Notifications
Clear all

Firmware 1.0.6-RC2 Firmware pro MMU2S  

  RSS
Jakub Dolezal
(@jakub-dolezal)
Member Admin
Firmware 1.0.6-RC2 Firmware pro MMU2S

VAROVÁNÍ:  Tento firmware je pro jednotku MMU2S, ne pro tiskárnu. Flashujte ji pomocí USB kabelu.

Zdravím,

tohle je testovací verze firmwaru doporučená pouze zkušeným uživatelům😎

Co je nového?

  • Vylepšený tichý mód
  • Snížená rychlost vysunutí filamentu
  • Funkce řezání filamentu
  • Zakázaný nežádoucí pohyb selektoru
  • Automatické odpojení idleru

 

Podrobný popis změn:

Vylepšený tichý mód

Hodnota přídržného proudu idleru byla zvýšena tak, aby se zajistil jeho správný pohyb. Nízká hodnota přídržného proudu idleru může vést k vyosení idleru. U MK3S MMU2S jsou hodnoty přídržného proudu idleru pro módy Tichý a Normal stejné. Pro MK2.5S MMU2S je k dispozici pouze Tichý režim.

V průběhu zrychlení nebo zpomalení se hodnota proudu snižuje  nebo zvyšuje. To má přímý vliv na hodnotu točivého momentu, který může být v některých případech nízký, a proto motor nemá dostatečný „výkon“ pro zavedení / vysunutí filamentu. Abychom této situaci zabránili, měníme hodnotu konstanty v Trinamic driveru, což má za následek dostatečný proud a točivý moment při jakémkoli druhu pohybu.

Podobně se v Tichém módu při některých pohybech jednotka dočasně přepne do režimu Normal, který dodává vyšší proud a zvýšený točivý moment. Jakmile není zvýšený točivý moment nezbytný, dojde zpět k přepnutí do Tichého módu.

Snížená rychlost vysunutí

Jak bylo vysvětleno v předchozím odstavci, v některých případech mohly mít motory nedostatečné kroutící momenty pro správné zavedení/ vysunutí filamentu. Aby se předešlo problémům,  došlo za účelem udržení vyšší hodnoty točivého momentu ke snížení rychlosti vysunutí.

Funkce řezání filamentu 

Tato funkce využívá zabudovanou čepel k oříznutí nechtěných špiček filamentu. Aktuální verze obsahuje vylepšení v případě, kdy tiskárna rozpozná selhání řezu. Po odříznutí filamentu se tiskárna pokusí filament zavést a spouští F.I.N.D.A. čidlo v jednotce MMU2S. V případě, že tato operace selže, jsou všechny pohyblivé části jednotky MMU2S znovu vráceny do výchozí polohy, aby bylo zajištěno správné nastavení.
Funkce řezání filamentu je prozatím deaktivována, stále na ní ještě pracujeme. Plánujeme ji aktivovat v budoucím vydání firmwaru.

Zakázaný nežádoucí pohyb selektoru (v chybovém stavu)

Když MMU2S zaznamená selhání zavedení/ vysunutí filamentu, požádá uživatele, aby problém vyřešil. Po vyřešení problému jej musí uživatel potvrdit stisknutím pravého tlačítka na jednotce. Pokud však bylo pravé tlačítko stisknuto delší dobu, jednotka také přesunula selektor k následujícímu filamentu. Aktuální vydání toto chování mění a selektor lze přesunout až po dalším stisknutí pravého tlačítka.

Automatické odpojení idleru

Během zavádění filamentu tlačí idler jednotky MMU2S filament dokud nezíská informaci z extruderu (IR-senzor) k ukončení operace. Tato informace se občas ztratila a idler tlačil dál filament aniž by bylo potřeba.  V aktuálním vydání, jakmile je jednotkou MMU2S zavedena přednastavená délka filamentu, se idler automaticky odpojí a připojí se až na další požadavek extrudéru (IR-senzor).
Děkujeme Brianovi Smithovi za přispěvek v kódování, další informace naleznete na GitHubu (v angličtině).

---

Podporované tiskárny:

Original Prusa i3 MK3S MMU2S
Original Prusa i3 MK2.5S MMU2S

Odkaz ke stažení:

https://github.com/prusa3d/MM-control-01/releases/tag/v1.0.6-RC2

Průvodce flashování firmware:

https://manual.prusa3d.com/Guide/Upgrading+the+firmware/66

Prosím nahlašte chyby zde:

https://github.com/prusa3d/MM-control-01/issues

A jako vždy tisku zdar, těšíme se na vaši zpětnou vazbu a výsledky tisku !

Assembly manuals

/ Knowledge Base
The guy behind Prusa assembly manuals...

Posted : 12/08/2019 2:03 pm
Share: