Notifications
Clear all

MK3S > MMU2S -selftest - chyba "délka osy X"  

  RSS
ondraulrichu
(@ondraulrichu)
Active Member
MK3S > MMU2S -selftest - chyba "délka osy X"

Ahoj tiskaři!

Hrdě jsme ugradovali z mk3s na mmu2s, montáž proběhla bez větších obtíží, nahrání firmwarů bez problémů.

Před kalibrací jsem se rozhodl, stejně jako po upgradu z mk3 na mk3s, projít selftestem a to se mi tentokrát nepodařilo.

Při selftestu vždy proběhnou větráčky ok, ale jakmile dojde na osy, hned u osy X hlásí tiskárna chybu "dělka osy x". Přečetl jsem si v příručce tiskaře, jak selfetest funguje a že zmíněnou chybu mám odzkoušet na vypnuté tiskárně pojezdem po dané ose ručně. Problém jsem však neidentifikoval, extruder se pohybuje tak jako před upgradem zcela bez drhnutí. Řemeničky jsem kontroloval taktéž, i když jsem s nimi při upgradu nemusel vůbec manipulovat. Nic jsem nenašel. Po vyzkoušení manuálního pohybu jsem zkoušel i pohyb za pomocí ovladače v menu tiskárny a jelikož se nevyskytly žádné potíže, řekl jsem si, že přeskočím selftest a půjdu rovnou ke kalibraci, ale jakmile spustím kalibraci xyz, tiskárna vyhodí "kalibrace selhala" a "check the axis". Při selftestu se tisková hlava zasekla vždy ve stejné poloze, tak jsem kontroloval místo, jestli tomu nemůže vadit něco v pohybu, ale po dalším testování jsem zjistil, že se hlava zasekte vždy po zhruba stejné vzdálenosti nehledě na její počáteční polohu. Nakonec, abych zmínil opravdu všechno, přikládám obrázek kšandy od displaye, kterou se mi bohužel podařilo skřípnout dvířky v místě s hrotem. Nevím, jestli by to mohlo mít vliv.. Přikládám video inkriminované části selftestu a obrázek poškozeného kabelu. Pro info tisknu cca rok, odpovídají tomu tedy i mé zkušenosti/nezkušenosti.

Vítám jakékoliv rady, nápady, postřehy. Díky všem a tisku zdar!

Posted : 03/10/2019 7:31 am
ondraulrichu
(@ondraulrichu)
Active Member
Topic starter answered:
Video alespoň takhle

https://drive.google.com/open?id=1uSKQENhJrzTtPF7YdJ9QgLBX2UJQcDMr

Posted : 03/10/2019 7:43 am
ondraulrichu
(@ondraulrichu)
Active Member
Topic starter answered:
RE: MK3S > MMU2S -selftest - chyba "délka osy X"

Zaznamenám sem jen postup, kdyby někoho potkalo něco podobného. Po vyzkoušení všeho, co jsem našel na anglické verzi fóra, protože tady v CZ jsem ani v archivu nenašel nic, co by se podobalo mému problému..

 

1. kontrola zapojení v einsy

2.kontrola řemene (napnutí)

3.kontrola červíků na motoru osy X (tady je dobré zkontrolovat i to, jestli díky povoleným červíkům nedošlo k posuvu celé soustavy s řemenem a netlačí tak řemen naproti tištěnému dílu tiskárny a nevzniká tak přílišný odpor. Co potom tiskárna hlásí jako "delka osy X" je ve skutečnosti odpor, který je pro člověka neznatelný, ale pro tiskárnu už ne.

4.kontrola dotažení 4 šroubů vzadu na extruderu, zdali nejsou moc utažené a nedeformují ložiska a nebrání tak v plynulém pohybu

5.samozřejmá byla kontrola svazku kabelů a všeho, co by mohlo mechanicky bránit v pohybu

6.dnes mi ještě přišla odpověď z podpory s tím, ať vyzkouším prohodit zapojení motorů XY v einsy, aby se dalo vypozorovat, zda-li se problém přenese na osu Y. To by prý znamenalo že je problém na desce.

7.(další z odpovědi od podpory) vyzkoušet selftest se sundaným řemenem. Pokud by se motor X otáčel, identifikovalo by to alespoň to, že je něco špatně v extruderu.

 

 

Jelikož mi odpověď od podpory přišla až po dvou dnech (tím si nestěžuji, je mi jasné, že toho asi budou mít dost, krom toho je tu vždycky možnost chatu) bod 6 a 7 jsem bohužel nevyzkoušel, protože mě napadlo downgradovat firmware z verze 3.8.0 na 3.7.2 (v kombinaci s firmwarem pro MMU2s, který je v daném balíčku pospolu)... A podařilo se mi tím problém odstranit a celým selftestem bez obtíží projít! 

 

Radost však netrvala dlouho, teď řeším to, že mi extruder při kalibraci první vrstvy po změněření devíti bodů odjede sice normálně na startovní pozici, kde má vytisknout linku, kterou tiskne před každým vlastním tiskem, ale v počátečním bodě se zarazí a vytlačuje filament přímo pod sebe a to až do chvíle, kdy je ho tolik, že nemůže protékat, tudíž se MMU po chvíli snaží filament vytáhnout, což se jednotce nepodaří a vše dospěje k nutnosti vyřešit situaci manuálně (podle příručky - žádné násilí). To samé se děje, pokud dám zavést filament, extruder se přesune do pozice ze které startuje tisk a vytlačuje filament, dokud se nestane výše popsané.

Posted : 04/10/2019 10:16 am
ondraulrichu
(@ondraulrichu)
Active Member
Topic starter answered:
RE: MK3S > MMU2S -selftest - chyba "délka osy X"

Doufám, že to alespoň jednomu člověku pomůže. Po kontrole a znovu zkalibrování IR senzoru tisknu první vícebarevný objekt. Z podpory doporučení pokračovat s firmwarem 3.7.2 s tím, že se na patřičná místa dostane report o bugu, který 3.8.0 nejspíš obsahuje. 3.8.0 mi normálně fungoval před upgradem na MMU2S. Kdokoliv se chystáte pořídit si MMU2S jednotku, obrňte se trpělivostí...

 

Tisku zdar! 🙂

Posted : 08/10/2019 4:08 pm
londynska
(@londynska)
New Member
RE: MK3S > MMU2S -selftest - chyba "délka osy X"

@ondraulrichu

Za mne to byla ješt jedna věc - Hlavy elektropásek brzdily o zdroj. Musel jsme je nartočit.

Posted : 15/11/2020 11:59 am
vaseg
(@vaseg)
New Member
RE: MK3S > MMU2S -selftest - chyba "délka osy X"

Ahoj,
Mě pomohlo taky po upgradovaní přepnout z tichého režimu do normílního.
Kabeláž jsem stáhl ještě jednou páskou navíc a povolil jsem trošku šrouby na X ose na extruderu.

díky za ředchozí rady..

myslím, že ta s tichým režimem tu nebyla, ale jestli to bylo ono..

Posted : 05/11/2021 5:24 pm
vaseg
(@vaseg)
New Member
RE: MK3S > MMU2S -selftest - chyba "délka osy X"

... Mně pomohlo samozřejmě..

ještě jsem zapomněl dodat, že jsem znovu zkalibroval osu Z (při sestavování extruderu jsem ji několikrát ručně posouval nahoru dolů)
manuálně jsem jí tedy došrouboval až uplně nahoru na obou stranách. Když jsem to dělal v nastavení tiskárny, tak to nedojelo až úplně nahoru.

Posted : 08/11/2021 12:58 pm
Share: