Notifications
Clear all

Zaseknutý materiál v trysce  

Page 2 / 3
  RSS
marek.t7
(@marek-t7)
Eminent Member
Re: Zaseknutý materiál v trysce

Mne ted odpovedeli, ze nemam pouzivat single mode v Prusa control, ale mam v MM vypnout ostatni filamenty. Tak to odpoledne zkusim.

Posted : 27/10/2017 11:40 am
jokerit
(@jokerit)
Estimable Member
Re: Zaseknutý materiál v trysce

U mě je to teď tak, že se mi seká jak single mod tak MM a je uplně jedno jaký materiál použiju. Upravoval ,jsem PTFE trubičku dle návodu tady na foru - NIC, Vymněnil jsem PTFE trubičku - NIC, vymněnil jsem hotend za starý MK2 - NIC. Tak že by se po půl roce používání tak vyběhaly tištěné díly kolem hotendu? holt zkusím vytisknout nový multiplexer + další díly a uvidíme. Musím přiznat že jsem "mírně rozladěn" výsledkem Multimaterial upgradu.

Posted : 27/10/2017 1:38 pm
marek.t7
(@marek-t7)
Eminent Member
Re: Zaseknutý materiál v trysce

Tak bohužel test tisku 1 filamentem v MM režimu dopadl po 40 mintách opět zásekem. Tak jsem zvědav, co bude další rada.

Ivane - i kdyby byly vyběhané, tak by to, podle mne, nemělo mít na zasekávání vliv - zasekává se to už uvnitř v hotendu, takže se to může libovolně "bimbat", výtisk bude vypadat hrozně, ale nemělo by to z logiky věci způsobit zaseknutí unitř.

Posted : 27/10/2017 5:28 pm
petr.p18
(@petr-p18)
Active Member
Re: Zaseknutý materiál v trysce

Marku, hlavne v MM módu ve sliceru je nejnižší výška vrstvy 0.15 což je na prd tisknu hodně i v 0.1 někdy i 0.05 a neměl jsem s tím s původní MK2 problém tak potom měly také místo přednosti MMU v e-shopu uvést že si degradujes tím tisk v single módu na max 0.15 mm kdyz ti tohle poradily pak bych do toho upgradu nikdy nešel kdyby tam toto bylo uvedené s asi i spoustu jiných lidi. Já se na to ještě před montáži MMU ptal proč v MM sliceru je rozlišení jen 0.15 a výš a bylo mi řečeno že v single módu mužů normálně tisknout i v nižších vrstvách prý všechno jako by to byla MK2, joooo kéž by tomu tak bylo. 🙁

Posted : 27/10/2017 10:11 pm
marek.t7
(@marek-t7)
Eminent Member
Re: Zaseknutý materiál v trysce

Tak mám novou radu od supportu:

Pokud se filament nijak nezasekává a není zamotaný, tak bych to už viděl pouze na špatně nastavené ty přítlačné pružinky na extruderu. Tam hraje roli opravdu každá otočka.

Takže zkusím zaexperimentovat s tím a opět dám vědět.

Posted : 29/10/2017 4:50 pm
marek.t7
(@marek-t7)
Eminent Member
Re: Zaseknutý materiál v trysce

Tak to vypadá, že to byla ta správná rada - začínám nabývat mírného optimismu - už tisknu 4 hodiny a pořád OK. Nejdříve jsem zkoušel dotahovat a to se to sekalo snad hned okamžitě. Tak jsem šroubky povolil až to téměř filament nezavádělo a pak je postupně dotahoval. Jakmile extruder spolehlivě zabral, tak jsem přidal ještě půl otáčky a tak to nechal.

Posted : 29/10/2017 8:42 pm
jokerit
(@jokerit)
Estimable Member
Re: Zaseknutý materiál v trysce

Dobře , tomu všemu co píšete bych rozumněl, kdyby to zlobilo od začátku. Ale mi to tisklo vpodstatě dobře bez záseku, až najednou se to začalo sekat a teď se to seká pořád ať dělám co dělám. Neměnil jsem ani materiál ani nastavení, takže chyba MUSÍ být v HW tiskárny, a musela se projevit až po nějakém čase - z toho usuzuji na nějaké opotřebení či něco takového.

Posted : 30/10/2017 9:51 am
petr.p18
(@petr-p18)
Active Member
Re: Zaseknutý materiál v trysce

Tak jak to ladíte? Pořád se Vám to zasekává v heatbreaku jako mě? Já zatím přišel jen na jedno a je to právě opak když šroubky s pružinkama povolím, tak se to dřív nebo později ucpe, co mě zatím trochu pomáhá ale není to dlouhodobé řešení je tisknout na 230 stupňů a šroubky naopak dotáhnout hodně tak aby to co nejvíc fillament protlačilo heatbreakem a ta teplota pomůže tomu, že se to líp asi utaví to ucpání v heatbreaku, ale funguje to tak na půl někdy se to prostě ucpe tak, že už to motor extruderu neutáhne a začně vynechávat možná kdyby byl o něco silnější tak to protlačí skrz. Taky na 230 stupňů to za normálních okolností hodně stringuje je potřeba ve sliceru zaškrtnout volbu avoid crossing perimeters aby to nestringovalo přes perimetry tím jsem skoro úplně odstranil stringování, ale i tak se prostě povede tak jeden tisk ze tří, záleží co tisknu pokud je to menší a složitější věc, kde je hodně retrakcí v jedné vrstvě třeba 100 i víc tak potom se to skoro vždycky ucpe, a pokud je to plynulý tisk kde na sebe kontury navazují a je minimum retrakcí tak je to v pohodě. Mě to prostě přijde, že jak je hodně retrakcí za sebou tak jak ten fillament pořád naráží v tom heatbreaku tak se tam proste udělá ta bambule a neproleze to už pak skrz, ale jak to vyřešit to nevím. Ale i když rozdělám splitter předehřeju to vezmu kus fillamentu a napodobuji rychle retrakce tak je cítít jak se tam dělá prostě ta koule na konci a pak najednou když zkouším zatlačit fillament po těch jakoby retrakcích tak je cítit jak to jde víc ztuha než se prostě ta bambule nakonci roztaví.

Posted : 30/10/2017 11:13 pm
jokerit
(@jokerit)
Estimable Member
Re: Zaseknutý materiál v trysce

Takže za moji tiskárnu 😀 . Já jsem po všech peripetiích udělal tohle všechno:
1) vytiskl nové díly jak spliter tak držák hotendu
2) u hotendu jsem vymněnil heatblock za větší ( ten co býval u E3Dv6 lite) + nový termistor + nová tryska
3) postupně jsem ladil přítlak u všech extruderů tak aby podávaly ale nezasekávaly se ani neprokluzovaly
4) pro PLA Mladeč(Pruša orig) jsem zvýšil teplotu na 220

No a teď tisknu - zatím 6 hodin bez záseku

Netvrdím že všechny kroky co jsem udělal byly nutné, ale rozhodl jsem se řešit věc "z jedné vody načisto" což po všech předchozích mých pokusech jak jsem psal dříve asi i každý pochopí. Jen doufám, že to celé nebudu absolvovat každého půl roku

Posted : 31/10/2017 10:06 am
Tisk V3D
(@tisk-v3d)
Active Member
Re: Zaseknutý materiál v trysce

Dobrý den,

Mám dost podobný problém až na to že filament se mi zasekne ještě před PTFE hadičkou v té kovové trubičce viz příloha (druhý obrázek je po vyndáni), nevíte co by to mohlo způsobovat? Oprava je snadná ovšem když nezachytím první protočení motorku o strunu tak celý tisk můžu vyhodit protože mi tam třeba chybí celá jedna vrstva.

Posted : 07/11/2017 8:13 pm
Union
(@union)
Active Member
Re: Zaseknutý materiál v trysce

Mám ten samý problém, až mě to zaříná točit.
Na podpoře mi poradili dát pryč ty ocelové trubičky. Tak nevím.. zkusím

Posted : 08/11/2017 9:44 am
jokerit
(@jokerit)
Estimable Member
Re: Zaseknutý materiál v trysce

Tak už někdodalší vyzkoušel tisknout bez těch trubiček? U mě ten problém - zatím . nenastal, ale rád bych věděl co dělat až nastane. Protože jak tak koukám, potká to asi po nějaké době každého.....

Posted : 14/11/2017 10:13 am
Union
(@union)
Active Member
Re: Zaseknutý materiál v trysce

Tak jsem zkusil tisk bez trubiček,
Totální zásek a všechny struny mi nakonec neškli vyjmout tak že jsem to celý musel rozebrat. Ještě chvilku si budu hrát a pak to posílám na reklamaci.

Posted : 15/11/2017 9:49 am
Martin
(@martin-3)
Active Member
Re: Zaseknutý materiál v trysce

Ahoj
Mám stejný problém se zasekáváním v kovové trubičce. Vypadá to že přítlak je příliš malý a při výměně barvy (zatažení do trubičky) se nezatáhne dost daleko, kolečka se protočí a vytvoří zářez, potom při dalším zavedení barvy už díky zářezu nevytlačí filament z trubičky ven. Zkoušel jsem zvyšovat přítlak, také namazat kovovou trubičku kapkou oleje ( zdá se mi že drát prochází dost ztuha) pak zase ubírat přítlak, vždy s ne jasným výsledkem, někdy se zasekne třeba po 5té vrstvě a někdy je se stejným nastavením celý výtisk v pořádku?!
Napadlo mě že je malá rychlost zatažení filamentu při výměně (nebo nízká teplota filamentu) a díky tomu se zasekne na kraji trubičky, tak že teď experimentuji s rychlostí zatažení drátu při výměně, ale zatím nemůžu potvrdit jestli to bude řešení nebo je to zase slepá ulička.
Dříve s jedním motorem na posuv filamentu stačilo doladit jednu věc a přejít na další když to nepomohlo, s multimateriálem se to všechno násobí čtyřikrát 🙁
Nicméně doufám a věřím že se nakonec řešení najde, někdo se s ním pochlubí a všichni budem spokojení. Přeci jen je to ojedinělý koncept automatické výměny čtyř filamentů do jednoho hotendu kterou jiné tiskárny nemají a předešlé beta testování nemohlo vychytat všechy mouchy (více tiskáren v provozu-více závad ) Přeji všem co mají problémy brzké vyřešení a spoustu úspěšných výtisků.

Posted : 16/11/2017 10:48 pm
Cipis
(@cipis)
Member
Re: Zaseknutý materiál v trysce

Zdravím,

na poslední verzi (pokud v mezidobí nedošlo ke změnám, o kterých nevím) MMU tisknu už cca rok (jsem jeden z betatesterů). Za těch několik set hodin tisku s poslední konfigurací jsem neměl jediný zásek s vyjímkou rozpustného PVA od výrobce XYZ. Používám různé značky PLA filamentů i během stejného tisku (Fillamentum, Mladeč, Devil Design, Gembird, eSun).

Dle mého názoru je 90% úspěchu ve správném seřízení přítlaku (viz návod) a hlavně správně připravené PTFE hadičce mezi Y-splitterem a hotendem. U té PTFE hadičky je důležité rozšíření vnitřního otvoru v dolní části. V předchozí fázi testování jsem měl taky chvíli problém cokoliv vytisknout do konce, drobné rozšíření otvoru ve spodní části PTFE všechny problémy odstranilo a se stejnou hadičkou tisknu doteď. Nedokážu říct, jak jsou upravené dodané PTFE hadičky od PR (v rámci testování jsme jí dostali neupravenou a úpravy se řešily až následně), ale doporučoval bych koupit náhradní od PR (tuším 50Kč) a pokud budou problémy i s tou náhradní, tak zkusit ještě více rozšířit otvor ve spodní části hadičky. Pozor, nejedná se o běžnou PTFE 4/2, je to speciální s přesným průměrem, takže před zahájením pokusů to chce mít náhradní.

Osobně mám spodní část upravenou trochu jinak, než je vidět na nákresu od PR. Mám spodní část rozšířenou lámacím nožem, podobně jako je horní část, jen v o dost menší míře. Pokud v dolní části rozšíření chybí, nebo je nedostatečné, může se filament při unloadu přizaseknout v místě mezi koncem PTFE a hotendem (ta PTFE je užší a už v této fázi se konec filamentu částečně formuje před vstupem do ocelové trubičky). Výsledek po přerušeném tisku je pak takový, že je filament zaseknutý buď přímo v těch místech, nebo před ocelovou trubičkou, případně v ní (vše jako důsledek "nestihnutého/nezvládnutého" unloadu).

Někdo tady psal, že mu support doporučil vyndat ty ocelové trubičky. Tady si myslím šlo o nedorozumění a support zřejmě myslel spíš "vyndat a zkontrolovat". Tisknout bez nich opravdu nejde, jsou pro tisk zásadní (nemluvě o tom, jaká obrovská díra tam zůstane, když se vyndají).

Tolik moje osobní zkušenost.

Posted : 22/11/2017 8:21 am
jokerit
(@jokerit)
Estimable Member
Re: Zaseknutý materiál v trysce

No tak to já mám trochu jinou zkušenost. Pravda nejsem betatester, jen si tak tisknu pro sebe( byť I3MM je v pořadí moje 6tá tiskárna) . Prvního půl roku jsem měl tisky úplně bez problémů, až jsem se divil všem na foru o čem že to píšou. A pak jako když utne, a žádný tisk se nevyvedl. Neměnil jsem vůbec nic, prostě jen si tiskárna postavila hlavu. Tak jsem někde na foru našel to o úpravě PTFE hadičky no a ani to nepomohlo. tak jsem zkoušel kde co, nakonec jsem vyměnil půlku HE, nový spliter atd. a zase tisknu- jenže - měl jsem cca 11 hodinový tisk, který jsem 3x opakoval z jednoho gcodu a ejhle . 2x naprosto bez problémů a potřetí ucpaná PTFE hadička v hotendu. To je to tmavé ( tmavě zelená PLA) na fotce. Taky je patrná deformace na opačném konci, protože jsem nemohl hadičku vytahnout jak byla zaseklá v HE. Holt musela nastoupit hrubá síla. No a po výměně hadičky zase vesele tiskne.

Takže já si myslím, že zase tak jednoduché že by jenom pečlivé nastavení +úprava PTFE stačila to nebude.

Posted : 22/11/2017 8:42 am
mio23
(@mio23)
New Member
Re: Zaseknutý materiál v trysce

Robi to aj mne.. Mam uplne novu cerstvo zostavenu MK2S MMaterial.. a stale sa zasekne niektora z farieb... Neni to dobre vymyslene, ta biele trubicka zle nadviazuje na cas v do ktorej vchadzaju secky 4 farby... nova farba sa asi nevie trafit do trubicky... som na nervy z toho.. Mohol by oficialne prusa nieco k tomu napisat, alebo poradit, doobjednat si nieco atd atd...

Posted : 14/12/2017 11:50 am
jokerit
(@jokerit)
Estimable Member
Re: Zaseknutý materiál v trysce

Tak jen několik drobných připomínek k odstranění zasekávání materiálu:
1) je potřeba nastavit nejen přítlak u podávacího kolečka, ale taky velice opatrně i teplotu, někdy stačí o 3 stupně víc nebo míň a materiál se nezasekne. Jenom je s podivem, že jeden tisk může vyjít dobře, a další ze stejného gcodu a stejného materiálu potřebuje jiné nastavení.
2) při jakékoliv změně na HE ( výměna čehokoliv) staré nastavení nemusí fungovat - u mě stačilo vyměnit PTFE hadičku a musel jsem jít s teplotou pro daný materiál o 5 stupňů dolů aby záseky zmizely
3) to že v singlemodu se materiál při daném nastavení přítlaku a teploty nezasekne není ještě zárukou, že v mm provozu bude fungovat - prostě je potřeba ladit multimateriálně

Navíc každá tiskárna je originál a chce svoje nastavení. Teď jsem měl možnost si hrát s bráchovou I3MM a na stejný materiál u něho platí teploty o 3-5 stupňů vyšší, kdy ta moje už by se spolehlivě zasekla.

Posted : 21/12/2017 1:38 pm
Jakub Kamas
(@jakub-kamas-2)
New Member
Re: Zaseknutý materiál v trysce

zasekávání se stává i mne. Po půl roce jsem se rozhodl že složím MM kit jelikož sem si zalomil starou trysku v závitu v Hotendu, tak jsem při rozborce konečně poskládal KIT... a hle... Problémy se zasekáváním a protáčením podávacího motoru.. Po zvýšení přítlaku mi filament ohobloval, že nešla struna vytáhnout ani z extruderu 😀

Ale k věci. Poznatek je ten, že se zasekává filament při 90% případů navíjení nové struny...

První komora už se ale stabilizovala a funguje se spolehlivostí 90%... supr... na to že sem zabil víkend OK výsledek.

Přistoupil jsem k závěru, že k blokaci dochází v místě hlavy , ve vedení kovové trubičky a náběhu do PTFE....

A taky ano, když se podíváte do vedení(samozřejmě musíte vytáhnout vodící bužírku, uvidíte, že vedení trubičky s rychlospojkou a otvorem ve vnitřku hlavy, navádění do PTFE vůbec nelícuje... Ba co víc, problém je v samotném POLOTOVARU hlavy... Čtyři naváděcí otvory mají otřepy(je to 3D výtisk), stává se že když struna vyleze z kovové trubičky, sekne se v hlavě a nenavede se do díry..... Zkoušel jsem to naprázdno do rozžhaveného hotendu a struna se mi tam kousala....

Osobně přemýšlím, že to rozeberu, a provrtám ty otvory, zabrousím tam lepší náběhy a do PTFE udělám taky pořádné náběhy......

Nejhorší je, že jak na toto uplatnit záruku, když je nepřesnost ZJEVNA na straně výrobce, přitom veškeré úpravy nutné ke složení prakticky vyžadují dodatečný zásah, který může díl znehodnotit.....

Fakt toto nechápu.. A jsem dost naštvaný

Posted : 18/03/2018 1:20 pm
marek.t7
(@marek-t7)
Eminent Member
Re: Zaseknutý materiál v trysce

Já si myslím, že posledním blogovým příspěvkem ohledně nové verze MMU konečně férově přiznali, že se toto řešení moc nepovedlo. Sice se mi stávající řešení metodou pokus / omyl podařilo vyladit tak, že tiskne bez problémů ( i když zasekávání při vytahování struny pořád zůstává ), ale značka "ideál" to zrovna není.

Asi jako největší problém aktuálně vnímám jejich zákaznickou podporu - na odpověď čekám několik dní ( naposledy to bylo 10 ) a je většinou v případě řešení problémů taková nemastná neslaná .... Naopak velmi příjemně mne překvapila podpora Simplify3D, kde reagují obratem a posílají i úpravy nastavení tisků tak, aby to skutečně fungovalo jak má. Právě oni měli poměrně zásadní podíl na tom, že jsem MMU rozjezdil na slušné úrovni.

Posted : 18/03/2018 9:58 pm
Page 2 / 3
Share: