Member Moderator
RE: Přeskakování podavače filamentu
Posted by: radek.b3

Myslel jsem že mám vyřešeno, ale ne. Díly nové (R3/B7) a čekám až mi dojde upgrade na S. Včera tisk na 7h, po 2hodinách přestal podávat. DD PLA černé. Neříkali že senzor filamentu má umět poznat i pohyb? Kdyby ano, tak tam by to asi nepřeskakovalo.
No a tiskárnu mám v boxu a filament na držáku s ložisky.

Tiskárna v boxu - bývá někdy problém s přehříváním a špatným chlazením tiskové hlavy, přehřátím filamentu (roztečením)  a zaseknutím. Co takhle při otevřených dvířkách? nebo vyjmout z boxu?

even an old man can learn new things 🙂
Standard I3 mk3s, MMU2S, Prusa Enclosure, Fusion 360, PrusaSlicer, Windows 10
PRUSA MINI+ Prusalink + Prusa Connect

Posted : 20/08/2019 11:33 am
Milos V.
(@milos-v)
Prominent Member
RE: Přeskakování podavače filamentu

Jinak ten čistič filamentu (filtr) jsem taky po čase odstranil. Ta houbička vevnitř se totiž na hrubší filament začala chytat, srolovala se uvnitř a přestalo mi to podávat. Respektive to podávalo blbě a vynechávalo. Nedoporučuju.

Posted : 29/08/2019 8:18 pm
Zoltan
(@zoltan)
Member Moderator
RE: Přeskakování podavače filamentu

@radek.b3,

Něco nového na bojišti?

Jak dlouho mas tiskarnu v boxu? Nezačlo to zlobit poté co jsi dal tiskarnu do boxu?

even an old man can learn new things 🙂
Standard I3 mk3s, MMU2S, Prusa Enclosure, Fusion 360, PrusaSlicer, Windows 10
PRUSA MINI+ Prusalink + Prusa Connect

Posted : 01/09/2019 1:29 pm
mvano
(@mvano)
New Member
RE: Přeskakování podavače filamentu

Ahoj všichni.

Řešil jsem dlouho problém z přeskakováním a zažil krušné chvilky, kdy jsem měl chuť tiskárnu několikrát rozbít. Vyměnil snad všechno za nové díly (kolem podávání a vedení filamentu). Nic nepomáhalo. Pomoci od zkušenějších se mi nedostávala, nebo nebyla efektivní. Zkoušel, testoval a trápil jsem se celé týdny. Mám udělané "prošťuchovadlo" přesně podle průměru trubičky a trysky. Takže dokonale vytlačím všechno co tam zůstane. Prostor volný a čistý, přesto to netisklo. Tryska vyčištěná a průchozí. Změřená díra přesnými kalibry. Prostě a jednoduše, všechno bylo v pořádku a i tak jsem netiskl. 

Tak jsem rozebral do posledního šroubku (doslovně) celou tiskovou hlavu. Narazil jsem na tu již tolikrát zmiňovanou vodící trubičku s teflonem. Byla průchozí a bez problému. Ale. Nedalo mi to a trubičku jsem vytlačil ven. Sice průchozí, ale něco v ní bylo. V jednom místě byla tmavší. Rozřízl jsem jí po délce, aby bylo vidět jak vypadá vevnitř. Nestačil jsem se divit. Nepatrně, ale opravdu nepostřehnutelně, byla v jednom místě narušená a v tom místě se držel malinkatý zbytek filamentu. Bylo to tak, že díra byla průchozí a než teplota "navzlínala" nahoru k tomu místu, jsem tiskl normálně, bez problémů. Pak se ale začal zbyteček filamentu lepit na nový, procházející trubičkou a přeskakování začalo. Vše vyřešila výměna teflonové trubičky.

Zjišťoval jsem do kolika stupňů vydrží bez narušení a dozvěděl se, že "jenom" 250°C. Když zahřívám na 235 +/- tak teplota může dosáhnout i těch 250°, nebo není regulace přesná a nebo je trubička odolná méně, než uvádějí prodejci. Prostě, dlouhodobě nezvládá ani těch 235° a tam začínají problémy. Poznal jsem, že ve spoustě případech se vše jeví v pořádku a málokoho napadne prohlídnout trubičku, obzvláště když je průchozí a chvíli to tiskne. Samozřejmě je spousta dalších důvodů proč to může přeskakovat, ale tento popsaný mě potrápil nejvíce. 

Posted : 05/09/2019 7:54 pm
Zoltan liked
grivalsky
(@grivalsky)
New Member
RE: Přeskakování podavače filamentu

Ahojte,

mozto to niekomu pomoze. Ked som zacal pouzivat I3 MK3 bol som nadseny z toho ako to tlaci. Takmer pol roka som tlacil bez akychkolvek problemov. Na zaciatku som si vyladil teploty pre moje filamenty. Najcastejsie PETG a tlacil som o sto sest. Asi pred dvoma tyzdnami sa mi to zacalo komplikovat. Na zaciatku to len sem tam preskocilo. Samotne preskakovanie filamentu sa zacalo stupnovat, az do toho stadia, ze vysledny model bol naozaj otrasny. Prisudzoval som to slabemu pritlaku. Tak som postupne zvysoval pritlak. Onieco sa to zlepsilo ale postupne aj to prestalo ucinkovat. Tak som sa zacal hrat s teplotami, ale to tiez nepomahalo. Dostal som sa do stadia ked som zacal tlacit model a asi po 1 cm mi zacal preskakovat filament a triska behala na prazdno. Uz som bol zufaly a nasiel som tuto temu na fore, tak som ju zacal postupne studovat. Ako prve som skusil precistenie trisky nylonovym filamentom. Zistil som ze triska je cista. Nahrial som ju na pozadovanu teplotu a vlozil filament a extrueder stale preskakoval. Nasledne som trisku rozobral ale bola krasne cista. Poskladal som ju. Vlozil filament a pustil. Islo to bez preskakovania. Cely nateseny som pustil 7 hodinovu tlac a isiel spat. Rano sa zobudim a tlaciaren vytlacila len asi 3 cm a behala opet na prazdno.

Sledoval som preskakovanie filamentu a vsimol som si ze filament vobec nebol vydrety , ale boli na nom krasne zubky po kolieskach. Zaroven som si vsimol, ze pri preskakovani filamentu sa kolieska nepretocia ale stoja na mieste a preskoci len motor. Kolieskami to len mikne. tak som sa zameral na to, ze skontrolujem ako do seba zapadaju kolieska ale ziaden problem som nenasiel a kolkieska neboli vobec zdeformovane. Nasledne som na nete nasiel toto video :

Hned som siel skontrolovat ci mam vsetko v poriadku. Na moje "sklamanie" ja som to mal ok, a opet som bol na zaciatku. Zacal som hladat roaziel medzi novo postavenou I3 MK3 a aktualnym stavom a nic som nenasiel. Vsimol som si, ze pritlacne koliesko va dost velku volu asi 2-3 mm v smere cervenych sipok na obr.1

Ked som nad tym rozmyslal, tak mi neslo do hlavy, ze tento pohyb dokaze sposobit spriecenie sa kolies, nakolko ak tam vlozim filamet tak ten si to vycentruje a nedojde k pohybu. Sledoval som krajne polohy pohybu ci sposobuju nejake zaseknutie o telo ektruderu , ale nic som nezistil. Vsetko islo krasne hladko. Opet som to rozobral a vsimol som si maly detail. To je jediny roaziel medzi novou I3 MK3 a terajsim stavom. obr.2 

miesto v cervenom kruhu je vydrete o pritlacneho kolieska. Na obr. 3 je oznacene to miesto aj s pritlacnym kolieskom.

povodny stav by mal vyzerat takto

Kedze topiaci sa aj slamky chyta, a uz som nevedel ako dalej a toto bol jediny rozdiel co som nasiel tak som skusil obmedzit pohyb kolieska podlozkou, nakolko som nemal vytlaceny nahradny kus.

Samotna podlozka sluzi len na to aby som obmedzil pohyb kolieska obr.1.  Ale nie je taka velka aby zasahovala do ozubenia. Samotny pohyb kolieska uz nesiel tak velmi lahko, ze ked som ho roztocil sa samovolne tocilo, ale zaroven aj nie velmy tazko aby to nejako obmedzovalo pohyb.

Poskladal som to dokopy a skusil filament len na prazno. Ziadne preskakovanie som nezaznamenal. Nasledne som si dal hned vytlacit 2x tuto poskodenu cast. Pocas 2h tlace som nezaznamenal ani jedno preskocenie. Hned som dal tlacit ten model 7h model ktory mi uz 2 krat nedokoncilo . Pocas zaciatku tlace som nezaznamenal ani jedno preskocenie a isiel som spat. Na druhy den ma cakal krasne vytlaceny model. 

Idem to este dalej testovat, ale uz si nahodim novo vytlacene kusy a budem pozorovat ci sa objavuje to preskakovanie. Dufam ze sa mi podarilo natrvalo odstranit tento problem, ale to zistim len testovanim.

Dufam ze tento postreh niekomu este pomoze  🙂

Posted : 26/09/2019 9:37 pm
Zoltan
(@zoltan)
Member Moderator
RE: Přeskakování podavače filamentu

AHoj,

díky moc za super analýzu a velmi podrobný popis. Myslím, že to je jedna z nejhezčích odpovědí a předám i Průšovcům, aby se na to podívali. Až budeš mít více otestováno, dej prosím vědět výsledek.

Btw. nemohlo se stát, že jsi měl drážky navzájem  vyosené a filament tlačil toto ozubené kolo na jednu stranu?

Díky Z.

even an old man can learn new things 🙂
Standard I3 mk3s, MMU2S, Prusa Enclosure, Fusion 360, PrusaSlicer, Windows 10
PRUSA MINI+ Prusalink + Prusa Connect

Posted : 27/09/2019 6:27 am
grivalsky
(@grivalsky)
New Member
RE: Přeskakování podavače filamentu

Ahoj,

toto vyosenie ma napadlo hned ako prve, ale dokladne som to sledoval a k vyoseniu nedoslo vobec., zaroven zubky boli po oboch stranach filamentu.

Vcera som nahradil poskodeny kus novo vytlacenym kusom. Rozdiel medzi mojim upgrade kusom, a novym kusom bol ten,  ze pri mojom kuse sa pritlacne koliesko nepohybovalo ziadnym smerom , drzalo na mieste, ale zaroven ako som spominal bolo mozne snim otacat aj ked to uz neslo tak velmi lahulinko ako pri originalnom. Original kus co som vytlacil, som vcera nalozil. Original ma volu pohybu  v smere ako je na mojom obr.1, ale len maximalne 0,5-1mm co je ovela menej ako ked sa mi poskodil tento diel. Nasadil som ho a dotiahol pritlacne skrutky ako je v manuale ( hlavicky boli zarovnane s telom extruderu bez filamentu ). Pustil som 4h tlac a sledoval. Stalo sa, ze  k preskoceniu filamentu doslo, ale nebolo to uz tak velmi casto ako pri poskodenom diely , ale aj tak ma to hrozne zacalo iritovat. Na tlaci som si nijak nevsimol aby sa to preskocenie ukazovalo.  Ale po dvoch tyzdnoch pocuvania tohto zvuku ma to riadne startovalo. Pocas tlace som uvolnil pritlak skrutkami tak, ze ked sa pozriete z druhej strany, tak pri vlozenom filamente, konce skrutiek trcia tak 2 mmm vonku . Skrutky som povolil tak, ze z druhej strany boli konce skrutiek ktore trcali 2mm zarovno z telom extruderu. Preskakovanie filamentu som od toho momentu prestal registrovat. Beriem do uvahy aj to ze uvolnenim pritlaku sa ten zvuk preskocenia mohol stisit a nepocujem ho. Samotny vytlaceny model bol nadherny, taky som uz dlho nemal :-), preto mi tento stav vyhovuje. Teraz tlacim dalsi 4h objekt a zatial bez problemov.

Vsimol som si za ked doslo k preskoceniu filamentu  pri novom vytlaceno kuse poskodenej casti tak to prebiehalo rovnako, ze sa kolesa ani nepohli. Zacinam pomaly zvazovat ze aj silny pritlak moze mat na to nejaky vplyv. Nakolko pri sledovani pritlacneho kolieska pocas tlace  s uvolnenym pritlakom nebadam toto preskocenie, alebo zaseknutie kolies. Zaujimave je aj to ze pokial moj upgrade nemal ziadnu volu tak aj pri silnejsom pritlaku - nastavenie podla manualu - som nebadal ziadne preskocenie. Pri pouziti novo vytlaceneho dielu, kde uz bola o nieco vecsia vola, a toho isteho pritlaku bolo zaznamenane nejake preskocenie, ale nie v takej miere ako ked tam bola obrovska vola pri poskodenej casti. Z toho usudzujem ze cim mensia vola pohybu kolieska tym menej caste preskakovanie filamentu. Stale mi nejde do hlavy, ako tato vola pritlacneho kolieska moze sposobovat zasekovanie kolies a rad by som zistil co sa tam deje, lebo zatial v tom ziadnu logiku nevidim.

Stale to este budem testovat, ale viem, ze po oprave - vymene tohto dielo som mohol zase zacat tlacit a vo velmi peknej kvalite. 

Este dodam ze ked som mal nalozeny ten poskodeny diel a maturoval som stym co sa deje tak som vsetky rychlosti tlace znizil o 60 %,  som xcel zabezpecit aby filament mal dostatok casu na ohrev a na prilepenie ale, tieto upravy nemali vobec ziaden vplyv na to preskakovanie filamentu.

 

Pekny den

Posted : 27/09/2019 8:02 am
grivalsky
(@grivalsky)
New Member
RE: Přeskakování podavače filamentu

Ahojte, na zaciatok by som sa vratil k tomu to :

Preskakovanie filamentu som od toho momentu prestal registrovat. Beriem do uvahy aj to ze uvolnenim pritlaku sa ten zvuk preskocenia mohol stisit a nepocujem ho.

nie je to az tak pravda, lebo to, ze nepocujem preskakovanie filamentu je preto ze naozaj mi nepreskakuje. Mam za sebou dokopy asi 20 h tlace. Tlacil som objekty 2h, 4h ale aj 10 hodinovy. Stalo sa mi, ze som zapocul preskocenie filamentu, ale dokopy asi len  raz alebo dva krat. Vysledna kvalita tlace je opet ako pri novo postavenej I3 MK3. Mozem povedat za seba, ze vymenou poskodenej casti za novy kus som odstranil preskakovanie filamentu a dalej mozem pokracovat v tlaci.

Hadam tato skusenot niekomu pomoze v odstraneni jeho  problemu.

Prijemnu tlac 🙂

Posted : 28/09/2019 8:43 pm
Bouri
(@bouri)
Trusted Member
RE: Přeskakování podavače filamentu

@grivalsky

Něco na tom bude, protože nedávno jsem měl taky hodně případů s přeskakováním filamentu, až sem si objednal upgrade kit MK3 > MK3S a přeskakování přestalo. Při upgradu jsem si všiml, že ten přítlačný díl měl už deformované packy držáku osy Bondtech kolečka. Doma se můžu podívat detailněji na ten díl, zda nebyl někde vydřený od ozubení apod.

Nevylučuju, že u mě byl problém ještě jinde - teflonová trubička se taky dávala nová a stará teflonová trubička měla o dost větší vnitřní průměr, plus mám zničenej ten zajišťovací kroužek, takže se mi teflonová trubička mohla pohybovat nahoru a dolu v chladiči, zatímco pevně držela v tištěném dílu u Bondtech koleček.

Posted : 04/10/2019 10:40 am
Rety
 Rety
(@rety)
Eminent Member
RE: Přeskakování podavače filamentu

Přeskakování se mi stávalo i když jsem tiskárnu neměl v boxu. Tisku s otevřenými dvířky pokud se jedná o PLA. Teďka mi zlobí originál Prusa Galaxy black. Mock krásný materiál, ale úspěšnost výtisku je tak 30 procent. Mám vedle tiskárny teploměr a aktuálně je v místnosti kolem 21 stupňů a stejně po hodině probrousí filament. Je to upgrade na S, takže nové díly jako jsou dvířka s bondtechem nebo teflonka. Asi budu tisknout už jen PET a bude klid. Nebo si musím udělat ten aktivní ofuk na motor a vymyslet zapojení

Posted : 04/10/2019 11:17 am
Zoltan
(@zoltan)
Member Moderator
RE: Přeskakování podavače filamentu

@radek-b3

Galaxy black mi zpočátku zlobila, ale teď se chová slušně a vůbec nepřeskakuje. Jakou vrstvou, teplotou a rychlostí tiskneš?  

even an old man can learn new things 🙂
Standard I3 mk3s, MMU2S, Prusa Enclosure, Fusion 360, PrusaSlicer, Windows 10
PRUSA MINI+ Prusalink + Prusa Connect

Posted : 04/10/2019 11:35 am
mvano
(@mvano)
New Member
RE: Přeskakování podavače filamentu

Vyčistit dokonale trysku není tak složité. Vezmu jí do pinzety, nahřívám zapalovačem, až všechno co v ní zbylo shoří. Jde většinou o tak malé množství, že to je za chvilku hotové. Jenom jí pak nechat na nehořlavé podložce vystydnout. Je z mosazi, nebo oceli a těm materiálům to nevadí. Dělal jsem to několikrát a vše bez problémů.

Posted : 11/10/2019 7:32 am
KeXo
 KeXo
(@kexo)
Reputable Member
RE: Přeskakování podavače filamentu
Posted by: @radek-b3

Tohle zaseknutí co jsem posílal mě donutilo rozebrat extrude. Myslím že ta teflonová trubička je nějaká nepravidelná a ani není moc rovně ustřižená. Objednám novou, ale nevím jak by tohle mohlo mít vliv na přeskakování. Hotend jsem měl celý venku a na díly a byl tam v jednom místě nápek plastu na žebru chladiče. Rozděláno, vyčištěno, složeno, pořádně utáhnuto. Zatím to zvládlo několikahodinový tisk v pohodě. Tak řeším teďka už spíš nalepování filamentu an trysku když dělá podpěry a podobné srandy

Tiez som uz tento problem par krat zazil a u mna asi takto v poradi ked jednotlivy ukon nepomaha:

  1. Vycistenie podavacieho kolecka
  2. Vycistenie trysky
  3. Vycistenie extruderu ColdPull metodou
  4. Vymena PTFE trubicky, lebo problem byva nasledujuci...

Vacsinou problem vzdy vyrieseny, ale chapem ze na preskakovanie extruderu moze mat vplyv este aj mnoho inych veci. U mna to vsak vymenou PTFE trubicky vzdy konci a nasleduje zas dlhodoby klud a max. tak sem tam precistenie trysky.

Ono uz pri cisteni metodou ColdPull za da zistit ze problem bude prave PTFE trubicka. Ak vytiahnete totiz filament sluziaci na precistenie a v mieste kde sa zacne zuzovat je predtym este mierne rozsireny, tak je to znamka prave zle doliehajucej trubicky na trysku v extrudery.

This post was modified 3 years ago by KeXo

_________________________________________________
user Prusa i3 MK2 (1.75mm) ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Posted : 10/05/2021 12:05 pm
Rety
 Rety
(@rety)
Eminent Member
RE: Přeskakování podavače filamentu

@kexo

Tyjo, nečekal jsem že mi někdo odpoví na 2 roky starý příspěvek 🙂 Už tisknu minimum PLA, ale když jo, tak mám udělaný aktivní ventilátor na motor. Jedu teďka hlavně PETG a větší tryskou, takže problémy nejsou. No a ty obrázky na E3D V6 hotend neplatí protože tam je PTFE trubička seříznuta aby seděla do heatbreaku. Jo, stále tam můžou být problémy díky nepřesnostem atd. ale už o dost méně. A myslím že už i upravili firmware kdy dávají do extruder motoru menší napětí, takže tolik netopí

Posted : 10/05/2021 12:17 pm
KeXo
 KeXo
(@kexo)
Reputable Member
RE: Přeskakování podavače filamentu

Dlhsie som tu nebol. Tak nejak teda surfujem co je tu nove a hladam nejake odpovede na moje otazky ohladne upgradu. A ked som tu uz na to narazil a prislo mi to tu tak nejak nedoriesene, tak ze prispejem kedze som si tym tiez presiel. Nech to tu je vsetko pohromade, snad to niekomu este pomoze, kedze myslim ze s tymto sa stretne raz kazdy.

Ono sa to nezda, ale ked pouzivas na cistenie tu ColdPull metodu, tak sa ta trubicka po case trochu povysunie aj ked je skosena, tym ako sa snazis tahom vybrat filament do hora pri cisteni. A ako som hore pisal, opisany problem s PTFE trubickou je viac mnenej jasny, ked vyzera cistiaci filament po vytiahnuti nejak takto...

_________________________________________________
user Prusa i3 MK2 (1.75mm) ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Posted : 10/05/2021 12:29 pm
Rety
 Rety
(@rety)
Eminent Member
RE: Přeskakování podavače filamentu

@kexo

coldpull nepoužívám, strašně dlouho to trvalo s nebavilo mě čekat na neustálé zchládnutí. Dělám čištění tak že nažhavím trysku třeba na 250, otevří dvířka s bondtechema ručně tlačím na filament (jedno jaký) a prostě protlačím nadměrné množství filamentu. Vezme to sebou hodně a nemám už s tím problémy

Posted : 10/05/2021 12:33 pm
Marek
(@marek-5)
New Member
RE: Přeskakování podavače filamentu

Dobrý deň chcel by som sa opýtať mám ten istý problém a chcel by som vyskúšať túto radu ale nezobrazuje my fotky tak neviem o čo sa jedná. Bolo by možné mi ich ak tak poslať alebo niečo iné ? 

Ďakujem za pomoc 

kontakt: [email protected]

Posted : 15/10/2022 12:13 pm
You liked
Page 6 / 6
Share: