Notifications
Clear all

Přeskakování podavače filamentu  

Page 5 / 6
  RSS
hp.pavel@seznam.cz
(@hp-pavelseznam-cz)
Estimable Member
Re: Přeskakování podavače filamentu

Ahoj
Takže obyčejně nastavím tisk přes Pruša kontrol tedy nic nenastavuji což tě asi zase nepotěší. Teplota je stejná jako předehřev v tiskárně takže dřív 215 a v poslední verzi co mám je tam 210 a vzhledem k tomu že to nezlobí tak ji nemám důvod měnit.
Barvy mám Modrou , bílou, červenou ,zelenou , hnědou žlutou, svítící ve tmě ( což je docela zajímavý efekt) a purpurovou která mne překvapila že je na rozdíl od ostatních poněkud průhledná. Noo a koukám že jich mám víc jak jsem prve psal 😀 a pak 4 ABS Purpurová ( uplně jiná jak PLA) oranžová a svítící žlutá. Nevidím problém k nějaké komfrontaci a možná ti to i pomůže ale většinou neměním nastavení které Pruša kontrol nastaví. Což asi taky není nic co jsi chtěl slyšet. Prostě z mé strany skvělá tiskárna bez nutnosti mnoha zásahů. Ale pokud budeš mít cestu do Ostravy či okolí tak se klidně mužem sejít i osobně a ukážu ti co a jak dělám. Naposledy jsem tiskl takové víčko co jsem sám vymyslel tisk asi na 3 hodiny rychlost na tiskárně na 100% ale už jsem zkoušel i 150% ale to začne být tiskárny hlučná ale s tiskem problém není a výsledek je v pořádku jako na 100% jen je to o něco rychleji ale jak píšu za cenu větší hlučnosti. Bude li zájem hodím i pár fotek ale k tomu jsem se nedostal 😀

Posted : 20/04/2018 7:49 pm
Strongholdik
(@strongholdik)
Eminent Member
Re: Přeskakování podavače filamentu

Já tě chápu. Prostě jedeš přes prusa kontrol a jede ti to. V tom případě nevím co se s tím děje Teda u mě. A utáhlé podavaci kolečka máš taky zároveň s tím dílem? A stahoval si to bez nebo s filamentem? Nemáš třeba mesenger? Tady to psaní je takový pomalý.

Posted : 20/04/2018 8:01 pm
hp.pavel@seznam.cz
(@hp-pavelseznam-cz)
Estimable Member
Re: Přeskakování podavače filamentu

Radku poslal jsem ti soukromou zprávu.
Pokud jde o ty šroubky s pružinkama tak ty jsem utáhnul jen jak je v manuálu na sestavení tedy pěkně do roviny a dělal jsem to bez filamentu ( ani ti nevím proč) prostě jsem to složil a pak vložil filament prošel testy srovnal první vrstvu a tiskl něco asi 5 hodin a pohoda, pak něco malého ( píšťalky ) cca pul hodiny a pak zas něco na pár hodin vše přes průša kontrol a prostě bez problému. Než jsem toto dělal na MK3 tak byla moje tiskárna MK2S a po upgrade je z ní MK3 což znamenalo MK2S rozebrat a složit si MK3 a před tím si vytisknout na MK2S díly na MK3 z dodaného PETG A i když to asi nechceš slyšet tak i na MK2S jsem obyčejně nic moc v nastavení neměnil takže osobně se za zdatného tiskaře nepovažuji, no na druhou stranu nevím kde je problém když jsem složil stavebnici a bez znalostí v oboru a ta je dle mého dobře propracovaná včetně návodu ke stavbě a ono to funguje bez velkých problémů.

Posted : 20/04/2018 8:19 pm
Rety
 Rety
(@rety)
Eminent Member
Re: Přeskakování podavače filamentu

Našel jsem řešení tohohle problému v mém případě. Filament PLA od Plasty Mladeč. Vytisknul jsem asi kilo od Devildesign PLA i PETG bez nejmenšího problému, vrátil zpět PM a během hodiny začal přeskakovat. Možná by se to dalo spravit v nějakém dalším nastavení jako průtok, retrakce nebo teplota, ale tisknu vše na nastavení ze slic3ru PE

Posted : 28/04/2018 6:56 pm
Strongholdik
(@strongholdik)
Eminent Member
Re: Přeskakování podavače filamentu

Cauvec chlapy. Tak já jsem pořád na tom samém bodě. Tiskárnu mám doma. Nic s ní nedělal protože tisk asi pět věcí a úplně bez problémů. Mám ji prý sestavenou bez chyby. Tak sem od nich koupil ten jejich filament na který to tiskl. A doma dal tisk a co myslíte. Po cca 23 minutách.... Cak cvak cvak. No tak to už sem si připadal jak idiot. Projel jsem tak 600 plus za opravu nevím jakou chtěl 500. Tohle už prostě nepochopitelný co se děje. Nejsem schopnej tisknou hlavně vrstvy 0.10 a 0.05.
Uz vážně nevím. A ten filament byl od filamentem,prý s ním nemají žádné problémy. Tak asi maj lepší elektřinu v tom Brně. Už mě z toho vážně hrabe.

Posted : 28/04/2018 7:24 pm
312_Steev
(@312_steev)
Active Member
Re: Přeskakování podavače filamentu

Ahoj,
Co chceš tisknout?
Pošli mi STLko do PM a já Ti v Simplify vygeneruju gcode pro Mk3.
Předpokládám, že to bude na vrstvu 0,1mm a material PLA.
Aspoň se zjistí, jestli to není gcodem.

Posted : 29/04/2018 7:15 pm
vladimir.s11
(@vladimir-s11)
Estimable Member
Re: Přeskakování podavače filamentu

Přeskakování podávacích koleček může být taky tím, že se tryska postupně zanáší různými zbytky tak dlouho až kolečka nemají sílu protlačit filament přes trysku. V takovém případě může pomoci její důkladné čištění.
Postup:
Vezmi ABS - přírodní, nahřej trysku na ABS, spíš trochu vyšší teplota z doporučeného rozsahu teplot.
Normálně filament zaveď a nech ho jet ještě o kus dál. Na vytlačeném vlákně se ukážou někdy "bublinky". I to je znamení toho, že tryska je znečištěná.
Sniž teplotu trysky na 190 st. a filament vytáhni ven. (Pořádně ho chytni rukou a vytáhni). Filament už není tekutý a je na něm vidět nalepený bordel. Prohlédni konec, na něm bude špína. Konec asi bude taky "kulatý". To je ten bordel který zanesl trysku.
Opakuj tak dlouho až bude konec vytaženého filamentu čistý a pěkně vytažený do špičky.
Pročisti trysku jehlou.
Vyzkoušej, v případě úspěchu si dej panáka.

Druhou příčinou může být opotřebená nebo zdeformovaná teflonová trubička v extruderu. To brzdí průjezd filamentu. Pomoc - vyměnit ji.

Posted : 30/04/2018 11:56 pm
ivo.ž
(@ivo-z)
New Member
Re: Přeskakování podavače filamentu

Taky jsem kolem toho chvili blbnul, dokonce jsem si myslel, ze asi nebude v poradku ten krokovy motor, pripadne jeho pripojeni. Ale zkusil jsem poradne vycistit trysku:
Vyjmul jsem filament. Nechal trysky vychladnout (asi na 60 st., ale to asi neni dulezite). Pak jsem injekci striknul do hadicky pod ozub. koleckem redidlo (nemam toluen). nechal asi pul hodky leptat (z trysky nic neteklo, byla zacpana filamentem). Pak jsem jeste pro jistotu dostriknul, co se odparilo a zase nejakou dobu pockal. Potom nechal nahrat trysku, a jakmile mi to system dovolil, zavedl jsem filament a nekolikrat odpovedel, ze barva neni cista.
A je to.
Samozrejme tento postup muzete pouzit, pokud pouzivate filament rozpustny v toluenu/redidle, u mne to byl ABS.

Posted : 06/06/2018 8:25 pm
jaroslav.d5
(@jaroslav-d5)
New Member
Re: Přeskakování podavače filamentu

Nepodařilo se to někomu vyřešit? Mám za sebou 30 hodin tisku z ABS a úplně v pohodě. Teď ale u tisku z PLA dodaného ke kitu mi kolečka začnou zhruba po 5-6 hodinách přeskakovat. Filament jde pak velmi obtížně vytáhnout. Dokonce se mi dnes ho povedlo utrhnout v PTEF trubičce, takže mne čeká vymontování trysky a laborování, jak filament vytlačit. Podle mne se to ucpe někde v trubičce a bondtech kolečka nedokáží filament vytlačit. Zkoušel jsem vše. Snížit průtok až na 90, přitáhnout nebo povolit přítlačné šrouby. Pořád stejné. Už jsem zoufalý.

Posted : 12/06/2018 8:23 am
jaroslav.d5
(@jaroslav-d5)
New Member
Re: Přeskakování podavače filamentu

Ještě jsem se na anglickém fóru dočetl, že hodně lidem pomohlo vyměnit heatbreak za micro swiss 1,75. Objednal jsem ho z ebaye a od Průši náhradní teflonové trubičky. Zkusím to všechno vyměnit a uvidím.

Posted : 12/06/2018 11:40 am
vladimir.s11
(@vladimir-s11)
Estimable Member
Re: Přeskakování podavače filamentu

Podívej se na můj příspěvek ve vlákně "Extruder přestane tlačit" Mohlo by to být ono. Příznak je, když se filament sekne stačí ho jen vytáhnout zastřihnout špičku a znova jej pustit do extruderu. A po této operaci jede tiskárna dál bez problémů. Než se znova sekne.

Posted : 12/06/2018 11:51 pm
zoltan.d
(@zoltan-d)
New Member
Re: Přeskakování podavače filamentu

Ja mám inú tlačiareň (dvojhlavovú), ale problém ten istý, preskakuje podávač filamentu. Zo začiatku sa to stávalo iba pri tlačení podložky, ale potom už aj pri bežnej tlači. Nerobil som si z toho hlavu, pokazený model som vyhodil a tlačil znova bez problémov. Niekoľko modelov dobre a potom zase problém. Preštudoval som veľa na fórach a všetci vraveli, že niečo je zanesené, je nutné všetko poriadne prečistiť. Nechcelo sa mi, však tlačiareň má dve hlavy a tá druhá - B ešte nebola vôbec použitá. Hlavu A som zdvihol, aby nezavádzala a nastavil som hlavu B. To isté! Podávač preskakoval, vlákno miestami nevychádzalo z extrúdera.
Už vyriešil ten problém niekto?
Mne sa zdá, že krokový motor nepreskakuje, ale chodí na mieste doľava a doprava. Je to možné?
Ja mám podozrenie na matičnú dosku, preto som objednal novú. Čakám na dodanie z východu.
Budem rád, keď sa ozve niekto, kto tento problém pozná lepšie a má riešenie, okrem prečistenia.
Prajem Vám veľa úspechov.

Posted : 06/08/2018 11:12 am
Marián Kyral
(@marian-kyral)
Active Member
Re: Přeskakování podavače filamentu

Přeskakování se mi včera objevilo poprvé (po dvou týdnech provozu). Bylo to na konci první vrstvy krabičky Small Storage System. Stejnou už mám vytištěnou. Pozastavil jsem tisk, vysunul filament a objevilo se tohle:

FIlament jsem zastřihl, znova zasunul a normálně se extrudoval. Dal jsem pokračovat v tisku, tiskárna sice najela na správné místo, ale zůstala ve špatné výšce, takže z tisku nakonec nic nebylo (jiné issue). Opakovaný tisk stejného modelu pak už bez problémů. Podle mně nějaký bordel ve filamentu. Minule jsem dokonce v tisku našel nějakou třísku nebo co to bylo. (bílé PLA přímo od Průši).

Posted : 21/10/2018 6:55 pm
Jiri777
(@jiri777)
New Member
Re: Přeskakování podavače filamentu

Mám doma MK2.5 a v práci máme stejnou. U obou po upgrade z 2 začal blbnout posun filamentu. U PLA byl tato chyba dost četná, když se tisk dostal do výše 5-6 cm od podložky, tak to bylo u větších modelů pravidlem. Dotahování nepomohlo - nepomáhalo nic. Tak jsem doma koukal, jak ta chyba vzniká. Nakonec jsem při sledování tisku zjistil, že chyba vznikne vždy, když pojezd osy x se rychle přesune na jiné místo a tam zahajuje tisk. Dojde totiž k tomu, že podavač reverzuje pohyb aby filament nevytékal při přesunu a zároveň rychlý pohyb hlavy do boku prudce trhne cívkou. A čím je hlava výše je trhnutí cívkou agresivnější. Pokud používáte originál držáky na horním rameni tiskárny, tak ty mají průměr čepu mnohem menší než je průměr díry na cívce. A ta se nepootočí ale jen se excentricky zvedne její zadní část. No a po dojetí na místo tisku se podavač snaží podat materiál do trysky ale současně se cívka snaží vrátit zpět - je to dost velký ráz a tedy dojde k tomu že zoubky kladek přímo vyfrézují malou část filamentu a tím posuv skončí - kladky se volně protáčí -leží na sobě. Na starém řešení s přítlačnou kladkou k tomu nedocházelo, kladka i po proklouznutí dokázala filament dostatečně přitlačit.
Takže náprava už byla jednoduchá, zlikvidovat excentr. Stačilo vytisknout trubku s vnitřním průměrem podle čepu držáku a vnějsí průměr podle cívky s filamentem cca o 1-2 mm menším a je po problému. Nyní se cívka spolehlivě pootočí a tisk už neselhává.

Posted : 26/10/2018 11:24 pm
Rety
 Rety
(@rety)
Eminent Member
Re: Přeskakování podavače filamentu

Myslel jsem že mám vyřešeno, ale ne. Díly nové (R3/B7) a čekám až mi dojde upgrade na S. Včera tisk na 7h, po 2hodinách přestal podávat. DD PLA černé. Neříkali že senzor filamentu má umět poznat i pohyb? Kdyby ano, tak tam by to asi nepřeskakovalo.
No a tiskárnu mám v boxu a filament na držáku s ložisky.

Posted : 26/02/2019 11:38 am
Rety
 Rety
(@rety)
Eminent Member
Re: Přeskakování podavače filamentu

Koukám že tady to nikdo nečte a tak se můžu jen vyvztekat. Nevím jestli to je firmwarem nebo čím, ale jeden model z 8mi částí tisknu už asi týden a povedly se 3 dílky. Nevím jestli to je už i filamentem, ale ten bondtech vždy rozžvýká na placku a je zatrhnutý v PTFE trubičce a jedině jak ho dostat ven je rozdělat celej extruder. Zase, tento týden už po 3tí!! Mám objednaná S snad to bude lepší. I když by mě zajímalo proč S stojí 500kč když dostanu pár magnetů a kuličku. Já snad objednám originál bondtech extruder...

Posted : 02/03/2019 9:38 am
MS.3D.
(@ms-3d)
New Member
Re: Přeskakování podavače filamentu

Skúste trochu povoliť skrutky na podávači filamentu a keď ani to nepomôže skúste pozrieť ptef trubičky ci je dostatočne zasunuta taktiež už môže byť aj poškodená

Posted : 02/03/2019 6:20 pm
Rety
 Rety
(@rety)
Eminent Member
RE: Přeskakování podavače filamentu

Už mě to opravdu sere. Po upgrade na S se něco zlepšilo, ale tentokrá pro změnu s originál Prusamentem. Čas i filament na vyhození. Opět bondtech rozbrousil filament. Na rozebrání jsem musel vzít návod - opravdu S není jednodušší na rozebrání, spíše složitější. Teďka nemůžu rozdělat trubičku od chladiče. Už nevím co je co, vše se jmenuje Heatněco....Takže je budu muset vyhodit co. A při pokusu rozebrat jinak jsem si urval ty mikrokabely k termistoru. Fakt kur.a dík. Tenhle problém tady je už více jak rok a stále nevyřešeno!! Pochoptě že ten bondtech to přehřívá tak s tím něco udělejte! Už píšu nasraně protože tohle řeším fakt dlouho, už to stálo v náhradních dílech dost a nikoho nezajímá že by se to mohlo vyřešit....

Posted : 08/08/2019 8:51 pm
Milos V.
(@milos-v)
Prominent Member
RE: Přeskakování podavače filamentu

Zkus pročíst anglické fórum, přeskakování extruderu a obrousení filamentu se řešilo hodněkrát. Ale i na českém. Většinou je na vině:

1) tisknutí PLA v boxu (přiliš teplo vevnitř)

2) přiliš utažená přítlačná pružina

3) když nic nepomůže, mě zabrala výměna heatbreaku (to je ta část mezi chladící částí hotendu a topící částí hotendu - taková trubička se závitama). ucpával se tam filament a to způsobovalo přeskakování. Pří výměně je nutné velmi pečlivě slícovat díly dohromady (podle návodu), nesmí nikde vzniknout mezere (například PTFE trubička kousíček povysunutá apod.)

Bohužel na fórum píše tolik lidí, že nové příspěvky velmi rychle zapadnou za novější a už si jich nikdo nevšimne.

Miloš

Posted : 08/08/2019 9:00 pm
Zoltan
(@zoltan)
Member Moderator
RE: Přeskakování podavače filamentu
Posted by: radek.b3

A takhle to dopadá. 11h dlouhý tisk přes noc, zaseklo se to asi při 80procentech. PLA od PM 210/60

Ahoj,

můžu se zeptat, co je to udělátko na levém horním rámu, přes které ti prochází filament? To je originál Průša, anebo sis to dodělal sám? Já to na tiskárně nemám, ale dokáži si představit, že když jede tisková hlava doprava, tak se tam může filament celkem vzpříčit, zejména v okamžiku, když je hlava ve vyšších polohách, což obvykle bývá, když jsi v 80% tisku. 

V jaké výšce ti to začalo blbnout? Není to pokaždé v určité výšce?

Pak chybou nemusí být špatná/zanesená tryska, ale odpor toho udělátka, které nedovolí natažení filamentu a ten je samozřejmě ožvýkán zuby koleček, které se ze všech sil snaží filament nasoukat, tam kam je potřeba.

Jakou máš teď přesnou konfiguraci tiskárny? 

Nepřipnul by si fotku s větším záběrem tiskárny?

even an old man can learn new things 🙂
Standard I3 mk3s, MMU2S, Prusa Enclosure, Fusion 360, PrusaSlicer, Windows 10
PRUSA MINI+ Prusalink + Prusa Connect

Posted : 20/08/2019 9:45 am
Page 5 / 6
Share: